építmény műemlék építészet világörökség épület
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A modern építészet grandiózus, futurisztikus építményeitől mindig tátva marad a szánk, ám arról sem szabad elfeledkezni, hogy káprázatos építészeti remekművek több ezer évvel ezelőtt is születtek - sőt! A legtöbbjük bizony még ma is felveszi a versenyt a jelenkor épületeivel.

Száncsi buddhista emlékek

Száncsi buddhista emlékei Indiában a Madhja Prades szövetségi államban találhatók. A műemlékegyüttest Asóka császár építette az i. e. 3. században, miután államvallássá emelte a buddhizmust.

A Nagy Sztúpa Forrás: AFP

Száncsi műemlékei az erdők felett, egy 91 méter magas dombtetőn állnak. Asóka császár nagyjából 84 ezer sztúpát épített, ebből nyolcat Száncsiban, amelyből három maradt meg. De a sztúpák mellett találhatók még Száncsiban finom művű kerítések és oszlopok, kolostorok, gupta és maurja templomok, továbbá 7. századi szentély-, templom- és kolostormaradványok. A Száncsiban található buddhista emlékek 1989 óta az UNESCO kulturális világörökségének részei.

Díszes kapu a Nagy Sztúpához Forrás: AFP

Perszepolisz

Perszepolisz, az iráni romváros Siráztól 65 km-re, északkeletre található. Neve ógörög eredetű, jelentése a perzsák városa. Perszepoliszt I. Dárajavaus (görögösen I. Dareiosz) perzsa király kezdte építtetni i. e. 515-ben, de soha nem lett befejezve, mert miután i. e. 330-ban Nagy Sándor bevonult, a város tűzvész áldozata lett.

Perszepolisz díszes falmaradványa Forrás: AFP

Perszepoliszt más ókori építményektől, például a Colosseumtól vagy a Parthenontól eltérően nem rabszolgák építették, hanem munkások az akkori világ számos országából, például Babilóniából, Asszíriából és Egyiptomból, a tervrajzát pedig egy ismeretlen építész dolgozta ki, akit Dárajavaus munkafelügyelőként alkalmazott. Perszepolisz épületein szinte valamennyi ősi birodalom kultúrájának stílusjegyei megtalálhatók. A romvárost 1979-ben nyilvánította az UNESCO a világörökség részévé.

Perszepolisz oszlopai Forrás: AFP

Athéni akropolisz

Az akropoliszok az ókori görög városállamok általában magaslaton, hegytetőn épült fellegvárai voltak, leghíresebb közülük az athéni, amely az attikai fennsíkból meredeken kiemelkedő, kékesszürke színű mészkősziklára épült. Az akropoliszt az i. e. 5. században kezdték el építeni, miután a perzsák i. e. 452-ben vereséget szenvedtek a Periklész vezette athéniaktól. A győzelem megrészegítette a görögöket, és grandiózus építkezésbe fogtak. A város leghíresebb épületei a Parthenón, a szűz Pallasz Athéné temploma, Zeusz Polieusz szentélye, a Dionüszosz-színház és az Erechteion, a fellegvár kultusztemploma.

Panthenon Forrás: AFP

Az akropolisz épületei a 18. század végéig relatíve épségben fennmaradtak, bár 1687-ben egy velencei bomba nagy károkat okozott. Az akropolisz 1987 óta a világörökség része.

A Panthenon távolról Forrás: AFP

Málta megalitikus templomai

Málta megalitikus templomai alatt a Máltán i. e. 3600 és i. e. 2500 között épült megalitikus épületek maradványait értjük. A káprázatos templomok az újkőkorszaki ember első bonyolult, előre megtervezett építményei.

Mnajdra Forrás: AFP

Ez az időszak volt a máltai "templomcivilizáció" fénykora: a Mnajdra, a Ħaġar Qim és a tarxieni vallási célú épületegyütteseket is ekkor emelték. A templomok egyértelműen tanúskodnak egy szakértő kézművesréteg létéről.

Hagar Qim Forrás: AFP
Érdekességek Donald Trump káprázatos luxusotthonárólhttp://www.life.hu/otthon/20160511-erdekessegek-amiket-nem-tudtal-donald-trump-otthonarol.htmlAz ingatlanmogulból és realityshow-pápából lett republikánus elnökjelölt még édesapjától örökölte az ingatlanszakma szeretetét, pályafutása alatt pedig rendkívül kiterjedt ingatlanportfóliót épített ki maga körül. Birodalma egyik ékköve a Trump Tower. A grandiózus épületben az üzlethelyiségek és különféle apartmanok mellett Trumpék bensőséges családi kuckója is helyet kapott. Otthon--Albérletek, ahová te is szívesen beköltöznél harmadiknakhttp://www.life.hu/otthon/20160510-hollywoodi-sztarok-akik-valamikor-kozos-alberletben-laktak-masodik-resz.htmlAhogy az már korábbi cikkünkből kiderült, egy világsztár életében is lehetnek olyan időszakok, amikor anyagi vagy szakmai indíttatástól vezérelve albérletbe költözik, és egy lakótárssal osztja meg mindennapjait. Most folytatjuk a korábban megkezdett sort, jöjjenek az újabb meglepő párosok. OtthonAFPCsináld magad kreatív, tavaszi ajtódísz - Imádni fogod!http://www.life.hu/otthon/20160509-molnar-gina-a-ginappi-a-muhely-szerkesztoje-tavaszi-ajtodiszt-keszit.htmlMolnár Gina, a Ginappi, a műhely szerkesztője egy újabb ötletes csináld magad dekorációt hozott el neked: néhány kellék kell csupán, no meg egy kis kézügyesség, és már el is készült a csodás tavaszi ajtódíszed. Otthon--Így múlik el Detroit dicsőségehttp://www.life.hu/otthon/20160503-az-amerikai-detroit-varos-elneptelenedese-pusztulasa.htmlAz Egyesült Államok valamikori negyedik legnépesebb városának az 50-es években 1,8 millió fő volt a lakossága. Mára ez a szám megfeleződött, 700 ezer főre esett vissza. A takaros detroiti kertvárosi otthonok helyét elhagyatott, kiégett épületek vették át. Otthon--Álomotthonok - Kávékülönlegességek egy különleges kávéházbanhttp://www.life.hu/otthon/20160504-alomotthonok-igy-keszul-egy-budapesti-kavehaz-szen-molnar-tamas-belsoepitesz.htmlÁlomotthonok sorozatunk következő részében kilépünk az egyedi módon felújított családi házak és luxusvillák tengelyéből, és az üzleti élet felé vesszük az irányt: egy újonnan nyíló, dizájnos budapesti kávézó belső kialakításának rejtelmeibe engedünk betekintést. Otthon--Lepusztult épületek szívszorító magányahttp://www.life.hu/otthon/20160427-usa-baltimore-varos-elhagyatott-epuletei-ben-marcin-fotos-szemevel.htmlBaltimore az Amerikai Egyesült Államok huszadik legnépesebb városa. Kül- és elővárosaival együtt népessége körülbelül 2,6 millió fő. És mégis: a metropoliszban jelenleg több mint 16 ezer lakás árválkodik üresen, és áll a teljes pusztulás szélén. OtthonOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.