20 éve mutatták be a Tróját: 20 dolog, amit biztosan nem tudtál a filmről

Brad Pitt, Tórja, Troy
https://www.facebook.com/Troy.Film/ -
évforduló Brad Pitt trója Orlando Bloom Diane Kruger
Mi a kapcsolata a Trónok harcával? Hogyan végződött Brad Pitt és Eric Bana bunyós fogadása? Miért egy ismeretlen színésznő játszotta Helénát? Cikkünkből minden kiderült a 20 éves kultuszfilm kapcsán!

1. A Trója és a Trónok harca ugyanattól az embertől ered! A forgatókönyvíró David Benioff egyik kedvenc irodalmi műve Homérosz Iliásza, amit gyerekkorában az édesanyja is sokszor felolvasott neki. A 2000-es évek elején ő maga kereste meg a Warner stúdiót az ötlettel, hogy filmet készíthetnének az eposzból. A Trója így Benioff forgatókönyvéből valósult meg, miként később a Trónok harca tévésorozat is, amit Benioff a társalkotó D. B. Weissel le is vezényelt az írói feladatokon kívül.

2. A Trójában négy olyan színész is szerepel, akik később a Trónok harcában is felbukkantak. A legismertebb közülük Sean Bean, míg James Cosmo, Julian Glover és Mark Lewis kisebb szerepet kapott mindkét produkcióban.

3. A német rendező Wolfgang Petersennek korábban felajánlották a Gladiátor direktori székét, de ő nem vállalta el, amit alaposan megbánt a film sikere után. Így amikor a Trója révén egy újabb ókori történet rendezésére nyílt lehetőség, egyből lecsapott rá.

4. Wolfgang Petersen eredeti koncepciója szerint Heléna, a világ legszebb nője, akinek elrablása-megszöktetése jelentette az okot trójai háború kirobbanására, nem is bukkant volna fel a filmben, mondván egyetlen színésznő sem lenne képes felérni a közönség várakozásaihoz. A producerek azonban ragaszkodtak Heléna szerepeltetéséhez.

5. Petersen ezért aztán úgy döntött, hogy akkor egy ismeretlen színésznőre bízza a szerepet, aki meglepetést kelt a megjelenésével. Hat hónapon át keresték az ideális jelöltet világszerte, míg végül a német színésznő Diane Krügerre esett a választás.

6. Nem csak Krüger számára jelentett hirtelen befutást a Trója: a Patrokloszt játszó Garrett Hedlund úgy kapta meg a szerepet a filmben, hogy alig egy hónappal korábban érkezett meg Los Angelesbe megpróbálkozni a színészi pályával.

7. Mennyi idő kell ahhoz, hogy úgy nézzünk ki, mint egy görög isten? Hat hónap, ha olyan adottságokkal rendelkezünk, mint Brad Pitt. A sztárszínésznek fél évnyi kőkemény edzésmunkájába került megteremteni Akhilleusz fizikai megjelenését.

8. Brad Pitt számára azért is jelentett különösen megterhelő időszakot a felkészülés és a forgatás, mert a fizikai kihívást összekötötte azzal, hogy ekkor szokott le a dohányzásról is.

9. Akhilleusz nem csak a filmben, de a forgatáson sem tudott vigyázni az Achilles-inára: Brad Pitt olyan komoly sérülést szedett össze az ominózus testrésznél, hogy hetekkel el kellett halasztani bizonyos jelenetei felvételét.

10. A híres párbajjelenetben Akhilleusz és Hektór között nem kaszkadőrök, hanem végig Brad Pitt és Eric Bana küzdött meg egymással. Előtte fogadtak, hogy minden kisebb bevitt ütésért 50 dollárt, minden komolyabb találatért 100 dollárt fizetnek egymásnak. A végén Bana 750 dollárt kapott, Pitt semmit sem.

11. A film forgatása az eredeti tervek szerint Marokkóban zajlott volna, de a kitörő iraki háború és az al-Kaida jelentette terrorveszély miatt inkább a világ másik részére helyezték át a munkálatokat.

12. A felvételek így két fő helyszínen zajlottak: Trója városának utcáit máltai települések alakították, míg a külső városfalak és az ostrom jeleneteihez Mexikóban építettek fel hatalmas díszleteket.

13. Mit kerestek bolgár statiszták a mexikói forgatáson? A készítők gyorsan rájöttek, hogy nem fogják tudni helyi statisztákkal megoldani a csatajeleneteket, hiszen a mexikóiak nem tűnnek túl autentikusnak egy ókori görög világban. Így inkább átutaztattak az óceánon 300 bolgár statisztát, akik rendelkeztek harci kiképzéssel is.

14. A film készítése emberéletet is követelt. A korábbi testépítőbajnok George Camilleri a máltai forgatáson törte el a lábát egy akciójelenet felvételei közben, rögtön megműtötték, de néhány nappal később belehalt a szövődményekbe.

15. Egy óriási hurrikán is lecsapott a stábra egyik éjszaka, és a díszletek közül többet is súlyosan megrongált. A forgatástól hullafáradt Brad Pitt fel sem ébredt a viharra, csak másnap reggel szembesült a következményekkel.

16. A forgatáshoz felépített trójai lovat a produkció utólag a török kormánynak ajándékozta, és a Canakkaléban állították ki, ami a trójai romokhoz legközelebb fekvő turistaváros.

17. A Trója díszbemutatóját 2004. május 13-án tartották a cannes-i filmfesztiválon, és ezzel egy időben már a magyar mozik is elkezdték vetíteni.

18. A 175 millió dollárba kerülő film közel 500 millió dollárnyi bevételt termelt világszerte a mozipénztáraknál, így nagy sikernek bizonyult. Egyetlen Oscar-jelölést is be tudott gyűjteni a Legjobb jelmez kategóriájában.

19. A filmet sokat támadták a leegyszerűsítései és a történelmi bakijai miatt. Ezek közül a leghíresebb példává az lett, amikor egy „képkockán” látszik a Brad Pitt fölött az égen áthúzó repülőgép csíkja. Az ominózus képkockáról viszont kiderült, hogy hiába futott körbe a neten, csak egy ügyes hamisító munkája.

20. 2007-ben Wolfgang Petersen kiadott egy rendezői változatot is a filmből, ami több mint 1000 új snittet tartalmaz a moziverzióhoz képest, közel 30 perccel hosszabb, és más a zenéje is.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.