A magyar filmvilág nagyjai - Híres filmesek, akik a nemzetközi filmipart is meghódították

Vajna, Andrew G.
MTI/Balogh Zoltán - Balogh Zoltán
magyar filmipar filmes híres
A magyar filmipar hosszú és színes történelmében olyan tehetséges filmeseket ismerhettünk meg, akik nemcsak hazánkban, de nemzetközi szinten is elismerést szereztek. A következőkben megismerhetjük néhány olyan híres magyar filmes nevét, akik alkotásaikkal és tehetségükkel hozzájárultak a filmvilág sokszínűségéhez és a világ különböző pontjaira juttatták el Magyarország hírnevét.

Magyarország nem csak történelmi gazdagságával, de egyedi és kreatív filmművészeivel is felhívja magára a figyelmet hazai és nemzetközi vizeken egyaránt. A magyar filmtörténelemben számos olyan filmes található, akik világszerte elismerést szereztek alkotásaikkal és ezzel hazánk hírnevét is öregbítették. 

Jancsó Miklós


Jancsó Miklós kétszeres Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, forgatókönyvíró, érdemes és kiváló művész 1921. szeptember 27-én született a mai Szlovákia területén.  A Budapesti Színiakadémián tanult rendezést, majd 1946-ban végzett. Az 1950-es években kezdte meg rendezői karrierjét, de igazán a 60-as és 70-es években vált ismertté. Filmjei gyakran voltak politikai és társadalmi témájúak, amelyek az emberi természet és a társadalmi viszonyok sokszínűségét mutatták be. A filmes világban jártas emberek messziről felismerik Jancsó Miklós műveit, ugyanis elhíresült a "térbeli rendezés" technikájáról, hosszú, kameramozgásokkal tűzdelt jelenetekkel dolgozott, elmélyítve ezáltal a film mondanivalóját, üzenetét. Kiemelkedő művei között említhetjük a Csend és kiáltás című filmet, mely a 48-as forradalom idején játszódik. Ez a film egyike Jancsó műveinek, mellyel nemzetközi elismerést is szerzett. A neves rendező 2014-ben, 92 éves korában hunyt el.
A neves rendező pályafutása során számos nemzetközi filmdíjat zsebelt be: nyert a többi között a Cannes-i Filmfesztiválon, A Berlini Filmfesztiválon, A Velencei Filmfesztiválon és életműdíjat kapott Az Európai Filmakadémián.

1981 Jancsó Miklós
Jancsó Miklós
Forrás: Fortepan / Kende János


Tarr Béla


Tarr Béla Kossuth-díjas magyar filmrendező, forgatókönyvíró 1955. július 21-én született Pécsett. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán tanult rendezést, majd 1977-ben debütált Családi tűzfészek című rövidfilmjével. Tarr Bélát világszerte elismert arthouse rendezőként ismerik. Az 1980-as években vált ismertté, művészetére nagy hatással volt az olasz neorealizmus és az orosz filmkészítés. Filmjeiben gyakran szerepelnek hosszú, lassú kameramozgások, minimalista esztétika és filozófiai mélységek. Filmjeit a súlyos, komor atmoszféra, a hosszú és kitartott jelenetek, valamint a csendes dráma jellemzi, művészetében a tér és az idő különleges módon kapcsolódik egymáshoz. A filmjei mély emberi érzésekről és társadalmi kérdésekről szólnak. Ismertebb filmjei a többi között A sátántangó vagy A torinói ló. 2011-ben bejelentette, hogy visszavonul a nagyjátékfilmek rendezésétől, de azóta is oktat és különböző projekteken dolgozik. Tarr Béla számos nemzetközi fesztiváldíjat tudhat magáénak. Többször Cannes-i Filmfesztivál díjas, de nyert már a Berlini Filmfesztiválon és kapott életműdíjat az Európai Filmdíjak gáláján is.

European Film Awards ceremony,   Tarr Béla, Európai Filmdíj, Berlin
Tarr Béla 
Forrás: DPA / dpa Picture-Alliance via AFP


Szabó István


Szabó István a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Oscar- és Kossuth-díjas magyar filmrendező, érdemes és kiváló művész, a magyar filmtörténelem egyik legelismertebb rendezője és forgatókönyvírója. 1938. február 18-án született Budapesten, majd a Budapesti Színművészeti Főiskolán tanult rendezést. Az 1960-as években kezdte meg rendezői pályafutását, első filmje, az Álmodozások kora, 1965-ben készült, mellyel már felkeltette a nemzetközi filmvilág érdeklődését. A filmjei az emberi kapcsolatok mélységeit és a történelmi események hatását vizsgálják. Híres filmjei között szerepel a Mephisto, a Szerelem vagy Az ajtó című alkotása. A neves rendező számos díjat és elismerést kapott pályafutása során, beleértve három Oscar-díjra való jelölést és más rangos elismeréseket is a nemzetközi filmipartól.
Szabó István nemcsak a magyar filmkészítés, hanem a világ filmkultúrájának is jelentős alakja, aki számos művészeti és erkölcsi kérdést feszegetett filmjeiben.

Csodálatos Julia reendezése,
Szabó István, Jeremy Irons
Szabó István, a Csodálatos Júlia rendezése közben
Forrás: Collection ChristopheL via AFP


Makk Károly


Makk Károly a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, forgatókönyvíró, színész, érdemes és kiváló művész 1925. december 22-én született Berettyóújfaluban. A Színművészeti Főiskolán tanult rendezést, majd 1953-ban diplomázott. Az 1950-es évektől kezdve készített filmeket; hosszú és sikeres karriert tudhatott magáénak a magyar filmtörténelemben. Pályája során sokoldalú rendezőként mutatkozott be, készített játékfilmeket, dokumentumfilmeket és televíziós alkotásokat is. Az alkotásaiban gyakran feszegette a társadalmi és emberi kapcsolatokat, a szabadság és az egyéni sors kérdéseit. 
Makk Károly több díjat is elnyert pályafutása során. "Szerelem" című filmje a többi között Cannes-ban Arany Pálmát nyert. Több hazai és nemzetközi elismerést is kapott munkásságáért, és műveiért számos kitüntetést vehetett át. A neves rendező 2017. augusztus 30-án hunyt el Budapesten.

Makk Károly
Makk Károly
Forrás: MTI/Zih Zsolt

 

Andrew G. Vajna


Andy Vajna, magyar származású filmproducer és üzletember, 1944. augusztus 1-jén született Budapesten. Ő volt az egyik legsikeresebb magyar szakember a filmtörténelemben, aki nemzetközi szinten is jelentős eredményeket ért el. Vajna a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen tanult, majd szakmai pályafutását reklámügynökségi tervezőként kezdte. A 70-es évek elején emigrált az Egyesült Államokba, ahol eleinte étterem tulajdonosként dolgozott. Mindig is szenvedélyesen szerette a filmes világot, tehetségét és rátermettségét pedig hamar felismerték a filmiparban. Eleinte forgalmazási és forgatókönyv fejlesztési területen dolgozott, majd producerként is kezdte bontogatni a szárnyait. Az egyik első sikeres projektje a Rambo című film volt, Sylvester Stallone főszereplésével, de az ő nevéhez fűződik a Terminátor című nagysikerű amerikai kasszafilm is, melyben Arnold Schwarzenegger volt a főszereplő.

Vajna, Andrew G.
Andrew G. Vajna
Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

 A 90-es években tért vissza Andy Vajna Magyarországra, ahol aktívan részt vett a hazai filmipar fejlesztésében.  2011-ben a neves producer a magyarországi filmipar kormánybiztosa lett, az ő vezetése alatt a hazai filmipar jelentős fejlődésnek indult és egyre több nemzetközi-magyar koprodukciót hozott tető alá. A nemzetközi színvonalú filmgyártás előmozdításáért és a magyar filmipar népszerűsítéséért 2013-ban megkapta a Magyar Érdemrend tiszti keresztje középkeresztje kitüntetést.

A világhírű filmes mogul  2019. január 20-án hunyt el Budapesten. 74 éves volt.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.