Színpompás növények a forróságban – A szárazságtűrő kert titka

Forrás: Thinkstock -
szárazságtűrő növények virágok szárazság kert forróság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nincs lehetőséged a nyári forróság beköszöntével többet locsolni a kerted növényzetét? Ne aggódj, nem kell lemondanod az udvarodon nyíló színkavalkádról – vannak ugyanis olyan virágok, amelyek jól tűrik, és túl is élik az aszályos időszakokat.

Eddig azt gondoltad, hogy ha szárazságtűrő növényeket szeretnél kertedbe, akkor csak kaktuszok és pozsgások közül válogathatsz? Van egy jó hírünk, a választék sokkal gazdagabb! Ott vannak például a díszfüvek, a különböző csenkeszek, pampafű, árvalányhaj. De ne feledkezz meg a fűszernövényekről sem, a levendula, cipruska, zsálya, kakukkfű, vagy akár a rozmaring is megfelel a kritériumoknak. Továbbá a sziklakerti növények nagy része is szereti a napsütést, így a szegfű, az írisz, a rózsa, a napvirág vagy a pázsitszegfű is jó választás lehet.

Forrás: Thinkstock

Egy kis francia a kertben

Mértani pontossággal ültetett növények, szabályos minták és szimmetria - ha szereted a barokk korban játszódó filmeket, akkor biztosan téged is lenyűgözött már a franciakertekre jellemző precíz pompa és méltóságteljes megjelenés. ITT megtudhatod, hogyan alakíthatod ki kertedet a francia módi szerint.

Egy szárazságtűrő kert létrehozása a virágok kiválasztásával még természetesen nem ér véget. Ahhoz, hogy udvarodban jól érezzék magukat növényeid, pontos tervezés is szükséges.

  • Mérd fel kerted adottságait, oszd fel kerted területét a növényeid vízigénye szerint. Keresd meg azokat a helyeket, ahova forróságtűrő növénykéidet szeretnéd ültetni.
  • Csoportosítsd a virágokat ebbe a három kategóriába: szárazságtűrőek, kis vízigényűek, locsolást igénylők.
  • A kertedben készítsd el az ágyásokat, a magas növényeket inkább hátrébb, míg az alacsonyabbakat előrébb ültesd.

TIPP

Használj mulcsot! Miért? Egyrészt kevesebbet kell majd küzdened a gazzal, de a legfontosabb, hogy az így takart talajt kevesebbet kell öntözni, mivel a mulcs nem engedi olyan gyorsan kiszáradni.

Gyümölcs a balkonon? Ennek nem fogsz tudni ellenállni!http://www.life.hu/otthon/20150605-a-balkongaz-blog-egyszeru-sajttorta-receptje.htmlImádod a sütiket? Akkor a BalkonGaz blog gasztro-kitérőreje pontosan neked szól! Mivel már lassan kékülnek az áfonya bogyók a balkonon, érdemes lesz egy kicsit foglalkoznod azzal, hogy a nyersen fogyasztás mellett még mire is használhatod. OtthonThinkstockNyári romantika az otthonodban - Varázslatos képek!http://www.life.hu/otthon/20150604-junius-honap-szine-a-lakberendezesben-a-barackvirag.htmlBájos, nőies, sőt szexi - mi más is lehetne június hónap színe, mint egy visszafogott, mégis melegséget és pajkos jókedvet sugárzó árnyalat: a barackvirág.OtthonOrigoÍgy űzd ki a bűzt cipődből - olcsó és egyszerű praktikákhttp://www.life.hu/otthon/20150602-filleres-otthoni-praktikak-budos-cipo-ellen.htmlNincs is annál kínosabb, mint amikor a kellemetlen szagoktól rettegve, a vendégségben csak félve húzod le lábadról a cípődet. A nyári hónapokban a félelem csak hatványozódhat, főleg, ha a jól szellőző szandálok helyett a meleg időben is zárt cipőket húzol. A következőkben olyan egyszerű és hasznos tippeket adunk, amelyek segítségével te is játszva veheted fel a harcot a nem kívánt szagokkal.OtthonThinkstockSzén-monoxid-mérgezés az otthonodban - nyáron is veszélyben lehetsz!http://www.life.hu/otthon/20150601-eletveszelyes-szenmonoxid-mergezes-veszelyes-a-paraelszivo.htmlA fűtési szezonban szinte naponta hallani szén-monoxid-mérgezéses esetekről, a köznyelvben csak „csendes gyilkosnak" nevezett gáz veszélyessége abban rejlik, hogy színtelen, szagtalan, és szervezetre gyakorolt hatásai - rosszullét, szédülés, hányinger, fáradtság – pedig könnyen összetéveszthetők akár egy egyszerű megfázással is. Azt viszont sokan nem tudják, hogy nem csak a téli hónapokban kell számolni a gyilkos gázzal!OtthonThinkstockSírjak vagy nevessek? – Brutális lakberendezési bakikhttp://www.life.hu/otthon/20150604-a-legdurvabb-lakberendezesi-bakik.htmlUgye ismered a mondást, miszerint a kevesebb néha több? Nos, ezt az elvet a lakberendezés terén hatványozottan érdemes betartani. Természetesen mindenki a legszebbet szeretné kihozni otthonából, és valami nagyot alkotni, de a túlbuzgóság bizony gyakran a visszájára fordul. Tanulságos válogatás következik.OtthonOrigoUndorító! 6 dolog az otthonodban, ami a vécéülőkénél is mocskosabbhttp://www.life.hu/otthon/20150529-6-dolog-az-otthonodban-ami-a-veceulokenel-is-mocskosabb.htmlA te lakásodban hol él a legtöbb baktérium? Ha azt gondolod, hogy a vécédeszkádon, esetleg az ajtókilincsen, akkor bizony nagyot tévedsz! Mutatunk 6 olyan - valószínűleg minden otthonban fellelhető - tárgyat, ami még a vécédnél is mocskosabb! Csak erős idegzetűeknek!OtthonThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.