Használtruha-piac: így adhatod el bosszankodás nélkül a ruháidat

biztonság online vásárlás lehúzás csaló
Dübörög a használtruha-piac, ám legyünk óvatosak, ha szeretnénk eladni a megunt ruháinkat! Míg korábban az internetes csalók elsősorban eladóként jelentkeztek, manapság a legtöbbjük vevőként adja ki magát. Mutatjuk, mire figyeljünk, hogy elkerüljük az átverést.

Mindenki hallott már rémtörténeteket arról, hogyan vertek embereket, amikor eladni vagy venni szeretett volna valamit az interneten. Rengeteg figyelmeztető poszt is kering a közösségi médiában, amelyekben számláról eltűnt milliós összegekről, vagy kifizetett, ám sosem láttott termékekről írnak. 

online kereskedés, internetező nő, online eladás, online véásárlás, nő laptoppal és kávéval
Próbáljunk olyan megbízható online piactereken hirdetni, ahol könnyen utánanézhetünk a vásárlónak.
Forrás: Shutterstock

Az interneten azonban biztonságosan is lehet kereskedni, ehhez adunk most tippeket!

1. Tilos a telepítés

Gyakran előfordul, hogy a vásárló azzal keresi meg az eladót, kifizette a meghirdetett terméket, de a tranzakció sikeres befejezéséhez egy programot kell telepíteni a gépre vagy telefonjára. Ha ilyennel találkozunk, biztosak lehetünk abban, hogy csalók próbálják megszerezni az internetbanki hozzáférésünket.

2. Egyetlen rossz kattintás

Ha sms-t vagy e-mailt kapunk arról, hogy a terméket kifizették, de „fogadnunk kell az összeget” a kapott link segítségével, azonnal töröljük az üzenetet. Ha rákattintunk a hivatkozásra, átirányíthatnak egy hamis weboldalra, ahol, ha megadjuk a bankkártyaadatainkat, a csalók hozzáférhetnek a számlán lévő pénzhez.

3. Megbízható fizetés

A termék árát mindig a bankszámlánkra kérjük, vagy válasszunk olyan platformot, ahol a biztonságos PayPal fizetési szolgáltatást alkalmazzák, így nem kell közvetlenül megadnunk a bankszámla adatainkat - figyelmeztet a Fanny magazin.

4. Tartsuk titokban!

Ne feledjük, ahhoz, hogy valaki átutalja a termék árát, elég csak a nevünket és a bankszámlaszámunkat megadni. Soha senkinek ne adjuk meg a folyószámlánkhoz tartozó bankkártya adatainkat, mivel a csaló visszaélhet ezekkel, és tranzakciókat hajthat végre.

5. Soha ne bízzuk másra!

Előfordulhat, hogy csomagküldéssel próbálják rászedni az eladót, hogy utaljon egy bizonyos bankszámlára. Eladóként soha ne utaljunk pénzt a vevő által megrendelt csomagküldésre, minden esetben magunk rendeljük meg a szolgáltatást.

6. Fizetés a futárnál

Ha személyes vásárlásra nincs lehetőség, a legbiztonságosabb megoldás, ha csak az átutalást követően adjuk postára a terméket. Másik megoldás az utánvétes fizetés, amely kicsit drágább lehet, de így a vevő is biztos lehet abban, hogy megkapja a terméket.

7. Ki van a profil mögött?

Próbáljunk olyan megbízható online piactereken hirdetni, ahol könnyen utánanézhetünk a vásárlónak. Ha úgy tűnik, hogy a profil hamis, nincs fotó, akkor ne folytassuk a beszélgetést. Nézzük meg a vevő értékeléseit és róla adott visszajelzéseket is, ha más eladók elégedettek voltak vele, az jó jel lehet.

8. Rossz a helyesírás

Árulkodó jel lehet, ha a vevő feltűnően rossz helyesírással, nyelvezettel ír levelet, de sajnos a különböző fordító programokkal már ez sem akadály. Ezért fontos, hogy az adott platformon kívül ne folytassunk kommunikációt a vevővel, és amennyiben szükséges egyeztetni, azt inkább telefonon végezzük.

9. Hívás rejtett telefonszámról

A csalók rejtett telefonszámról is hívhatják az áldozatot. Erre lehet megoldás bizonyos szolgáltatók „hívóazonosító nélkül érkező hívások tiltása” szolgáltatása. Ezek a hívások automatikusan elutasításra kerülnek, amelyről a hívót hangbemondás tájékoztatja.

Az utazással összefüggő internetes csalások száma is nő, a kiberbűnözők azokra utaznak, akik kedvezményes, akciós utakat és szállást keresnek. A Travelo szedte össze, hogy mire kell figyelni, ha a neten foglaltok nyaralást. 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.