100 éve született Marlon Brando – 10 érdekesség minden idők egyik legnagyobb filmcsillagáról

Marlon Brando
Getty Images/Marlon Brando - Screen Archives
legenda érdekesség Marlon Brando évforduló
A gyerekkori szenvedések vitték a színészet felé, az aláírása miatt nem váltották be a csekkjeit, alaposan meg kellett öregíteni A keresztapához, és a legjobb barátjával együtt szórták szét a hamvait. Ápilis 3-án lett volna 100 éves a mozilegenda, Marlon Brando.

A neve német eredetű

1924. április 3-án született az amerikai Omaha városában egy utazó ügynök apa és egy színésznő anya gyermekeként. A felmenői között angolok, írek, hollandok, franciák, walesiek és skótok is találhatók, maga a Brando név pedig a német ősöktől származik: eredetileg Brandau volt.

A gyerekkori szenvedések vitték a színészet felé

Mindkét szülője gyakran volt távol a munkája miatt, így nem sok törődést kapott gyerekkorában, és a hiányzó figyelmet igyekezett magát produkálva kiérdemelni. Ráadásul a szülei alkoholizmussal is küzdöttek, a részeg anyjáért például nem egyszer neki kellett elmennie a helyi rendőrörsre.

Egy baleset miatt nem lett katona

A középiskolából kirúgták, miután motorbiciklivel behajtott a suli folyosójára, és ez már a sokadik csínye volt. Jelentkezett az amerikai hadseregbe is, de egy korábbi focibalesete és a gyenge térde miatt nem tartották fizikailag alkalmasnak. Jobb híján költözött New Yorkba a színészi karrierjét építgető nővére után, és bár Jocelyn Brandóból is elismert hollywoodi színész lett, az öcs hamar túlszárnyalta őt.

Generációkon át határozta meg az amerikai színjátszást

A karrierjét a Broadway színpadjain kezdte, és egy ottani szerepe, A vágy villamosa filmváltozata tette aztán híressé a mozinézők számára is. Rögtön Oscarra jelölték, ahogyan a következő négy évben egyaránt, mindenki Brando-lázban égett, és mindenki rá akart hasonlítani. Nem csak ekkor, de ezek után évtizedekig: a hollywoodi színészek több generációja számára is ő számított a példaképnek, és az általa híressé tett method acting stílus (az orosz Sztanyiszlavszkij-módszer amerikai változata) azóta is az amerikai filmszínészképzés alapjának számít.

Nem váltották be a csekkjeit

Utálta a sztársággal járó felhajtást, így autogramot is csak nagyon-nagyon ritka, kivételes esetben adott bárkinek. Emiatt az aláírása extra értékesnek számított, és a legtöbb általa kiállított csekket egyszerűen nem váltották be, mert többet ért a rajta szereplő aláírása.

Hozzá fűződik az Oscar-díj történetének egyik legnagyobb botránya

Először 1954-ben, A rakparton főszerepéért kapta meg az Oscar-díjat, amit utána otthon ajtótámasznak használt, míg el nem lopták tőle. Szintén a legjobb férfi főszereplő díját nyerte el A keresztapáért az 1973-as gálán, a színpadra viszont nem ő ment fel, hanem egy őslakos népviseletbe öltözött indiánlány. Sacheen Littlefeather általános megdöbbenésre tájékoztatta a közönéget, hogy Brando tiltakozásul visszautasítja a díjat amiatt, ahogyan a filmipar és az amerikai kormány bánik az őslakosokkal. A bizarr esetet csak tovább színezte, amikor utólag kiderült: Sacheen Littlefeather valójában egy színésznő, és azóta az Oscart csak akkor veheti át más a díjazott helyet, ha az illető súlyosan beteg, vagy elhunyt.

Alaposan meg kellett öregíteni A keresztapához

Francis Ford Coppola maffiaeposza méretes gödörből húzta ki a karrierjét: ekkor már egy évtizede sorban buktak meg a filmjei, köztük a nevezetes Lázadás a Bountyn és a saját maga rendezte A félszemű Jack. A Corleone család nagypapakorú fejét mindössze 47 évesen játszotta el, a fiát alakító John Cazale-nál például csak 11 évvel volt idősebb.

11 gyerek apja volt

Legalábbis ennyiről bizonyosodott be hivatalosan is az apasága. A tizenegy gyereke közül nyolcat ő nemzett, hármat pedig örökbefogadott. Háromszor nősült meg, de a szerelmi kapcsolatainak se szeri, se száma, és saját bevallása szerint időnként férfiak is kerültek az ágyába.

Egy szigeten szerette legjobban tölteni az idejét

Méghozzá a saját szigetén: a Tetiaroa névre hallgató kis atollba a Lázadás a Bountyn forgatása idején szeretett bele, majd 1966-ban meg is vásárolta. Élete utolsó évtizedeiben már nagyon ritkán vállalt filmszerepet, akkor is csak a lehető legkevesebb jelenlétet igénylő felbukkanásokat (a lehető legtöbb pénzért), sokkal jobban szeretett Polinéziában időzni.

A legjobb barátjával együtt szórták szét a hamvait

2004-ben, 80 éves korában hunyt el. Ekkor már számos súlyos egészségügyi problémával küzdött: a kóros elhízása okozta cukorbetegség, szívelégtelenség, májdaganat és tüdőfibrózis együtt vezettek oda, hogy életét vesztette. A testét elhamvasztották, és élete legjobb barátja, a szintén színész Wally Cox hamvaival együtt szórták szét, részben Tahitin, részben a kaliforniai sivatagban.
 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.