fokhagyma lasagne sztárszerző sütőtök Kovács Lázár
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ugye ti is imádtok főzni, és alig várjátok, hogy újabb recepteket próbálhassatok ki hétvégenként? Ehhez ezentúl Kovács-Siklósi Lázártól, azaz Lázár Cheftől és feleségétől, Melindától kaptok segítséget receptekkel és jól bevált konyhai tippekkel, hogy a főzés valóságos gasztrotúrává váljon Sztárszerzők rovatunkban, a Life.hu-n. 

Ha már túl vagy a sütőtökleveseken, és a pürére is nemet mondanak a családtagjaid, de még mindig van feldolgozni való sütőtököd, készíts nekik sütőtökös lasagne-t !

Forrás: Lázár Chef

Hozzávalók 6 személyre:

250 g lasagne-tészta
15 dkg reszelt parmezánsajt

a sütőtökpüréhez:

1 nagyobb méretű sütőtök
2 fej vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
4 dkg cukor
1 kiskanál oregánó
1 mokkáskanál bors
1 teáskanál só
kevés olaj a hagyma karamellizálásához

a besamelhez:

15 dkg reszelt mozzarellasajt
3 dl tej
5 dkg vaj
2 evőkanál liszt
1 csipet frissen reszelt szerecsendió
1 mokkáskanál bors
1 teáskanál só

Elkészítés:

Hosszában félbevágjuk a sütőtököt, eltávolítjuk a magokat, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk olívaolajjal, majd a magok helyére, a mélyedésekbe helyezzük a megpucolt fokhagymagerezdeket. A felezett sütőtököt lefele fordítva sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, odafigyelve arra, hogy a fokhagymagerezdek a sütőtök belsejében maradjanak. 180 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg puha lesz - ez kb. 45 perc. Ezalatt karikákra vágjuk a vöröshagymát, és karamellizáljuk. Miután megsült a tök, a héját eltávolítjuk, egy nagyobb tálban pépesítjük, majd hozzáadjuk a karamellizált vöröshagymát és az oregánót.

A besamel elkészítéséhez egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet, elkeverjük és megpirítjuk. Ezután folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a tejet és a frissen reszelt szerecsendiót. A puding állagú krémhez hozzáadjuk a reszelt mozzarellasajtot, majd sózzuk, borsozzuk. A tűzről levéve addig kevergetjük, amíg a sajt elolvad.

A kivajazott sütőedény aljára először egy vékony besamel rétegetkenünk, erre rakjuk a lasagne-lapocskákat és a sütőtökpüré egy részét. Az újabb besamelréteget megszórjuk reszelt parmezánnal, ráhelyezzük az újabb sor lasagne-lapot és tökpürét, és így rétegezzük tovább… Az utolsó réteg sütőtökpüré tetejére parmezánsajtot szórunk. 180 fokos sütőben, fóliával letakarva, 45 percig sütjük, majd a fóliát eltávolítva még további 10-15 percig sütjük, hogy a teteje szép, aranybarna színt kapjon. Forrón tálaljuk.

Elkészítési idő: 120 perc


Extra tippünk:

Lepirított, apró kockákra vágott bacont is adhatunk hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.