140 milliós tartozás miatt perlik a kajakosaink a minisztériumot

Forrás: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij -
tartozás Emmi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kajak-kenusok szerint a 2013-as világjátékokon elért eredményeikért 140 millió forintnyi jutalommal tartozik nekik az Emberi Erőforrások-minisztériuma. Az EMMI azonban azzal védekezik, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság a jogszabályban előírt határidőn túl hozta meg a jutalmazottakról szóló döntését.

A kolumbiai Caliban rendezett játékok, a nem olimpiai sportágak legnagyobb versenye, ahol meghívottként versenyző

maratoni kajak-kenusok öt arany- és két ezüstérmet szereztek.

Egy ­2013-as kormányrendelet szerint azok, akik ezen a versenyen nyertek, csak az olimpiai jutalmak felét kaphatják, tehát az aranyért 17,5, az ezüstért 12,5, a bronzért 10, a negyedik, ötödik, hatodik helyezésért 7,5, 5, illetve 4 millió forint adható.

Kiss Tamás második helye miatt 12,5 millió járna Forrás: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

"Csak a maratoni kajak-kenu sportág képviselőineik nem fizették még ki az állami jutalmat, mindenki másnak igen, még 2014 augusztusában, ugyanazon olimpiai bizottsági határozat alapján, amit nem ismernek el. A perben úgy érvel az EMMI, hogy a jutalom adható, ez egy feltételes mód, további döntések szükségesek ehhez" - mondta a Tényeknek dr. Bognár Viktor, a sportolók ügyvédje.

Ezzel szemben az EMMI azzal védekezik, hogy

a MOB a jogszabályban előírt határidőn túl hozta a jutalmazottakról szóló határozatát.

Az ügy már a Parlamentben is felmerült, a minisztérium részéről Rétvári Bence államtitkár úgy vélte, hogy a kajak-kenusok csak meghívottként, ideiglenesen szerepeltek a világjátékokon, az éremtáblázaton sem kaptak helyet. Viszont korábban a nemzetközi szervezet elnöke megerősítette, a kajak-kenu maratonistái ugyan meghívásos, de teljes jogú sportág tagjaként versenyeztek. A Fővárosi Törvényszék még nem hozta meg az ítéletét az ügyben - számolt be Blikk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.