Így csempéssz természetes fényt az otthonodba

fény otthon belsőépítészet természetes fény lakberendezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Otthonod hangulatát nagyban befolyásolja, hogy mennyi természetes fényt tudsz beengedni a falak közé: egy világos lakásban barátságos, vendéghívogató légkör uralkodik. Ám vannak otthonok, amelyekbe apró méretük vagy előnytelen elhelyezkedésük miatt kevés természetes fény jut be – a következőben ilyen helyzetekre kínálunk néhány praktikus megoldást. 

Fénycsatorna

A fénycsatorna segítségével még az ablaktalan helyiségekbe is be lehet juttatni a természetes fényt. Működését leginkább egy optikai kábelhez lehet hasonlítani: a napsütést a tetőn keresztül egy fénytovábbító cső segítségével juttatja el a lakás különböző szegleteibe. A tetőre csupán egy tetősíkablakhoz hasonló elemet kell beépíteni, míg a szobában egy lámpaburához hasonló szórótest biztosítja a világítást. A fénycsatorna nagy előnye – amellett, hogy segítségével az otthonod rejtett zugaiba is természetes fényt tudsz juttatni – az energiatakarékosság, magyarán az, hogy egy ingyen rendelkezésre álló fényforrás, a nap sugarait használja.

Forrás: Velux

Üvegtégla

Ha a sötétebb helyiségek válaszfalát üvegtéglákból alakítod ki, a különleges kialakítás megnyitja és szinte légiessé varázsolja a tereket. A fénysugarak visszatükröződésével az üvegtégla puha szórt fény alakít ki, ami meghitt, otthonos hangulatot kölcsönöz a lakás bármely helyiségének. Ráadásul az üvegfalon átszűrődő fény mesebeli fényjátékkal is elkápráztatja a lakókat.

Forrás: Dreamstime

Felülvilágító kupola

Nem kispályásoknak! A lapostetős épületeknél probléma lehet, hogy nem jut elegendő természetes fény a helyiségbe, nos, egy felülvilágító kupolával egyszerűen megoldható ez a probléma. A felülvilágítókat a mennyezetek síkja felett alakítják ki, és nagyságukat elvben csak a mennyezet nagysága korlátozza. A felülvilágító kupola felülete lehet átlátszó vagy valamilyen mértékben áttetsző.

Forrás: Velux

Támogatott tartalom.

Kreatív ajándéktasak kezdőknek és haladóknakhttp://www.life.hu/otthon/20160516-molnar-gina-ginappi-a-muhely-ajandektasakot-keszit.htmlEgyszerű leemelni a bolt polcáról egy ajándéktasakot, de még könnyebb elkészíteni! Csomagold be kreatívan aprócska ajándékaidat Molnár Gina, a Ginappi, a műhely szerkesztőjének segítségével. Otthon--Grandiózus épületek a múltbólhttp://www.life.hu/otthon/20160513-okori-epuletek-amelyek-meg-ma-is-allnak.htmlA modern építészet grandiózus, futurisztikus építményeitől mindig tátva marad a szánk, ám arról sem szabad elfeledkezni, hogy káprázatos építészeti remekművek több ezer évvel ezelőtt is születtek - sőt! A legtöbbjük bizony még ma is felveszi a versenyt a jelenkor épületeivel. Otthon--Érdekességek Donald Trump káprázatos luxusotthonárólhttp://www.life.hu/otthon/20160511-erdekessegek-amiket-nem-tudtal-donald-trump-otthonarol.htmlAz ingatlanmogulból és realityshow-pápából lett republikánus elnökjelölt még édesapjától örökölte az ingatlanszakma szeretetét, pályafutása alatt pedig rendkívül kiterjedt ingatlanportfóliót épített ki maga körül. Birodalma egyik ékköve a Trump Tower. A grandiózus épületben az üzlethelyiségek és különféle apartmanok mellett Trumpék bensőséges családi kuckója is helyet kapott. Otthon--Albérletek, ahová te is szívesen beköltöznél harmadiknakhttp://www.life.hu/otthon/20160510-hollywoodi-sztarok-akik-valamikor-kozos-alberletben-laktak-masodik-resz.htmlAhogy az már korábbi cikkünkből kiderült, egy világsztár életében is lehetnek olyan időszakok, amikor anyagi vagy szakmai indíttatástól vezérelve albérletbe költözik, és egy lakótárssal osztja meg mindennapjait. Most folytatjuk a korábban megkezdett sort, jöjjenek az újabb meglepő párosok. OtthonAFPLuxusnyaraló helyett magánsziget - Spórolásra felkészülni!http://www.life.hu/otthon/20160506-berelj-privat-szigetet-milliokert.htmlA nyár közeledtével a legtöbben már a vakációjukat tervezgetik, korábbi cikkeinkben mutattunk is már néhány olyan nem mindennapi otthont, amelyekbe néhány napra bárki beköltözhet. Most ennél is tovább megyünk, és olyan lélegzetelállító magánszigeteket mutatunk, amelyek tökéletes helyszínül szolgálhatnak egy álomvakációnak – már ha van pénzed kibérelni valamelyiket. OtthonOrigoVilmos és Katalin otthonának rejtett kincseihttp://www.life.hu/otthon/20160427-5-erdekesseg-ami-kiderult-katalin-hercegne-es-vilmos-otthonarol.htmlNem túlzás azt mondani, hogy múlt héten a fél világ György herceg és Obama elnök übercuki találkozásáról beszélt. Obama és a first lady egyébként Erzsébet királynő születésnapja alkalmából látogatott Angliába és ha már ott voltak, beugrottak Vilmosék londoni rezidenciájára, a Kensington-palotába is. Otthon--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.