45 éves lett a filmsztár James McAvoy, aki nagyon sokat köszönhet a borotvának

"Sunset Boulevard" - Press Night - After Party
james mcavoy
Dave Benett/Getty Images - Dave Benett
hollywood Széttörve James McAvoy születésnap
A nagyszülei nevelték fel, pap helyett színész lett belőle, távol tartja magát a lovaktól és a nyilvános esküvőktől. A nagyszerű skót filmsztár James McAvoy kerek születésnapjára összegyűjtöttük a legérdekesebb információkat.

A nagyszülei nevelték fel

A skóciai Glasgow-ban született 1979. április 21-én, egy ápolónő és az buszsofőr gyerekeként. Hétéves korában a szülei szakítottak, az apját ezután nem is látta többé. Ezt követően a nagyszülei nevelték őt és a húgát, mivel az édesanyja egészségügyi problémákkal küzdött, és csak időnként lakott együtt velük.

Papnak és tengerésznek készült

Katolikus neveltetésben részesült, és egyházi iskolába járt, ahol komolyan megfordult a fejében, hogy a papi hivatást választja. Az iskolájukat azonban meglátogatta David Hayman színész, aki nem csak nagy hatással volt McAvoyra, de még egy kisebb szerepet is adott neki a The Near Room című filmjében. De még ezután sem volt biztos abban, hogy színész akad lenni, középiskola után egyszerre adta be a jelentkezését a királyi haditengerészethez és a skót színiakadémiára. Mindkét helyre felvették, és végül a színészet mellett döntött.

Képzett cukrász

A tanulmányai mellett néhány évig egy pékségben dolgozott, hogy el tudja tartani magát. Itt egy idő után már komolyabb feladatokat is rábíztak süteményfronton, és képzett cukrász lett belőle.

Függőséget is le kellett küzdenie

A brit közönség előtt a Shameless tévésorozatban lett ismert, a világhírt pedig Az utolsó skót király és a Vágy és vezeklés mozifilmek hozták el számára. Ekkoriban olyan sok időt töltött számítógépes játékokkal, ami már a karrierjét is befolyásolta. A Jane Austen magánélete forgatásán egész éjjel játszott, és másnap a fáradtságtól nem emlékezett a szövegére. Ekkor fogta magát, és elégette a lemezeket.

Leugrott a világ legmagasabb kórházának tetejéről

Ezt pedig nem valamelyik filmjében, trükkök és kaszkadőrök segítségével tette, hanem a valóságban. A célja pedig a jótékonyság volt, így gyűjtött pénzt a Retrek alapítvány számára, ami afrikai gyerekeken segít.

Sokat köszönhet a borotvának

Az X-Men képregényfilmek híres Xavier professzorának kedvéért kopaszra borotválta a fejét, ezután pedig több olyan esete is akadt, amikor rendezőkkel összefutva megtetszett nekik az új külseje, majd később elhívták a következő filmjükbe – így kapta meg a Széttörve emlékezetes főgonoszának szerepét is. De azt is szereti emlegetni, hogy neki a borotválkozásért fizetnek, mivel a magánéletben mindig hagyja nőni a szakállát, a filmekhez viszont rendszerint meg kell szabadulnia tőle.

Titokban szeret nősülni

A Shameless forgatásán ismerkedett meg a szereplőtárs Anne-Marie Duff-fal, aki az első felesége lett. Az esküvőjükre nem hívtak meg egyetlen hírességet sem, és kizárták a nyilvánosságot, mondván nem akarják, hogy ez a nap a hírnévről szóljon. 10 évnyi házasság és egy közös gyerek után váltak el az útjaik, majd McAvoy a Széttörve forgatásán ismerte meg a mostani párját, aki a rendező asszisztenseként dolgozott. Lisa Liberatival 2016 óta vannak együtt, gyerekük is született, és 2022-ben össze is házasodtak, de azt csak utólag hozták nyilvánosságra.

james mcavoy,  Lisa Liberati
James McAvoy (R) and his wife Lisa Liberati pose on the red carpet upon arrival at the BAFTA British Academy Film Awards at the Royal Festival Hall, Southbank Centre, in London
Lisa Liberatival 2016 óta vannak együtt
Forrás: Adrian DENNIS / AFP

Nem tartja magát szépnek

"170 centi magas vagyok és sápadt az arcom. Félreértés ne essék, nem tartom magam csúnyának, de azért messze vagyok a Brad Pitt-féle hollywoodi férfiideáltól” – nyilatkozta erről.

Utál lovagolni

Nem a testmozgással van baja, és még csak a lovakkal kapcsolatban sincsenek ellenérzései, sőt. A lószőrre viszont rettenetesen allergiás, és ez komoly gondokat okozott például A cinkos című történelmi film forgatásán, ahol gyakran nyeregbe kellett pattannia.

Félelmetes kirándulásokban lesz része

A hazai közönség legutóbb Az Úr sötét anyagai sorozatban láthatta őt, mivel a The Book of Clarence című filmjét nem mutatták be itthon, pedig magát Poncius Pilátust játszotta benne. Ősszel érkezik a Szádra ne vedd! című horror a főszereplésével, amiben egy családi kirándulás fordul rémálomba, majd az ezt követő filmjében (Turn Up the Sun!) is egy vakáció sül el balul, csak ott épp két baráti pár részvételével.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.