Woody Allentől a Dűnéig: ezek a leghíresebb Magyarországon forgatott filmek

Poor things, Szegény párák
https://www.facebook.com/PoorThingsFilm -
mozi filmajánló forgatás
Régen még csodaszámba ment, manapság már szinte mindennaposnak számít, ha sztárokkal teli hollywoodi szuperprodukció érkezik hozzánk. De melyek voltak a leghíresebb nálunk készült filmek?

Szerelem és halál (1975)

Woody Allen híres arról, hogy a szinte minden filmjét szeretett New Yorkjában forgatta, de 1975-ben tett egy nevezetes kivételt, a vasfüggöny mögé is ellátogatva. Erre jó oka volt, hiszen a Szerelem és halál története a klasszikus orosz regények paródiája, a javarészt vidéki magyar helyszínek így a még keletibb tájakat helyettesítették.

Menekülés a győzelembe (1981)

Listánk következő szereplőjéhez hasonlóan ezt a filmet is Andy Vajna producer hozta el Magyarországra a nyolcvanas évek elején. A kölcsönösen előnyös feltételeken túl (az amerikaiaknak így olcsóbb volt a film, a magyarok pedig jelentős bevételhez jutottak) nyilván azért is, mert a hollywoodi sztárokkal (Sylvester Stallone, Michael Caine) és sztárfocistákkal (Pelé, Bobby Moore) az MTK-stadionban (is) forgatott film egy magyar mozi, a Két félidő a pokolban újrafeldolgozásának is tekinthető.

Evita (1996)

Madonna és Antonio Banderas budapesti látogatása a maga idejében óriási szenzációnak számított, és az Eva Perón argentin nemzeti hősnő életéről készülő musical szuperprodukció kedvéért az Andrássy út, a Keleti pályaudvar, a Szabadság tér, a Néprajzi Múzeum és a budai vár is új arcot öltött, argentin helyszínekként megjelenve.

München (2005)

Már egy új korszakban érkezett forgatni a hollywoodi rendezőlegenda Steven Spielberg Budapestre, és a magyar fővárosnak elsősorban a sokarcúságát használta ki. A München című film a világ számos pontján játszódik, és ezek közül jó néhányat Budapest alakított: az Operaház környéke Rómát és Párizst, a Marriott Hotel Londont, a Puskás Stadion Münchent. Steven Spielberg pedig a hotelszobájába az egyik budapesti kölcsönzőből rendelt filmeket, ezt megtudva a tékás srácok persze dedikáltattak párat a saját rendezéseinek DVD-i közül is.

Szárnyas fejvadász 2049 (2017)

Az utóbbi néhány évben már szinte megszokottá vált, hogy sorban érkeznek Magyarországra a hollywoodi szuperprodukciók, köszönhetően elsősorban az itt kapott adókedvezményeknek és az itt kiépült infrastruktúrának, beleértve a hazai szakembereket is. Egy igazi filmklasszikus nagy figyelem övezte folytatása azonban még ebből a sorból is kiemelkedett, és Ryan Gosling jövőbeli kalandjai Harrison Ford oldalán, és többek között a régi MTV székházban igazán emlékezetesnek is bizonyultak.

Szegény párák (2023)

Az említett hazai szakemberek a Szegény párákhoz is hozzátették a magukét: a különös női Frankenstein-történetet elmesélő alkotás stáblistáján nem kevesebb, mint 349 magyar név olvasható. Közöttük Mihalek Zsuzsával, aki a film berendezőjeként az Oscar-gálán is izgulhat, ugyanis jelölést kapott a legjobb látvány/díszlet kategóriájában.

Dűne 1.-2. (2021, 2024)

Február 29-én debütál a hazai mozikban a Dűne második része, amit az előzményéhez hasonlóan szintén nagyrészt Budapesten forgatott le Dennis Villeneuve rendező olyan sztárok segítségével, mint Timothée Chalamet, Zendaya, Jason Momoa, Oscar Isaac, Josh Brolin, Javier Bardem, vagy Christopher Walken. A távoli bolygókon játszódó Dűne-univerzumot persze nem természetes helyszíneken, hanem filmstúdiók óriási műtermeiben keltették életre.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.