Fördős Zé:Az ország ezen része elvarázsol,akárhányszor járok felette

PR cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Fördős Zé elárulta, melyek a kedvenc helyei Magyarországon, hol kóstolta élete legfinomabb ételét és gyermekkorának legkedvesebb emlékképeibe is betekintést engedett. Interjú a Street Kitchen házigazdájával  ízekről, helyekről, emlékekről.
Forrás: Lang Peter/@Langpeterphotography

A Felzabáltuk című videó sorozatodban megmutattad már az ország-világ legjobb helyeit gasztronómiai szempontból. Mit tapasztaltál: mi az ország verhetetlen párosa?

Nagyon sok kedvencem van, de mivel most nyáron a Balaton körül forgattunk, innen idéznék egy helyet, ha már verhetetlen párosról beszélünk. Ez nem más, mint a Csóka Fészek étterem, ami egy fantasztikus családi vállalkozás, a konyhát pedig Kerekes Sándor séf vezeti. A pont jó arányban finomított magyaros fogások és a hagyományos vendéglős érzés egy csodás balatoni panorámával párosul, az egyik legjobb nyári élményem volt itt ebédelni. Annyira elidőztünk ott, hogy a menü lezárásának gondolt szuper túrógombóc után kis idő elteltével még egy kevéske érlelt szalonna és szabad tűzön főzött lecsó kóstolása is becsúszott. Csak az íze kedvéért....

Az országban hol etted életed legfinomabb ételét?

Nekem több helyi kedvencem is van, ami soha nem kerülhetne be semmilyen gasztro-toplistára, mégis kifejezetten szeretek oda járni. Ha legjobb ételről és hozzá kapcsolódó helyről van szó, egy egyszerű turistaház jut az eszembe a Nagy-Hideg hegyen, a Börzsönyben. Nem azért, mert kiemelkedően jó lett volna a babgulyás és a sztrapacska (bár kétségtelenül jól volt készítve mindkettő), hanem mert megdolgoztam érte, 40 km-es bringázások és 20-30 km-es gyalogtúrák során kerültem oda és mindig úgy éreztem, hogy épp a világ legjobb ételét eszem! Ajánlom mindenkinek az élményt, már csak azért is, mert itthon kevés hegyi turistaház működik, meg kell becsülni őket!

Hogy állsz a finom borokkal? Van kedvenced?

Villány-rajongó vagyok! Nem csak az ottani borok mediterrán tüzessége miatt, hanem az ott működő sok izgalmas borászat miatt is. Nagy tisztelője vagyok a Bock-hagyományoknak, de nagyon tetszik például a Vylyan pincészet modern karaktere is, mindkét pincészetnél jártam már szüreteléskor és borkóstolón. Emellett külön öröm számomra, hogy az itteni borászatok életében egyre erősebb szerepet tölt be a gasztronómia, színvonalas vendéglátással egészül ki a borkultúra. És van még egy személyes szál, ami ehhez a borvidékhez köt: bár fokozott védettsége miatt csak korlátozásokkal, de a környék legmagasabb hegyéről, a Szársomlyóról, más néven az Ördögszántotta-hegyről hatalmasakat lehet repülni siklóernyővel, keresztül az egész borvidék felett.

Forrás: Fördős Zé

Köztudottan nagy siklóernyő-rajongó vagy. Az ország mely része a legszebb a magasból nézve?

Siklóernyős pályafutásom elején nagy vágyam volt az első 100 km önálló, motor nélküli megrepülése. Több év gyakorlás kellett hozzá, míg ez összejött. Azóta jó néhány nagyobb távot is repültem az ország felett, de az első ilyen repülésem Pásztó mellől, a Mátrából indult és a Tisza-tó átrepülésével ért véget. Közben elrepültem a Galyatető és a Kékes mellett, átsiklottam Gyöngyös és végül persze a Tisza-tó felett is. Az országnak ez a része, a Mátra és az alatta elterülő síkság, a Hortobágy, a tekergő Tisza azóta is elvarázsol, akárhányszor is járok felette. A hazaút is mindig kalandos volt: kis falvakban málnaszörppel kínáló idősek, akik nem is értették, hogyan szállhattam le pont az ő házuk mellé a mezőre, stoppolások Debrecenbe, éjszakába nyúló vonatozás Budapestre… a magyar táj onnan fentről azóta is a legszebb a számomra, bármilyen sok távoli helyen repültem már az évek során.

Forrás: Fördős Zé

Hová köthető gyermekkorod legmeghatározóbb élménye?

Gyerekkorom nyarait a nagyszüleim balatonvilágosi telkén töltöttem és ez a környék mind a mai napig nagyon meghatározó számomra. Az utcánk végében lévő rét éveken keresztül a focizások, bunkerépítések, bringafogózások színtere volt a környékbeli haverokkal és unokatesókkal. Napnyugtakor feltekerni a Csók István sétányon a Panoráma kilátóhoz még most is nagy élmény amikor ott nyaralok, pedig több mint 30 éve teszem meg ezt a távot. De a másik irányba, Sóstóra is sokat jártam, az ottani citromfagyi szintén kitörölhetetlen gyerekkori élmény.

Tudsz egy jobb helyet, mint amit mi ajánlottunk? Vagy még több inspirációra vágysz? Mutass egy jó helyet, találj egy még jobbat itt: hellomagyarország.hu

Forrás: hellomagyarország.hu

Tématámogatás. Készült a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.