Smink 1x1 - Így találod meg a tökéletes alapozót!

bőr szépségápolás smink szépség bőrtípus alapozó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha azt mondjuk, a gyönyörű smink alapja az alapozó, akkor nem mondunk igazat - a nem megfelelően ápolt és karban tartott arcbőrön ugyanis még ez sem segít. A megfelelő, bőrhöz illő alapozó viszont elengedhetetlen. Szerencsére ma már számtalan különböző típus és szín közül választhatsz. A kérdés az, hogyan találod meg a hozzád illőt.

A hozzád illő, legjobb alapozót megtalálni legalább olyan nehéz, mint a tökéletes farmerre rálelni, de nem lehetetlen. Ahelyett, hogy a reklámok után mennél és vagyonokat költenél olyan termékekre, amelyek aztán nem megfelelőek - mert nem adnak jó fedést, túl maszkszerűek, fénylik tőle az arcbőröd vagy eltér a bőröd színétől -, fogadd meg a szakértő tanácsát. A Life.hu Pintér Andrea smink- és maszmestert kérdezte az alapozóvásárlás praktikájáról. Íme a legfőbb kérdések, amelyeket alapozóvásárlás során fel kell tegyél magadnak.

1. Milyen típusú alapozó illik a bőrtípusomhoz?

Alapozó és alapozó között ma már hatalmas különbségek vannak, amelyeket a különböző bőrtípusokhoz fejlesztettek ki. "Az első és legfontosabb dolog, amit tudnod kell, mielőtt még teszteled az alapozót, hogy milyen típusú bőröd van. Száraz? Kombinált? Zsíros? Érzékeny? Ez döntő fontosságú a választás szempontjából" - mondja szakértőnk.

A színezett hidratálókrémet szakértőnk kifejezetten nappalra ajánlja. A legjobb termékek fényvédővel is kiegészülnek. Akkor válaszd, ha a száraz, a vízhiányos vagy a normál bőrű nők csoportjába tartozol. "Különösen akkor ajánlom, ha viselője nem igényli az erős sminket, de sokat tartózkodik légkondicionált helyiségben."

Tippünk: Olvass még többet a BB krémekről itt!

Thinkstock
Thinkstock

Folyékony alapozót különböző pigmenttartalommal, azaz fedőképességgel választhatsz. Ha a termék olajmentes és vízbázisú, akkor zsíros arcbőrű nők is használhatják. "A tesztelésre érdemes több időt szánni, és a felvitel után egy órával ellenőrizni, hogy tartós-e. Az igazán jó termékek összeérnek az arccal. Ha azonban a bőr fényessé válik vagy kipirosodik, viszket, esetleg az orr tövében hámlik, akkor más márkával kell kísérletezni" - javasolja Pintér Andrea.

A fedőpúder és ásványi púder között nem csak a nevében van különbség. A fedő- vagy más néven fixáló púder feladata, hogy tartóssá tegye az alapozást és mattabbá az arcbőrt. Az alapozás befejezéseként használhatsz ilyen terméket, ha normál, kombinált vagy zsíros a bőröd. "Száraz bőr esetén, illetve ha túl sokat használsz belőle, a púder öregít, mert beül az apróbb ráncokba, például a szem alatti kis mimikai ráncokba, és hangsúlyozza azokat."

Az ásványi púdert minden bőrtípusra ajánlja a sminkes, de azt javasolja, hogy óvatosan és egyenletesen vidd fel a bőrre a megfelelő színű terméket. Soha ne vidd túlzásba a használatát!

2. Milyen fedést szeretnénk elérni a termékkel?

Természetesen nem minden típusú termék képes arra, hogy teljesen elfedje a bőrhibákat. Hiába kensz magadra több réteg színezett hidratálót, annak nem a teljes fedés a feladata, ilyenkor más terméket kell választanod. Fedés szerint a következő kategóriákat kell megkülönböztetnünk.

A könnyű, lágy fedésű termékek feladata, hogy kiegyenlítsék a bőr tónusát. Szakértőnk azoknak ajánlja, akik nem szeretik azt az érzést, hogy smink van az arcukon, illetve akik szeretik a természetes megjelenést. Ebbe a kategóriába tartoznak a színezett hidratálók, a könnyű textúrájú, folyékony alapozók.

A közepes fedésű termékek esetében még mindig természetes lesz az összhatás, de ezek már képesek elfedni az arcon a piros foltocskákat és az apróbb bőrhibákat is. Ilyen fedést biztosítanak a magas pigmenttartalmú folyékony alapozók, a krémes állagú alapozó fixírpúderek vagy a színezett ásványi púderek.

Teljes fedést biztosító terméket akkor válassz, ha nem szeretnéd látni a bőrhibákat, mint a bőr elszíneződése, a tűzfoltok, a pigmenthiány vagy a különböző hegek. Ilyenkor válassz vízálló krémes alapozót, stiftes és magas pigmenttartalmú alapozót, hozzá pedig speciális púdert.

Tipp: Komoly bőrhibák esetén fordulj sminkmesterhez, aki megtanítja a speciális alapozó használatát!

3. Milyen árnyalatú alapozót válasszak?

- Döntsd el, hogy a bőröd inkább sárga vagy rózsaszín alaptónusú, és ez alapján válaszd ki a megfelelő árnyalatot - tanácsolja a szakértő.
- Jöhet a tesztelés: soha ne a nyakon vagy a csuklón tesztelj, hiszen úgysem oda fogod kenni az alapozót, hanem az arcodon.
- A legfontosabb: hagyd a terméket megszáradni az arcodon, majd ellenőrizd természetes fényben is az eredményt. Sokszor tűnik úgy az üzletben, hogy megtaláltad a tökéletes árnyalatot, de természetes fényben más lehet a kép. A cél, hogy az alapozó és a bőröd színe egybeolvadjon. Amíg látszik a különbség, nem jó árnyalatot választottál.

Pintér Andrea sminkmester tippje: "Olyan kozmetikai márkát válassz, mely szívesen ad tesztert otthoni kipróbálásra. Ez nagyon fontos, hiszen az áruházi fények nem alkalmasak arra, hogy ki tudd választani a megfelelő árnyalatot."




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.