4 ötlet, amivel mi is tehetünk a klímaváltozás ellen

rendszer PR cikk központi elektromos
Az utóbbi években egyre többet hallunk a klímaváltozásról, és annak káros következményeiről. Sajnos sok politikus mindössze kampányfogást lát a klímaváltozás elleni harcban, és nem igazán tesznek sokat az ügy érdekében. Pedig a Földünk jövője forog kockán, hiszen mind tudjuk, hogy milyen veszélyeknek vagyunk kitéve.
energoptimo.hu

Valójában nem terelhetjük magunkról sem a felelősséget, mi, egyenként ugyanúgy segíthetjük az anyaföldet, és tehetünk az élhetőbb jövőért. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk 4 egyszerű, mégis rendkívül hasznos területet, ahol néhány aprósággal nagy lépést tehetünk bolygónk védelmében.

1. Telepítsünk napelemes rendszereket

Az első, és talán legkézenfekvőbb terület az otthoni energiaellátás. Az közismert tény, hogy a Föld hamarosan kifogy a fosszilis energiaforrásokból. Ha késleltetni szeretnénk ezt a pillanatot, ideje átváltani a megújuló energiaforrások használatára. Ezzel nem csak a természetet kímélhetjük, de a pénztárcánkat is.

Most őszintén, ki ne szeretné csökkenteni a villanyszámláját? Ennek a legegyszerűbb módja egy hibrid napelemes rendszer telepítése, ami a környezetre is pozitívan hat. A hibrid napelemes rendszer attól hibrid, hogy rendelkezik energiatárolóval, miközben rá lehet csatlakoztatni a hálózatra is. Ez több szempontból is előnyt jelent.

Ami a hétköznapi felhasználót a leginkább érinti, az az, hogy az otthon megtermelt, de fel nem használt energiát tárolhatjuk az energiatárolóban, anélkül, hogy kárba menne. Aki kicsit is járatos a napelemek világában, tudja, hogy a napelemek nem egyenlő mértékben állítanak elő energiát az év minden napján. Vagyis, nyáron például jóval többet termel, mint amennyire amúgy szükség lenne. Ez a felesleg kerül a tárolóba, ahonnan később felhasználhatjuk.

Mivel a hibrid rendszert rá lehet csatlakoztatni a központi hálózatra, lehetőség van a hálózatra termelni, amivel csökkenthetjük az erőművek vállán lévő terhet is. Ez pedig azt jelenti, hogy, ha sokan termelnek a hálózatra az otthoni napelemről, jelentősen csökkenne a környezetszennyezés, amit az erőművek okoznak.

2. Energiatakarékosság az otthonunkban

Tény és való, hogy nem mindenki engedheti meg magának, hogy beruházzon egy napelemes rendszerre. Ennek ellenére ők sincsenek kizárva a klímaváltozás elleni harcból. Ebben a pazarló világban egy kis odafigyelésre, és takarékosságra van szükség. Ezt pedig úgy is meg lehet oldani, hogy nagyobb áldozatot hoznánk. Mindössze legyünk egy kicsit körültekintőbbek.

De mégis hogyan takarékoskodhatunk az energiával a háztartásunkban? Fontos lenne többek között, hogy váltsunk LED izzókra. Ma már nem akadály LED lámpákat beszerezni, a legtöbb nagyobb boltban kapható. Ha nem is feltétlen LED izzót veszünk, akkor is figyelhetünk arra, hogy csak A+-os égőket használjunk.

Az A+ energiafogyasztás érvényes a többi elektromos berendezésre, és háztartási gépre is. Amennyiben régi, nagy energiafelhasználású a mosógép és a mosogatógép, minél hamarabb váltsunk korszerűbb verziókra. Nekünk nem fáj, viszont a természetnek nagy segítség.

Aranyszabály, hogy kapcsoljuk le a lámpákat, ha kimegyünk egy szobából, húzzuk ki a laptopot, ha nem használjuk, és kapcsoljuk ki a TV-t, ha nem nézzük. Nem csak környezetbarátabb lesz tőle az otthonunk, de pénzt is spórolhatunk azzal, ha nem pazaroljuk az áramot.

3. Közlekedjünk zölden!

Természetesen nem csak a háztartás növeli az ökológiai lábnyomunkat. Az egyik legtöbb szennyeződés a közlekedés során keletkezik. Nincs is rosszabb annál, amikor egy városközpontban órákig áll a forgalom, miközben az autók ontják a kipufogógázt. Ezek a gázok közvetlenül és közvetetten is károsak az egészségünkre, hiszen amellett hogy lerakódnak a tüdőnkben, visszaverik a napfényt, és fokozzák az üvegházhatást.

Szerencsére egyre több nagyvárosból tiltják ki, vagy korlátozzák az autóforgalmat. Mi is törekedjünk arra, hogy inkább kerékpárral, vagy tömegközlekedéssel utazzunk. Ha feltétlenül autóval kell menni (mert mondjuk máshogy nem is lehetne), akkor tervezzük meg előre az utat, ezáltal elkerülhetjük a fölösleges utazásokat.

A másik megoldás az autós közlekedésre az elektromos autók használata. Ez szintén befektetésnek számít, mivel az elektromos autó nem olcsó, de az elektromos energia ára kevésbé növekszik, mint a benziné. Láthatjuk, hogy a legtöbb környezetkímélő megoldással valójában pénzt is spórolhatunk magunknak.

4. Fenntartható vásárlás a fenntartható jövőért

Azzal is sokat tehetünk a klímaváltozás ellen, ha tudatosan vásárolunk. A tudatos, környezetbarát vásárlás alapvető szabálya, hogy helyi termelők termékeit vásároljuk meg. Ezzel nem csak a lokális kereskedelmet támogatjuk, de csökkentjük a szállítás okozta szennyezést is.

Törekedjünk a csomagolásmentes vásárlásra is. Amennyiben olyan terméket veszünk, amelyet nem lehet csomagolás nélkül árulni, csak szelektív csomagolásút vegyünk. A boltokban ne vegyünk műanyag szatyrokat, helyette hordjunk magunkkal vászonzsákot. Kényelmesebb, és nem termelünk felesleges szemetet.

 

A ruhaneműk, háztartási eszközök, és más tárgyak vásárlásakor próbáljunk meg újrahasznosított termékeket venni. Ez fordítva is igaz, vagyis, ha valami feleslegessé válik, igyekezzünk újrahasznosítani, vagy használtan továbbadni.

A környezetvédelem mindannyiunk feladata, és ezzel a néhány apró lépéssel mi is sokat tehetünk a Földért. Kezdjük el ma, és tegyük jobbá a környezetünket együtt!

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.