A hónap témája - Müller Péter: "Amíg az aranyfonál él, a kapcsolat is él"

Forrás: Dreamstime -
házasság Müller Péter szeretet szerelem kapcsolat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Müller Péter postaládájában számos levél landol nap mint nap, és most már a közösségi oldalakon is tömegével érkeznek hozzá a különböző kommentek legnépszerűbb írásaival kapcsolatban. A Life.hu éppen ezért új sorozatot indít: mostantól havonta olvashatók lesznek Müller Péter legmélyebb gondolatai a legmegosztóbb témákban.

Ezt a kérdést kaptam:

Azon kezdtem gondolkodni, hogy azok a családanyák, akik viszonylag normális körülmények között élnek, és azt mondják, rendben van a házasságuk, igazat mondanak-e. Lehet, hogy minden rendben van, és mégis, amikor jobban belegondolok, úgy érzem, nem éljük meg mélyen, intenzíven azt. Este fáradtak vagyunk, hét közben alig vagyunk együtt. Lehet, hogy sokan érezzük ezt?"

Forrás: Dreamstime

Igen. Az intenzív pillanatok ritkák. Nem baj. Ha vannak, azt jelenti, hogy él a kapcsolat! Sok évtizedes tapasztalatom, hogy a jó kapcsolatot összeköti valami aranyfonál. Jönnek a hétköznapok, a veszekedések, a gondok, a szürke, sőt kimerítő, nyomasztó időszakok. Jöhet olyan is, hogy sokáig nem is látjuk egymást.

De amíg az aranyfonál él, a kapcsolat is él.

Mondják a lelket a testtel is egy ilyen „életfonál" köti össze. A halál az, amikor elszakad. Ilyen fonál köt össze bennünket is – ha van. Akkor visszatalálunk egymáshoz. És amikor ez tudatosul bennünk: az a ritka, intenzív pillanat. Nem baj, ha ritka! Állandóan ki sem lehetne bírni. De ha csak egy gyufaszál villan a sötétben: máris világos van. Ezeknek a pillanatoknak nincs nevük.

Forrás: Dreamstime

Több mint szeretet.

Annak a felismerése, hogy sorsunk van egymással. A Jóskönyv úgy mondja: „egy csónakban evezünk". Ez még a legjobb házasságban is ritkán tudatosuló élmény. Ilyenkor az ember elsírná magát, olyan csoda. Ha ilyen pillanat nincs, és aranyfonál sincs, akkor egy kapcsolat nem igen terhelhető gondokkal és bajokkal, mert könnyen szétesik. És akkor, sajnos, a pszichológiai tanácsok is keveset segítenek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.