Dunai hajóbaleset: a Viking Sigyn kapitánya három szabályt is megszeghetett

Forrás: AFP/Str -
Viking Sigyn kapitány szabály Dunai hajóbaleset
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Viking Sigyn kapitánya három hajózási szabályt is megszeghetett a végzetes éjszakán.

Május 29-én tarolta le a Viking Sigyn a Hableány nevű turistahajót. Az utasaiból mindössze heten élték túl az ütközést. A legfrissebb hírek szerint pedig

a szállodahajó kapitánya több hajózási szabályt is megszeghetett

– erről árulkodnak legalábbis a tanúkihallgatási jegyzőkönyvek. Az ukrán hajóskapitány nemcsak az előzésre vonatkozó hajózási szabályokat, hanem a vízen való találkozás, illetve a hajóútvonalak keresztezésének a szabályait is megsérthette – írja a Magyar Nemzet.

A Viking Sigyn kapitánya Forrás: AFP/Str

A szabályzat szerint ugyanis a találkozás vagy az előzés csak akkor engedhető meg, ha a hajóút szélessége – valamennyi helyi körülményt és más hajók mozgását is figyelembe véve – kétséget kizáróan elegendő az egyidejű áthaladáshoz.

Szakértők szerint

az áradó és magas Duna miatt nem volt elegendő hely egyszerre két hajó számára a Margit híd alatt.

A szabályzat azt is kimondja, hogy amennyiben a hajó vezetője összeütközés veszélyét észleli, a hajónak egy nagyon rövid hangokból álló sorozatot kell leadnia. A Sigyn érkezett hátulról, kapitánya azonban nemhogy az összeütközés veszélyét, még magát az ütközést sem észlelte. Amerikai utasai figyelmeztették az ütközésre.

A Sigyn mögött érkező másik Viking hajó is áthajózott a Hableány és a vízbe esett utasai felett,

így a segítségnyújtás elmulasztását mindkét hajó személyzete esetében vizsgálni kell.
A szakértők szerint a Sigyn hajóvezetőjének az AIS-rendszerén, a radarján, sőt szabad szemmel is látnia kellett a Hableányt, és azt is, hogy az útvonaluk metszi egymást. Az előzés szabályait sem tarthatták be. A Viking szállodahajón tartózkodó utasok horrorisztikus jelenetekről számoltak be.

A H5-ös HÉV helyett ezután az M5-ös metrón utazhatunk majdhttp://www.life.hu/news/20190717-a-h5os-hev-helyett-ezutan-az-m5os-metron-utazhatunk-majd.htmlŐsztől a H5-ös HÉV helyett az M5-ös metróval utazhatunk majd Szentendrére. De nem csak a feliratot cserélik ki, további fejlesztések is várhatók. News--Időjárás: jégeső és felhőszakadás is jöhethttp://www.life.hu/news/20190717-idojaras-jegeso-es-felhoszakadas-is-johet.htmlLassanként tér vissza a nyár, de nem örülhetnek mindenhol az országban a napsütésnek. Egyes helyeken felhőszakadás jöhet. NewsOrigoSzakemberek szerint jobb, ha letöröljük személyes adatainkat a Facebookrólhttp://www.life.hu/news/20190716-szakemberek-szerint-jobb-ha-letoroljuk-szemelyes-adatainkat-a-facebookrol.htmlSzakemberek arra figyelmeztetnek, jobb, ha letöröljük a Facebookról a születési dátumunkat és egyéb személyes adatunkat. NewsOrigoFérgek falták fel a mocsokban élő brit nőthttp://www.life.hu/news/20190716-fergek-faltak-fel-a-mocsokban-elo-brit-not.htmlFérgek faltak fel egy nőt, aki borzasztó körülmények között élt házában Angliában. News--Kiderült, milyen hangot találunk szexinekhttp://www.life.hu/news/20190716-kiderult-milyen-hangot-talalunk-szexinek.htmlKiderült, valójában milyen hangot tartanak vonzónak a nők és a férfiak. News--Férfiak állítják: ezek a legnehezebb pillanatok az életükbenhttp://www.life.hu/news/20190716-ferfiak-allitjak-ezek-a-legnehezebb-pillanatok-az-eletukben.htmlA Reddit nyomán a Men's Health szedte össze, hogy melyek a legnehezebb dolgok, ha valaki férfinak született. Mi azért azt mondjuk, soha nagyobb gondja ne legyenek senkinek. Íme, a lista. NewsOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.