Ne hagyd, hogy elkényeztessen a cipőd!

Forrás: Thinkstock -
ütközés futócipő sztárszerző futás mozgás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Henry Fordtól egyszer megkérdezték, milyen a jó autó. Erre ő csak ennyit válaszolt: "A jó autó az új autó!" Igaza volt - nekünk is érdemes odafigyelnünk erre: legyen viszonylag új a cipőnk, hogy még ha a sarkunkra lépünk is, akkor is képes legyen tompítani a talajhoz ütődést - tanácsolja a Life.hu sztárszerzője, Kropkó Péter. 

Decemberi írásomat azzal zártam, hogy ha elfárad a vádlink, akkor lépünk fokozottan a sarkunkra, amivel megszüntetjük az erő-visszatáplálást - és így a nagyobb sebességű haladást is. Persze nem a sebesség elvesztése a lényeg, sokkal inkább az, hogy megnövekedik az ízületek és a gerincoszlop terhelése, ami sérüléshez vezethet.

Ilyenkor van jelentős szerepe a futócipő sarkába épített energiaelnyelő rendszereknek. Egyébként tompítatlanul terjedne végig az ütközés energiája a kinyújtott lábunkon és a gerincünkön keresztül a nyakszirtünkig. Ezek a védelmi szerkezetek helyet és súlyt igényelnek, ettől nőttek nagyra a sportcipők. Több anyagból és bonyolultabban készíthetők el, és ezért drágábbak is.

Forrás: Thinkstock

A legkiválóbb csillapítású cipők hamis illúzióba ringathatnak, mert nem érezzük meg, hogy már keményebben lépünk a sarkunkra. Ugyanilyen elhibázott mozdulat, ha gyorsításhoz a lépésünket nyújtjuk - helyette a lépés frekvenciáját kellene megemelni. A hibás mozgásért természetesen nem a cipőgyártók a felelősök, ők csak az igény után mentek.

Nekünk viszont a súlyunk csökkentése, illetve a helyes mozgás elsajátítása a célunk, emellett pedig az, hogy a vádlin megerősítésével minél kevésbé szoruljunk a cipő csillapítására. Jó hír, hogy erre az aktív talajfogásra és rövidebb lépésre tanító mozdulatsorra tanító cipő is létezik! Amit pedig mi magunk tehetünk a vádlinkért: ha a megtett időt és nem a megtett távot figyeljük a hosszú, de lassú futásedzéseken.

Az edzést egyébként addig kell folytatni, amíg képesek vagyunk a helyes mozgást tartani. Türelem, hamarosan egyre többre leszünk képesek - szó szerint lépésről lépésre!

3 tanács futócipőhőz

A cipőnket jóval azelőtt érdemes lecserélni, mielőtt megfájdulna a lábunk benne. Legkésőbb 1500 kilométernél mindenképpen javasolt a csere.

Mosógépben ne mossuk a cipőt, tisztítsuk inkább friss, tiszta, mély hóban. Már csak a havat várjuk hozzá - élménynek sem utolsó!

Ősszel mindenképpen érdemes cipőt cserélni, mert a hidegben a cipők is ridegebbé válnak, így csillapító képességük is csökken.

Forrás: Kropkó Péter
Forrás: Kropkó Péter
Életmódváltást tervezel, de nem tudod, hogyan kezdj hozzá?
Kropkó Péter triatlonista, a Life.hu sztárszerzője segít neked.

Ismerd meg Pétert még jobban! Olvasd el minden cikkét egy helyen, és csatlakozz hozzá a Facebookon!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.