Varga Iza a háborúról vallott: szerinte ennél nagyobb traumát nem élhet át az ember

2018.11.29. 18:20

A Barátok közt színésznője, Varga Izabella az őt ért traumákról beszélt D. Tóth Krisztának teljesen őszintén és nyíltan: a háború és a menekülés gyógyíthatatlan sebeket okozott. 

Iza egy olyan vajdasági kisvárosból költözött Magyarországra a délszláv háború kitörésekor, ahol mindenki ismer mindenkit, és az emberek köszönnek egymásnak, figyelnek egymásra. Budapesten aztán szinte láthatatlannak érezte magát, ezért amikor ismert lett a Barátok köztnek köszönhetően, úgy érezte, hogy egy kicsit Óbecsét is visszakapta. A háború azonban mindent tönkretett, egy csapásra minden összeomlott körülöttük.

Varga Iza és családja körül minden összeomlottFotó: Pályi Zsófia [origo]

„A háború nagyon-nagyon nagy törés volt mindannyiunk életében. Mert nem igazán volt felvezetése, a semmiből jött a baj. Azt gondolom, hogy ennél nagyobb traumát nem élhet át ember,  hogy hirtelen minden, de tényleg minden összeomlik körülötte. (...) Mindannyiunkban gyógyíthatatlan sebeket okozott. Nagyon fiatal kislány voltam még, és elképesztően fájt a szívem. Az akkor minket körülvevő fiúk, az osztálytársaink, a nálunk egy picivel idősebbek, a bátyám korosztálya, ők mind a harcmezőre lettek szólítva" – árulta el Iza D. Tóth Krisztának. „Nagyon nehéz dolog ez, iszonyatosan nehéz" – mondta Iza. 

Iza egy szál hátizsákkal menekült át Magyarországra.  Ez az élmény pedig gyógyíthatatlan sebeket okozott neki is, mint mindenkinek, aki átélte. Az, hogy ma ilyen nyugodtan, és már boldog emberként képes minderről mesélni, szerinte annak köszönhető, hogy a fiatalkori dráma miatt képes értékelni azt, amije van.

„Olyan családom van, amilyenről álmodoztam... A legfontosabb vágyam teljesült azáltal, hogy én itt dolgozom: az én gyerekeimre egyetlenegy napot nem vigyázott idegen ember. Nem volt bébiszitterünk, a szüleim, Zoli anyukája, Zoli nevelőapukája ott laknak a közelünkben, egymásra építettük az életünket. Ez a mai világban nagyon ritka! És én annyira élveztem ennek minden pillanatát, és annak, ahogy ők gyönyörködnek a gyerekeinkben. Ehhez a nagyon tartalmas családi élethez én nem érzem nagy árnak azt, amit fizettem érte szakmailag."

A Varga Izabellával készült beszélgetés D. Tóth Kriszta Elviszlek magammal című műsorának legújabb epizódja, amely a wmn.hu magazin YouTube-csatornáján látható.

Varga IzabellaVajdaságháború