Budapesti belvárostúra – Csodás homlokzatok a Nagykörúton

ház körút Nagykörút Belváros urbanista Budapest homlokzat épület
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Nagykörút Budapest belvárosának meghatározó útszakasza, amely keresztülhalad a főbb belső kerületeken. 20–30 éve bevásárlóutcaként is ismerték, de ma már az emberek többsége csak szeretné letudni az általa közrefogott távot. Pedig ha időnként felnéznénk, csodálatos épületekre csodálkozhatnánk rá.

A körút szakaszai a Habsburg család egyes tagjairól lettek elnevezve – a Szent István körút korábban Habsburg Lipót császár nevét viselte. Félkörívben köti össze a Margit híd pesti hídfőjét és a Petőfi híd pesti hídfőjét. Bár ma már elengedhetetlen tartozéka a 4-es és a 6-os villamos – ami Európa legforgalmasabb villamosvonala –, az első kötöttpályás tömegközlekedés 1887-ben indult el, és csak a Nyugati tér és a Király utca között jártak a villamosok.

A József körút és a Teréz körút (Nyugati pályaudvar) 1894-ben Forrás: Fortepan

Járd végig és gyönyörködj a több mint 100 éves épületek apró rejtett kincseiben. Íme egy kis ízelítő!

Szent István krt. 5.

Lipótvárosban áll ez a hatalmas, mára sajnos kissé megviselt homlokzatú lakóház, amelyben a híres költő, Radnóti Miklós is élt egy rövid ideig. A Nádor-udvar néven ismert szecessziós épület Heidelberg Sándor és Jónás Dávid építészek tervei alapján, 1900–1901 között épült Weisz Izidor megbízásából.

Fotó: Faluhelyi Fanni

Fotó: Faluhelyi Fanni

Szent István krt. 17.

Az 1901–1902 között épült ház igen modernnek számított a századfordulós budapesti viszonyokat tekintve – személylift, bevezetett gáz és villany. Csodás külsejét számtalan szobor díszíti, egységes fehér vagy inkább törtfehér színét csupán a tetején lévő zöldes tető és kupola töri meg.

Fotó: Faluhelyi Fanni

Fotó: Faluhelyi Fanni

Erzsébet krt. 25.

Ehrenfeld Ignác megrendelésére épült ez a négyemeletes sarokház 1894–95 között. A neogótikus homlokzat és a kis torony kiemeli a többi körúton lévő ház közül. Híres lakója Ruttkai Éva volt, aki az 1930-as években élt itt testvéreivel.

Fotó: Faluhelyi Fanni

József krt. 60.

A körút dús lombú fái mögött bújik meg ez a lenyűgözően részletgazdag díszítéssel bíró épület. A bérpalota 1890 körül épült, méghozzá Loser János megbízásából, aki a gyógyhatású Rákóczi keserűvíz forgalmazásából gazdagodott meg. A háromemeletes eklektikus ház homlokzatán többek között rábukkanhatunk Ámor, Fortuna és Hermész görög istenek szobraira is.

Fotó: Faluhelyi Fanni

Fotó: Faluhelyi Fanni

A túránk végén két egymással szemben elhelyezkedő épület következik.

József krt. 27.

Petschacher Gusztáv és neje megbízásából 1889-ben épült ez a sárgás színekben, visszafogottan díszelgő épület. Homlokzata az Építészeti Értékvédelmi Támogatással újulhatott meg 2015-ben.

Fotó: Faluhelyi Fanni

Fotó: Faluhelyi Fanni

József krt. 28.

1890-ben építette Schulz Manó a ma már a fővárosi rendeletben védett épületegyüttes részének tekintendő lakóházat. Különlegességei a sarkon lévő boltíves, félig zárt erkélyek.

Fotó: Faluhelyi Fanni

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.