Megszólalt a csernobili búvár: nem érzi magát hősnek

Forrás: AFP/Anatolii Stepanov -
búvár HBO Csernobil
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az HBO sorozatában bemutatott három hős búvár esete nem volt annyira drámai a valóságban, az egyik még ma is életben lévő nyilatkozott a történtekről.

Az 1986 áprilisában bekövetkezett csernobili robbanás után nemcsak a károkat kellett felszámolni, de az újabb katasztrófát is meg kellett akadályozni, ehhez pedig emberekre volt szükség. Például arra a három búvárra, akik leeresztették a mag alatti medencét elkerülve ezzel, hogy a tűzoltásra használt már megolvadt massza találkozzon a vízzel. Ez ugyanis azt eredményezte volna, hogy a keletkező gőzből radioaktív csapadék alakul ki, amely Európa nagy részét radioaktívvá tette volna.

Alekszij Ananyenko Forrás: AFP/Anatolii Stepanov

A búvárokról úgy gondolták, öngyilkos küldetésre vállalkoznak, de valójában egyikük sem halt meg a feladat elvégzése után, persze ettől függetlenül érdemeik kétségbevonhatatlanok. Alekszij Ananyenko, az egyik búvár nyilatkozott az évtizedekkel ezelőtti eseményekről.

Soha nem éreztem magam hősnek. Elvégeztem a munkámat” – mondta. Kiderült, hogy a sorozattal ellentétben nem voltak tájékoztatva a veszély mértékéről, egyszerűen csak elvégezték a feladatot, amivel megbízták őket. „Megparancsolták, hogy odamenjek, úgyhogy odamentem” – tette hozzá. Kiderült, hogy a küldetésben részt vevő három búvár közül csak egy vesztette életét, a halálának oka szívmegállás volt. Valerij Beszpalov és Ananyenko még mindig élnek – írja a France24.com.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.