Szépség, műveltség, báj jellemezte az első magyar szépségkirálynőt, Simon Böskét

Simon Böske született Simon Erzsébet (Keszthely, 1909. február 15. – Budapest, 1970. október 28.) az első magyar szépségkirálynő
Wikipedia -
Miss Hungária Simon Böske szépségverseny történelem
Nemcsak az eső magyar szépségkirálynő, de az első Európa Szépe is ő volt. Ám hiába származott orvoscsaládból, hiába ért el sikereket, s volt a kor szépségideálja, zsidó származása miatt sok támadás érte.

A Keszthelyi Korzó Szépeként indult, majd a Balaton Tündére lett Simon Böske, mielőtt elindult volna a Miss Hungária választáson, amit aztán meg is nyert, hogy aztán elhozza az első Európa Szépe címet is. Ám nemcsak szépsége miatt rajongtak érte.

Szépség, báj, műveltség jellemezte az első magyar szépségkirálynőnket

A kis Simon Böske 115 évvel ezelőtt, 1909. február 15-én látta meg a napvilágot, Simon Erzsébet néven. Zsidó családba született, ami később rányomta a bélyegét a karrierjére. Édesapja dr. Simon Sándor volt a keszthelyi járási tiszti főorvos. Szépségkirálynő karrierje a Színházi Élet című újság hirdetésével kezdődött: a lap hirdette meg a keszthelyi Korzó szépe versenyt, amelyen az akkor 16 éves Simon Böske is elindult, hogy aztán meg is nyerje, ahogy a szintén az újság által meghirdetett Balaton Tündére címet is megszerezte.

Paris 7.2.1929. szépségverseny, Simon Böske
Miss Európa verseny, 1929
Forrás: Wikipedia/CC0 Paris Musées / Musée Carnavalet

A következő lépés a Miss Hungária szépségverseny volt, ahol 218 induló közül őt találta a zsűri a legszebbnek. Ezután Párizsban bezsebelte az európa szépe díjat is, s noha többek között francia és amerikai filmszerepekkel is bombázták a kor szépségideáljának tökéletesen megfelelő magyar lányt, ő hazajött. Itthon tömegek ünnepelték a sikerét. Amikor egy az Újságírók Kórház- és Szanatóriumegyesülete javára szervezett autogramosztáson megjelent, rajongók hada fogadta, ám akadtak közöttük gyűlölködők is: egy női küldöttség jelent meg az eseményen, akik zsidó származására utalva üvöltötték, hogy Böske nem magyar, Miss Palesztinának és ronda zsidó lánynak nevezték. És ekkor ég csak 1929. március 17-ét írtunk, hol volt még ekkor a II. világháború...?!

Simon Böske született Simon Erzsébet (Keszthely, 1909. február 15. – Budapest, 1970. október 28.) az első magyar szépségkirálynő
Simon Böske, az első magyar szépségkirálynő
Forrás: facebook/Újságmúzeum

Ugyan a Miss Amerika versenyen nem vett részt, mondván, azon ugyanazok az európai nők küzdenének meg egymással, akiket már egyszer legyőzött, „összemérte” szépségét Miss Amerikával. A zsűri nem tudott dönteni közöttük, ezért kettejük között megosztotta a díjat és az azzal járó 50 ezer frankot is. 

Kétszer ment férjhez

Első, boldognak indult házassága egy gazdag posztógyárossal hamar véget ért: hiába volt Simon Böske hivatalosan is a világ egyik legszebb nője, férje hűtlen volt hozzá, ezért az egykori szépségkirálynő beadta a válókeresetet, s mivel a férje sem tiltakozott, sőt, egy tárgyalással le is tudták a válást. 

Második férje Jób Dániel, a Vígszínház akkori művészeti vezetője volt. A II világháborút vele bújkálta végig Böske, akiről zsidó származása miatt már a 30-as évek végétől nem írhatot semmit a sajtó. A háború és zsidóüldözés idején férjével úgynevezett csillagos házba kerültek, a deportálás sikerült elkerülniük. Nem úgy a családja több tagjának. A világháború vége után Magyarország első szépségkirálynője Nagymező utcai lakásukban, visszavonultan élt férjével, aki 1955-ben el is hunyt. Onnantól Böske özvegyen, súlyos betegen élt 1970. október 28-áig, amikor hosszantartó betegség után, 61 éves korában elhunyt. 

 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.