Egy Tiffany lámpa, amelyet rekordösszegért adtak el

Forrás: CHRISTIE'S -
lámpa aukció rekord Tiffany
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ikonikus fényforrás ára elsőre túlzónak tűnhet, de amikor egy Tiffany lámpáról beszélünk, nem lepődhetünk meg, ha milliós összegek cserélnek gazdát.

A Tiffany lámpa Tiffany üveg felhasználásával készül. Gazdag színvilágú búrája változatos mintázatú lehet. Az első Tiffany lámpák a szecesszió művészeti irányzatához tartozó alkotásként jöttek létre 1895 körül, miután Louis Comfort Tiffany kidolgozta a róla elnevezett technológiát, amelynek lényege, hogy formára vágott színes üvegdarabkákat öntapadós rézfóliával szegélyeznek, mintába rendeznek, majd a réz illesztékeiknél összeforrasztanak.*

*wikipédia

A Pond Lily asztali lámpa, amely 1903-ban készült, idén december 13-án a New York-i Christie's-ben került kalapács alá. Az eredeti becslések szerint a lámpa eladási ára 1,8 és 2,5 millió dollár között volt várható. Ám a tényleges vételár minden várakozást felülmúlt: 3,37 millió dollár lett az aukció vége.

3,37 millió dollárért kelt el a 115 éves Tiffany lámpa Forrás: CHRISTIE'S

A lámpa ólomüvegből és patinált bronzból készült.


Ez a típus egyébként igazi ritkaságnak számít, mivel a Pond Lilyt csupán 1902 és 1906 között gyártották. Ilyen Tiffany lámpából jelenleg öt található múzeumban és nyolc magángyűjteményben, tehát valóban értékes és ritka darabról van szó.

A vevő kiléte nem ismert, ahogyan az sem, hogy mik a tervei ezzel a lenyűgöző lámpával. Lehetséges, hogy a nappaliját fogja díszíteni, de valószínűbb, hogy egy komoly biztonsági rendszerrel felszerelt szobában fogja tartani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.