Tudod, hogy miért február 24-e a szökőnap?

Forrás: Getty Images/Fuse/Fuse -
szökőnap február szökőév
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minden negyedik évben egy nappal hosszabb a február, mint ahogy megszokhattuk, azért, hogy a naptárt és a csillagászati évet szinkronba hozzák. A szökőnap viszont nem a hónap utolsó napja!

A szökőnap egy toldaléknap, amely a Gergely-naptár szerinti szökőév februári hónapjába ékelődik be. Logikus gondolat lenne, hogy ez a nap bizonyára a hónap utolsó napja, de nem!

Forrás: Getty Images/Fuse/Fuse

Azért gondolják sokan, hogy február 29-e a szökőnap, mert az a tévhit kering, miszerint ilyenkor a hónap egy toldaléknapot kap. A valóság azonban az, hogy a február 24. napja megduplázódik, így Mátyás névnapja és az azt követő névnapok mind egy nappal eltolódnak, ami "Mátyás ugrása" néven is ismeretes. Ennek következtében február 24. napján a szökőévekben senki sem ünnepli a névnapját!

Miért éppen február 24-e?
Az ókori római naptár iránti hagyománytisztelet az oka. Julius Caesar Kr. e. 46-ban bevezette a 12 hónapos naptárt, ő rendelte el, hogy minden negyedik évben duplázzák meg február 24-ét, így küszöbölve ki a négyévenként mutatkozó, nagyjából egynapnyi eltérést.

A csatorna, ahol Larissza Szladkova óriási mellei jelentik az időjárásthttp://www.life.hu/news/20160224-larissza-szladkova-orosz-idojos-hatalmas-melleivel-jelenti-az-idojarast.htmlAz orosz tévécsatornánál az időjárás-jelentés a legkevésbé sem az időjárásról szól, sokkal inkább a szőke időjós hatalmas melleiről. News--Kína és Japán között kitört a kondomháborúhttp://www.life.hu/news/20160223-kinaban-keszul-a-vilag-legvekonyabb-ovszere.htmlKi tartja a csúcsot a világ legvékonyabb kondomjával? Egy kínai óvszergyártó magára mutogat, konkurensük, egy japán cég szintén. Ezután pedig egymásra is mutogattak, csak már a bíróságon. Végül megszületett a döntés, és a 42 forintos pénzbírság is. NewsThinkstockKiderült, kik a legcsinosabb magyar államtitkárok – Íme, a lista!http://www.life.hu/news/20160218-kiderult-kik-a-legcsinosabb-magyar-allamtitkarok.htmlNyolc erőskezű, több nyelven beszélő államtitkár közül szavazták meg a Life.hu olvasói a legcsinosabbakat. Íme, az összesített lista az első három helyezettről. NewsOrigoDurván beszóltak Balognak a diákolimpikonokhttp://www.life.hu/news/20160223-durvan-beszoltak-balognak-a-diakolimpikonok.htmlSzázegy, magát Kockásolimpikonnak nevező diák levelet írt Balog Zoltán miniszternek, amelyben közlik vele: szolidaritást vállalnak tüntető tanáraikkal és diáktársaikkal. Az olimpikonok Balog múlt pénteki parlamenti szavaira reagáltak. NewsFotó: Szabó Gábor - OrigoTragédia! Idős nő fulladt bele a medencébe Zalakarosonhttp://www.life.hu/news/20160223-megfulladt-egy-no-zalakaros-egyik-nepszeru-szallodajaban-a-hatosag-vizsgalatot-inditott.htmlA 78 éves külföldi asszony a hírek szerint rosszul lett, és a szálloda egyik fürdőjében életét vesztette. A hatóság már vizsgálja a tragédia körülményeit. News--Ötéves kislány mentette meg a vak nagymamája életéthttp://www.life.hu/news/20160223-megvan-a-nap-hose-egy-kislany-mentette-meg-a-csaladja-eletet-leegett-volna-az-epulet.htmlClose Woods egyedül volt otthon a mamájával, amikor megszólalt a tűzjelző. A kislány nem esett pánikba, és rögtön riasztotta a házban lévőket, ezzel pedig életet mentett. NewsOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.