fertőtlenítés takarítás otthon csempe lakberendezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A konyhában, fürdőszobában mindig jó, ha rend van és tisztaság. A makulátlan tisztaságnak azonban az is a feltétele, hogy ne csak a szaniterek, a csaptelepek, a rakodófelületek ragyogjanak, hanem a csempe is. De hogyan tudod a csempét a leghatékonyabban megtisztítani? Ebben segítünk…

A legnagyobb gondot a vízkő jelenti a csempén, ám a világosabb darabok és a köztük lévő fugák is könnyen besárgulhatnak az idők folyamán. A baj megelőzése érdekében azonban nem kell feltétlenül drága tisztítószereket vásárolnunk, a probléma házilag is könnyen orvosolható.

Forrás: Thinkstock

A csempére ragadt szennyeződések eltüntetésekor könnyebb a dolgunk, ha a takarítás előtt forró gőzzel kissé fellazítjuk az odatapadt szennyeződéseket. Ehhez érdemes csukott ablak és ajtó mellett folyamatosan forró vizet engednünk a kádba, a zuhanyfülkébe vagy a mosdókagylóba. Mikor elég gőzös már a helyiség, akkor kezdhetjük is a takarítást.

A csempén lévő foltokat a lerakódott vízkő és a kosz okozza. Ezek eltávolításához először mossuk le a csempefelületet jól habzó mosogatószeres vízzel. Ez után keverjünk össze fél liter vizet és fél liter 20 százalékos ecetet és ebben oldjunk fel egy bögrényi mennyiségű háztartási sót. Ezzel is dörzsöljük át a megtisztítani kívánt felületet.

A sárgás elszíneződések megszüntetéséhez két deciliter ecetben oldjunk fel 20 dekagramm sót. Vizet ne tegyünk bele! Ekkor egy viszonylag sűrű keveréket kapunk, amit egy kefe segítségével dörzsöljünk el a csempén. A tisztítás után a csempék fényesítéséhez folyékony viasz javasolt.

A legjobb megoldás

Kényelmi és higiéniai szempontból is a legjobb megoldás, ha ilyenkor gőztisztító gépet vetsz be. A forró gőz két másodperc alatt tökéletesen fertőtlenít, kíméletlenül elpusztítja a baktériumokat. Rengeteg víz és tisztítószer használata mellett sem tudsz annyi baktériumot elpusztítani, mint ha forró gőzt vetettél volna be.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.