Saját házassága fájdalmából merített Emma Thompson az Igazából szerelem nagyjelenetéhez

emma thompson
Shutterstock - Fred Duval
emma thompson színésznő érdekességek születésnap
65. születésnapját ünnepli a csodás Emma Thompson, aki többször is szerepelt egy filmben az édesanyjával, alkotott brit mozis sztárpárt a férjével, és egyedi Oscar-rekord birtokosa. A jeles alkalomból egy csokornyi róla szóló érdekességgel köszöntjük.

Többször szerepelt az édesanyjával a mozivásznon

Igazi brit színészcsaládból származik. Az angol édesapja, Eric Thompson a színészkedés mellett ismert tévés műsorvezető és szerkesztő is volt; az édesanyja, Phyllida Law híres skót színésznő számos hazai és hollywoodi filmszereppel; de még a húgából, Sophie Thompsonból is színésznő lett. Az édesanyjával több filmben is szerepeltek együtt, a legemlékezetesebb módon az 1997-es Téli vendégben, ahol a főszereplő anya-lánya párost alakították.

Majdnem elcsábította az irodalom

A korán, mindössze 53 éves korában elhunyt édesapja a nyelvek és az irodalom óriási rajongója volt, és ezt a lányára is átragasztotta. Emma Thompson felsőfokon megtanult franciául és latinul, az híres cambridge-i egyetemet pedig angol irodalom szakon kezdte el.

Komikusként indult a pályafutása

Az egyetemen csatlakozott a nevezetes Footlights komikustársulathoz, ahol korábban a Monty Python tagjai is megismerték egymást. Emma Thompson társai a csapatban többek között Stephen Fry és Hugh Laurie voltak, utóbbihoz ekkoriban szerelmi kapcsolat is fűzte. Kamerák elé is először televíziós komédiaműsorokban állt.

Világsztár férjével közösen készítették a filmeket

A Fortunes of War című televíziós miniszéria forgatásán ismerkedett meg Kenneth Branagh-gal, akivel rövidesen már a brit mozi álompárját alkották. A házasságuk mindössze hat évig tartott, de ezalatt közös filmgyártó céget is alapítottak, és Branagh rendezéseiben rendszeresen együtt szerepeltek, a legemlékezetesebb módon talán a Sok hűhó semmiért esetében.

A saját tapasztalataiból merített az Igazából szerelemben

A közönségkedvenc karácsonyi mozi egyik legérzelmesebb jelenete az, amiben az Emma Thompson alakította a feleség az ajándékából rájön arra, hogy a férje megcsalja. A színésznő a saját egykori fájdalmát elevenítette fel a jelenthet, amikor Kenneth Branagh viszonyt kezdett mellette a sztárszínésznő Helena Bonham Carterrel. Branagh végül otthagyta őt Bonham Carter miatt, Emma Thompson pedig többször elmondta, hogy nem neheztel az egykori szerelmi vetélytársára, nem rajta múlt a dolog. Sőt, azóta már a Harry Potter-filmekben együtt is szerepeltek.

Afrikai gyerekkatonát fogadott örökbe

Emma Thompson a boldogságot végül Greg Wise angol színész oldalán találta meg, akivel az Értelem és érzelem forgatásán találkoztak 1995-ben, és azóta is egy párt alkotnak. Gaia nevű lányuk 1999-ben született meg, hivatalosan házasságot 2003-ban kötöttek. Ugyanebben az évben örökbe fogadtak egy ruandai kamaszfiút, aki a hazájában zajló népirtásban vesztette el a szüleit, majd gyerekkatonának vitték el, onnan menekült Angliába.

Emma Thompson és férje, Greg Wise
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2022 Fred Duval/Shutterstock.  No use without permission.

Egyedi Oscar-rekordot tart

Ő az egyetlen az Oscar történetében, aki valaha elnyerte a díjat színészi és írói teljesítményért is. Először színésznőként sikerült ez neki az 1992-es Howards End – Szellem a házban női főszereplőjeként, majd az 1995-ös Értelem és érzelemért jött a forgatókönyvírói Oscar is. Teljesen véletlenül mindkét esetben Anthony Hopkinstól vehette át a díjat, aki kedves barátja és gyakori filmes partnere.

A hivatalos neve Dame Emma Thompson

A ’Dame’ cím a nevében a ’Sir’ női megfelelője, amit a brit lovagrend tagjaként azóta használhat, hogy a királynő 2018-ban kitüntette a színjátszás terén kifejtett életműve elismeréseképpen.

Épp szünetet tart

A hazai mozikban a Minden jót, Leo Grande emlékezetes főszerepében, és a Mi köze ennek a szerelemhez? romkom mellékszereplőjeként láthattuk őt utoljára, még 2022-ben. Azóta nem is vállalt új filmszerepet, és jelenleg épp szünetet tart a mozis karrierjében. 2025-ben érkezik majd csak a következő filmje, a Bridget Jones-széria újabb darabja, és előkészítés alatt áll a The Fisherwoman című thriller is, amiben újra főszerepet vállal majd.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.