Szexuális zaklatástól félnek a magyar tinik

Forrás: Thinkstock -
gyerekek Magyarország felmérés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy országos kutatás választ adott arra a kérdésre, hogy mitől tartanak leginkább a magyar középiskolások.

Az SOS Gyermekfalvak legfrissebb kutatása szerint a magyar középiskolások nagy része attól tart, hogy család nélkül maradnak. Főleg az elvált szülők gyermekei és az állami gondozásban nevelkedő tinikre jellemző az ezzel kapcsolatos szorongás.

Több, mint 1000 gyereket kérdeztek meg a félelmek és vágyak témájában. Az eredmény elképesztő: minden második gyerek szorong valamitől. Minden harmadik úgy érzi, hogy a szülei nem elégedettek vele.

Ezektől félnek ma a magyar tinik egy felmérés szerint Forrás: Thinkstock

A félelmek konkretizálása során kiderült, hogy legtöbben egy szeretett családtag elvesztésétől tartanak. A felmérés szerint attól is sok gyerek fél, hogy árvává válik vagy hogy valamelyik szülőjük megbetegszik. Egzisztenciális értelemben is van bőven aggodalom a középiskolások körében. Attól is rengeteg diák tart, hogy felnőttként nem találnak majd munkát.

A megkérdezettek 35,8%-a azt is valós félelemnek érzi, hogy egyszer elszakítják a testvérétől.

Elképesztő, hogy hány fiatal tart a szexuális zaklatás veszélyétől.

Minden második lány szokott ezen gondolkodni, a fiúknak pedig 18%-át foglalkoztatja ez a téma.

A gyerekek arról is meséltek, hogy mitől lesz számukra tökéletes egy család: ahol a családtagok boldogok, és szeretnek együtt lenni (81,5 %), mindenki egészséges (76,8 %), sokat beszélgetnek (73,4 %) és elfogadják őket olyannak, amilyenek (72,6 %). Kevésbé tartják fontosnak az egzisztenciális dolgokat, mint a pénzt (21,3 %) vagy a szép lakást (31,3 %).

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.