szúnyog szúnyogcsípés rovarirtás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kiderült, miért szaporodtak el az utóbbi időben a szúnyogok és hogyan védekezhetünk ellenük.

Sokan észrevehették, hogy az elmúlt időszakban igencsak megszaporodtak a szúnyogok. Soltész Zoltán biológus a TV2 Mokkájában elárulta, mi is az oka a vérszívók megnövekedett számának.

A hosszabb esős periódust robbanásszerű meleg követte. Ez a két dolog kell a csípőszúnyogok fejlődéséhez: vizes élőhely és meleg. Ha 30–35 fokok vannak, akkor a csípőszúnyogok a tojástól akár 5 nap alatt kifejődhetnek.”

A szakember hozzátette, a szúnyogok különösen a reggeli és esti szürkületi periódusban a legaktívabbak. Szúnyoghálóval érdemes ellenük védekezni és fokozottan oda kell figyelni az ajtók, ablakok nyitására, mert a vérszívók gyorsan beszöknek az otthonunkba.

Nagyon sok praktika kering az interneten, ezeknek a hatékonysága sokszor megkérdőjelezhető... Az irtószerek be vannak vizsgálva, tehát a hatékonyságuk bizonyított. Ezeket érdemes alkalmazni. Illóolajat is sokan ajánlanak, de ezekkel vigyázni kell, mert ha töményen kenjük fel a bőrre, akkor olyan, mintha megégettük volna magunkat. Hathatós módszer az, ha megszüntetjük az élőhelyüket a saját házunk körül. Ki kell önteni az esővizes hordót, az ereszcsatornában is megszorulhat a víz vagy akár egy kint hagyott játékban is...”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.