önismeret a nap cikke élet műsorvezető sztárszerzők Ördög Nóra sors
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Te mennyire ismered saját magadat? A napi rohanásban, amikor helyt kell állnod a munkahelyeden, otthon, az iskolában, meg szoktál állni egy kicsit? Szoktál figyelni egy picit befelé? Ördög Nóra élete fontos fordulóponthoz érkezett, ezért elbúcsúzik tőletek, de előtte még megosztja veletek, hogy miért fontos figyelni a bennünk zajló változásokra.  

Az élet halad a maga útján, telnek-múlnak a napok, az évek. Döntéseket hozunk, vagy csak engedjük, hogy sodorjon az áramlat - bár ha jobban meggondolom, ez is csak döntés kérdése. Egy valódi utazáson veszünk részt a világban, ahol a kilométerköveket az emberi kapcsolatok, a munkahelyek, a hobbik jelentik. Ezek azok a fontos "GPS-koordináták", amelyek adott időpillanatban meghatároznak minket, dokumentálják a haladást, és az évtizedek alatt kirajzolnak egy térképet az életutunkról.

Fotó: Nánási Pál
Fotó: Nánási Pál

Van, akinél egyenes vonalú ez a pálya, van, akinél izgalmas, vadregényes, kanyargós, de a valódi, földi síkkal párhuzamosan zajlik egy még érdekesebb utazás, egy soha véget nem érő belső kaland: az önismereti utazás.

Nehéz megmondani, hogy mikor kezdtem igazán odafigyelni ezekre a belső folyamatokra, de abban biztos vagyok, hogy az első nagyobb kudarcok kellettek ahhoz, hogy ne csak kifelé tekintgessek, hanem befelé is. Korábban talán nem is voltam tisztában vele, hogy valahol a mélyben zajlik egyfajta belső utazás is. Pedig nagyon is létezik, sőt, a születésünkkor elkezdődik, de még tovább megyek: már a fogantatásnál elindul.

A valódi életút vége körülbelül meghatározható, de mi a helyzet az önismereti utazással? Kijelenthetjük-e 100%-os bizonyossággal bármelyik állomáson, hogy mi már most pontosan tisztában vagyunk azzal, kik is vagyunk valójában, ismerjük magunkat, akár ki is szállhatunk, és innentől csak a valódi életútra koncentrálunk? Mondhatjuk-e, hogy már nem nagyon tudunk mit tanulni magunkról, nem is feltételezzük, hogy változhatunk, és nincs bennünk vágy arra, hogy tovább fejlődjünk ezen a téren? Ha valakiről azt mondjuk, kiforrott személyiség, valóban nem változik többé semmiben?

Én csak azt tudom, hogy 20 évesen egészen mást gondoltam a világról és az élet dolgairól, mint 31 évesen. Sőt, még 28 évesen is hevesen vitatkoztam volna a mai önmagammal, és nem csak csip-csup dolgokon, hanem kardinális kérdésekben is. A változás 10 év alatt is jelentős, mi lesz még 50-60-70 évesen?

Lenyűgöző, ahogy ez a külső és belső utazás fut egymással párhuzamosan, tökéletes összhangban összefonódva, mint a DNS-spirál. Ha az egyik közben éles kanyart kell bevennünk, akkor fontos, hogy a másik síkon is vegyük az akadályokat, mert ha nem így történik, akkor vége van a kényes összhangnak - ami néha tényleg előfordul, sajnos. Ilyenkor nem marad más, mint szedegethetjük össze a szilánkokat, és ragasztgathatjuk össze az életünk vagy a személyiségünk darabjait. Attól függően, hogy melyikben történt nagyobb változás.

Óriási élmény tetten érni ezeket a változásokat! Én például most nagyon figyelem magamat, szinte lélegzetvisszafojtva, gyermeki kíváncsisággal, mert tudom, hogy az életemben olyan átalakulás megy végbe, ami a személyiségemet is tovább formálja. Napról napra, hétről hétre, hónapról hónapra.

Ti mennyire figyeltek tudatosan a saját belső önismereti utazásotokra? Rácsodálkoztatok utólag egy-egy élesebb váltásra? Nagyon kíváncsi vagyok a gondolataitokra - így, ebben a formában utoljára, legalábbis egy időre biztosan.

A miértre épp ez a változás a válasz: hónapok óta tart a finom kanyarodás az életutamban, és most érkezett el az a pont, amikor "sztárszerzői" minőségemben eltűnök egy kicsit a szemetek elől. Nem tehetek róla. Most már tényleg csak egy téma körül forognak a gondolataim, azzal pedig nem szeretnélek itt untatni benneteket! De tudjátok: ha egy jó lelkizésre vágytok, az Angyalműhely ajtaja mindig nyitva áll előttetek!

Nem akarok hosszasan búcsúzkodni, de tényleg köszönöm a rengeteg levelet, az őszinteséget és a bizalmat, amit itt kaptam tőletek!

És azért majd keressük egymást, jó...?

Személyes, angyali történeteidet és témajavaslataidat oszd meg Nórival az angyal@angelsarmy.hu e-mail címen!

Itt ti is elmondhatjátok a véleményeteket!

Ha kíváncsi vagy Ördög Nóra könyvére, itt minden részletet megtudhatsz róla.



Most megtudhatod, mennyire vagy stresszes!

Téged könnyen zavarba lehet hozni, vagy ember legyen a talpán, akitől megfutamodsz? Elemésztenek a gondok, vagy rugalmasan kezelsz mindenféle változást? Most kiderül!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.