Korrupció gyanúja miatt őrizetbe vették Michel Platinit, korábbi UEFA-elnököt

Forrás: AFP/Aris Messinis -
őrizet Michel Platini korrupció
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A francia rendőrség kedden őrizetbe vette Michel Platinit, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) korábbi elnökét, egykori legendás focistát. 

Őrizetbe vette a francia rendőrség Michel Platinit, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) korábbi elnökét. Először csak francia újságokban jelent meg a hír, de az információt megerősítette a francia igazságszolgáltatásban dolgozó, névtelenséget kérő forrás is. A 2022-es – végül Katarnak ítélt – vb helyszínének kijelölése során felmerült korrupció és megvesztegetés gyanúja miatt nyomoznak, Platinit is ezzel kapcsolatban hallgatják ki.

Michel Platini Forrás: AFP/Aris Messinis

A FIFA 2010 decemberében ítélte oda a 2022-es vb rendezési jogát Katarnak, amely a végső szavazáson 14-8-ra nyert az Egyesült Államok ellen. A voksoláson két végrehajtó bizottsági tag korrupció gyanúja miatt nem vehetett részt, míg a 22 szavazó fele azóta hasonló ügyek miatt bírságot, illetve örökös eltiltást kapott, vagy tagságát – Platinihoz hasonlóan – felfüggesztették.
A korábbi klasszis játékost

2015-ben nyolc évre eltiltotta a FIFA etikai bizottsága, mert 2011-ben kétmillió svájci frankot kapott az akkori FIFA-elnöktől,

Joseph Blattertől. Büntetését később négy évre mérsékelték, így idén októberben lejár az eltiltás. A 2010-es szavazással kapcsolatban korábban már vizsgálódott a FIFA, de nem talált bizonyítékokat, hogy katari részről történt-e megvesztegetés.
Eltiltása előtt Platini esélyes volt arra, hogy Blatter utódja legyen a FIFA elnöki székében. Végül a korábbi főtitkár, Gianni Infantino vette át a szerepét, míg Platini utódja Aleksander Ceferin lett az UEFA-nál.

Ügyvédjének keddi nyilatkozata szerint a sportvezetőt nem tartóztatták le, csupán tanúként hallgatják ki a nyomozóhatóságok

– írja az MTI.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.