Oroszországból érkezhetett a nukleáris felhő fölénk

Forrás: AFP/Shizuo Kambayashi -
nukleáris erőmű radioaktivitás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Október végén keltett riadalmat a hír: Magyarország felett is megjelent a nukleáris felhő. Most valószínűleg kiderült, honnan szivárgott ki a radioaktív anyag.

Bár az egészségre ártalmatlan mértékben volt jelen, mégis riadalmat keltett, hogy a szakemberek megállapították, ruténiumot észleltek a légkörben. Természetesen azonnal elindult a nyomozás, honnan is sodródhatott Európa felé a felhő. Először az gyanították, Oroszországból vagy Kazahsztánból érkezett, most pedig bebizonyosodni látszik, hogy valóban így történt.

Oroszországból érkezhetett a nukleáris felhő Forrás: AFP/Shizuo Kambayashi

Az orosz Greenpeace kiderítette, a Majak nevű nukleáris telep körül szeptember végén kimutatták a ruténiumot. A szervezet egyik aktivistája elmondta, egyelőre nem bizonyított, de igen nagy a valószínűsége annak, hogy innen szivároghatott ki az anyag.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.