A túl sok alvás rosszabb hatással van a memóriára, mint a túl kevés

Forrás: BSIP/COLLANGES / BSIP/Collanges -
kutatás kevés haj alvás memória
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az alvásigény korosztályonként változik, de egy új kutatás rávilágított arra, hogy a túl sok szunyálás talán még rosszabb is lehet, mint a túl kevés.

A túl sok alvás rosszabb, mint a túl kevés – erre világít rá a University College London legújabb kutatása. A kognitív teljesítményt, vagyis a vizuális memóriát és a reakcióidőt is negatívan befolyásolja a 7 óránál kevesebb vagy a 9 óránál több alvás.

A sok alvás sem jó Forrás: BSIP/COLLANGES / BSIP/Collanges

A kutatásban 400 ezer ember adatait vetették össze, az alvásidő és a kognitív funkciók, valamint a demencia között kerestek összefüggéseket. Megállapították, hogy azok, akik 7 óránál kevesebbet aludtak, rosszabb teljesítményt nyújtottak a teszteken. Minden át nem aludt óra 5 százalékkal több hibát eredményezett a vizuális memóriát vizsgáló teszteken. Akik pedig 9 óránál többet alszanak, azoknak óránként 9 százalékkal romlik a teljesítményük – írja az MTI. A kutatás szerint tehát a 7 és 9 óra közötti alvás a legideálisabb.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.