Rengeteg mikroműanyag hulladékot találtak a Dunában

Fotó: Adrián Zoltán - Origo -
szennyezés műanyag Duna hulladék környezet Tisza környezetszennyezés Ipoly mikroműanyag
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy friss kutatás szerint a hazai folyók közül a Dunában a legmagasabb az 5 milliméternél kisebb mikroműanyag hulladék mértéke. Ez hosszú távon az ökoszisztémának sem tesz jót, de az emberi egészségre is rossz hatással lehet. 

Megdöbbentő eredmények láttak napvilágot egy friss kutatásnál, melyben azt vizsgálták, hogy mekkora mennyiségű mikroműanyag hulladék lepi el a Dunát és mellékfolyóit. A projektet a WESSLING Hungary Kft. partnereivel tavasszal végezte - írja a Laboratorium.hu-ra hivatkozva a 24.hu.

A Tiszában egy köbméter víz 4,9 darab 300 nanométernél nagyobb műanyagot tartalmazott, a Tisza-tóban köbméterenként 23,1 részecskét találtak egy tavalyi kutatás során.

Sok a mikroműanyag hulladék a Dunában Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A friss kutatás során az Ipolyban egy köbméter vízben 1,8 darab részecske volt, a Rábában 12,1. A Dunában volt a legmagasabb ez a szám, 50 részecskét mutattak ki. A folyót két helyen vizsgálták, a Megyeri hídtól északra, valamint a Csepeli Szabadkikötőnél. A legszennyezettebb szakasz a Budapest alatti rész volt.

Az adatok alapján arra lehet következtetni, hogy az ipari tevékenység nagyban hozzájárul a szennyezettséghez, az azonosított apró műanyagok főként fogyasztási cikkekhez és csomagolóanyagokhoz használt polietilén, polipropilén és polisztirol voltak.

Ez a szennyezettség pedig nagyban rontja nemcsak a vízi ökoszisztémát, hanem az emberek egészségét is.

Sokkoló videón mutatta meg egy nő, ahogyan kiskutyákat szoptat melléből (18+)http://www.life.hu/news/20181011-sokkolo-videon-mutatta-meg-egy-no-ahogyan-kiskutyakat-szoptat-mellebol-18.htmlNem tudni, hogy milyen indíttatásból készítette el a felvételt az a nő, aki úgy döntött, megmutatja a világnak, hogy melleiből kiskutyákat szoptat. A videót csak erős idegzetűeknek ajánljuk. NewsOrigoÉvekkel ezelőtt kerülhetett a Dunába az éjjel megtalált autóhttp://www.life.hu/news/20181011-evekkel-ezelott-kerulhetett-a-dunaba-az-ejjel-megtalalt-auto.htmlDunakeszinél húztak ki a Dunából egy autót szerda éjjel. A rendőrség még nyomoz az ügyben, mutatjuk, eddig mit lehet tudni.News--Kamuvizsgálatokat végzett a budapesti állatorvos, elítéltékhttp://www.life.hu/news/20181010-kamuvizsgalatokat-vegzett-a-budapesti-allatorvos-eliteltek.htmlPénzt csalt ki a gazdáktól, pedig volt, hogy az állatot még a hordozóból sem vette ki egy budapesti állatorvos. A férfit felfüggesztett börtönre ítélték, és a szakmájától is eltiltották évekre. News--Újabb átverés terjed a Facebookon, nem árt vigyáznihttp://www.life.hu/news/20181008-ujabb-atveres-terjed-a-facebookon-nem-art-vigyazni.htmlNem vírus, mindössze egy átverés, mégis bosszúságot okozhat: a Facebook Maesenger alkalmazásban ugyanis kéretlen üzeneteket kaphatunk ismerősöktől. NewsTudósok mutatták meg, hogyan fejlődik a csibe a tojásban: videóhttp://www.life.hu/news/20181009-tudosuk-mutattak-meg-hogyan-fejlodik-a-csibe-a-tojasban-video.htmlMost először keltette ki tudósok egy kiscsibét úgy, hogy a tojáson nem volt rajta a tojáshéj. A 21 napig tartó folyamatos videóra vették, így azt a pillanatot is láthatjuk, amikor elkezd dobogni a kis állat szíve. NewsOrigoEgy orosz katonai bázisnál videózták le a kerítésen ücsörgő UFO-thttp://www.life.hu/news/20181008-egy-orosz-katonai-bazisnal-videoztak-le-a-keritesen-ucsorgo-ufot.htmlMég 2014-ben készült az a felvétel, melyen tisztán kivehető az az emberi alak, mely egy kerítésen ücsörög egy orosz katonai bázisnál. A lényről azt állítják, hogy egy földönkívüli, mely álcázó berendezést használt. News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.