Öltözz, vetkőzz az időjárás szerint!

meleg öltözék hideg ivás szabadtér Kropkó Péter sport
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az elmúlt napokban igen változatos volt az időjárás, és az lesz a közeljövőben is. Vasárnap még majdnem 20 fokot mértünk, a hétvégén pedig már havazhat is. Fontos tehát, hogy a szabadtéri sportnál kellően fel legyünk készülve hidegre-melegre egyaránt.

A minap versenyen voltam és azt tapasztaltam, hogy a versenyzők többsége a futóversenyre normál reggelivel és kevéske folyadékkal a gyomrában állt oda a rajthoz. Évszakhoz képest rendkívüli volt a 20 fok és a szikrázó napsütés. A frissítők számát és az ellátmányt bizony nem éppen ezekre a kiszikkadt betonfutó gyalogkakukkokra méretezték, így sokan kiszáradva fejezték be a majd két órás versenyt.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Nem iszunk eleget: igaz ez a hétköznapi emberekre ugyanúgy, mint a sportolókra. Pedig fontos - nem csak tudni róla, de valóban inni is. Ez komolyabb kihívások - edzés illetve verseny - előtt és közben odáig kell fokozni, hogy folyamatosan kezünkben van a kulacs, és rendszeresen kortyolgatunk belőle.

Az átmeneti időjárás másik kihívása az öltözék. Míg edzésen betarthatjuk, hogy szembeszélben kezdjük az edzést és hátszélben fejezzük be, versenyen nem választhatjuk meg: hiszen nem mi tervezzük meg az útvonalat. A már említett futóversenyen az alaposan túlöltözött társaság hátszélben kezdett, leizzadt, majd szembeszélben végzett áthűlve, lemerevedve.

Ennek a problémának több megoldása is van. Az egyik, hogy rugalmasan öltözködünk, elsősorban a felsőtestünkön, mert ki hallott még arról, hogy a hosszúnadrágot verseny közben rángatnánk le - megjegyzem edzésen sem praktikus. Nadrágnál inkább a túlöltözés a jobb, mert így melegen tartjuk a dolgoztatott izomcsoportokat.

Tehát a felsőrésznél kell megoldani a páraleadást. Nem rossz a lehúzható zipzáras felső, a levehető, hosszú elasztikus karborítás, és a sapka. Jól jöhet még az olcsó, eldobható kesztyűt, a legnagyobb maratoni futók is eldobják menet közben, ha úgy alakul.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Még egy tanács: NE a naptár szerint öltözködjünk! Hallgassuk meg vagy olvassuk el neten az időjárás-jelentést, majd nézzünk ki az ablakon, és azután a rosszabbik változathoz mérten, de variálható ruházattal menjünk ki mozogni. Ne feledjük, levenni mindig könnyebb valamit, de nem tudjuk felvenni azt, amit otthon hagytunk.

Vannak helyzetek, amikor a külcsín ugyanolyan meghatározó, mint a belbecs. Belső képességeinket külsőnk segítségével teljesíthetjük ki, és ez nem csak a hölgyekre, de a sportruházatra is vonatkozik!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.