Csiklandozással kínozták a bűnözőket, akár halálos is lehet

Forrás: Dreamstime -
bűnöző halál csikizés büntetés csiklandozás kínzás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Általában vidámságot akarunk okozni, ha valakit megcsikizünk. Azt azonban kevesen tudják, hogy eleink kínzásra is használták, sőt, akár halálos is lehet a túlzásba vitt csiklandozás. 

Számos brutális kínzóeszközről tudni, amelyet a történelem során használtak. Ám a legkevésbé sem gondolnánk, hogy ezek egyike lehet a csiklandozás. Az ókori Rómában például kisebb bűncselekmények megtorlására használták. A bűnösök lábát sóba mártották, majd kecskékkel nyalatták le – írja cikkében a Bors.

Nem minden esetben veszélyes a csiklandozás, a baj akkor adódik, ha akit csiklandoznak, már nem tudja jelezni, hogy ez neki már nem vicces. A nevetés ilyenkor ugyanis reflexszerű folyamat, a csiklandozás pedig képes fizikai fájdalmat okozni.

Büntetés is lehet a csiklandozás Forrás: Dreamstime

A lap megkérdezte Makai Gábor pszichológust is a témáról. „Kisebb intenzitással pozitív hatással bír a csiklandozás, akár az intim együttlét előtt is. Legtöbbször a szülők a kicsi gyereket is igyekeznek így felvidítani, amivel nincs is probléma, de amíg a baba nem tud beszélni, addig nehezen tudja kifejezni, ha már sok neki a dolog, ezért jobban oda kell rá figyelni” – magyarázta a szakember.

Hangsúlyozta: a még nem beszélő gyerekek esetében figyelni kell a testbeszédre. Olyan esetről is tudni lehet, ahol az édesanya nem figyelt az intő jelekre, és 2017-ben addig csiklandozta gyermekét, amíg a kicsi már nem mozdult.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.