karácsony áremelkedés pénz ünnep drága karácsonyfa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A száraz nyárnak még karácsonykor is érezhetjük a negatív hatásait. Mélyebben kell a zsebünkbe nyúlnunk, ha fenyőfát akarunk vásárolni. Mutatjuk, mekkora drágulásra kell számítani. 

Évek óta nem érezhettünk drasztikus áremelkedést, ami a karácsonyfákat illeti. Ha valaki idén is az élő- és nem a műfenyő mellett dönt, mélyebben a zsebébe kell nyúlni. A száraz nyár ugyanis a fenyőkre sem volt jó hatással.

„Valóban emelkedni fog a karácsonyfa ára, főleg a lucfenyőé. Abból most kisebb hiány alakult ki a hazai termelésben. A normandfenyőnél jövőre kell majd igazán nagy áremelésre számítani, a mostani, szárazság sújtotta csemeték akkorra fognak piacképessé érni” – magyarázta a Ripostnak Fodor János, a csurgói Fenyőfarm munkatársa.

Drágul a fenyőfa Forrás: MTI/Varga György

Simon László berzencei termelő szerint akár 20–30 százalékos emelkedésre is lehet számítani. A lucfenyő métere tavaly 2-3 ezer forint volt, idén akár 3500 is lehet. Ebből következően egy másfél-két méteres fa akár 5–7 ezer forint is lehet. „A normandfenyőnél szerintem minimális drágulás lesz, hiszen amúgy is drága fajta, ennek az árán nem sokat lehet emelni” – mondta a lapnak a termelő. Hozzátette: már itthon is jobban keresik a jó minőségű fákat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.