Budapest és a divat - egy bemutató kulisszái mögött

Srej Zsófi divatbemutató gardrób Budapest Fashion Week
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hitted volna, hogy egy mindössze 10-15 perces divatbemutató mögött gyakorlatilag fél napos készülődés áll? Régen láttam akkora nyüzsgést divateseményen, mint amekkora néhány hete a Budapest Fashion Week színfalai mögött fogadott bennünket. A Life.hu újságírójaként ugyanis fotós kolléganőmmel bejutottunk a backstage-be, meglestük, hogyan is készülnek a szuper sminkek és frizurák, sőt, a nagy rohanás közepette elcsíptünk egy világhírű magyar modellt is, akivel még a trendekről is cseveghettünk picit. Izgalmas nap volt, nem vitás!

Néhány hete mutatták be a legnagyobb magyar tervezők az idei őszi-téli kollekcióikat. Láthattuk többek között Szegedi Kata, a Nubu és a Je Suis Belle legújabb ruhakölteményeit, bennünket azonban a ruhák mellett az is érdekelt, mi zajlik egy ilyen eseményen a backstage-ben. Kíváncsiak voltunk, tényleg másodpercei vannak csak a lányoknak az átöltözésre, vajon mit csinálnak a többórás sminkelés alatt, és ők is úgy bolondoznak-e a készülődés során, mint a Victoria's Secret csajok a kulisszák mögött.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

A sminkben hatalmas volt a sürgés-forgás, csak úgy kapkodtuk a fejünket. Gera Panni sminkmester álmodta meg a lányok make upját, ám mellette még közel 6-8 sminkes készítette a modelleknek az egyensminkeket. "Először megkapom a témát a tervezőtől - ez Szegedi Katánál például a városi amazon volt -, nekem pedig az a feladatom, hogy ehhez álmodjam meg a sminket. Azt tudtam, hogy nagyjából milyen színek szerepelnek majd Kata kollekciójában, ehhez igazítottam a sminket is, de egyébként minden rám volt bízva" - mesélte Panni, aki tényleg nagyon kedves volt velünk: az sem zavarta különösebben, hogy szűk volt a hely, és jó pár fotós lábatlankodott a modellek körül. Ráadásul mi is csak faggattuk és faggattuk őt a trendekről és a sminktippekről. Amint egy modellnek elkészült a sminkje, jöhetett a haj, és fordítva - hiszen minden percet ki kell használni. Fodrászt, modellt és sminkest nem láttunk munka nélkül.

Gera Panni sminkmester Kondás Kata és Srej Zsófi modellekkel Fotó: Hámori Zsófia - Origo

Bár az első divatbemutató délelőtt 11 órakor kezdődött, a modellek munkája korántsem itt indult. Nekik már reggel 6-kor a helyszínen kellett lenniük: a ruhás, kifutón vonulós főpróbát a smink és a haj elkészítése követte, ami jó néhány órát igénybe vett. A smink ugyanis nemcsak egy kis szempillaspirált és alapozót jelent: komoly sminkköltemények kerülnek a lányok arcára. A frizurával ugyanez a helyzet: a fodrászok szárítanak, tupíroznak, sütnek, fonnak, lakkoznak, hogy a végeredmény olyan legyen, amilyet a kollekciók tervezői megálmodtak. Friedmann Péter, a lányok frizuráit készítő egyik fodrász elárulta, minden bemutató után szétszedik a hajakat, és abból varázsolnak új költeményeket. Jó minőségű termékekkel kell dolgozniuk, hiszen nagyon igénybe van véve a lányok haja. Délelőtt 11-től kétóránként kezdődött egy bemutató, de mindegyikhez abszolút más smink és frizura dukált, így a lányok 5-6 alkalommal alakultak át a nap során.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

A sminkben nagy örömünkre sikerült elcsípnünk Srej Zsófit is. A 24 éves magyar lány igazi szupermodell, már számtalan magazin címlapján megfordult, a tervezők, mint például Marc Jacobs is, odáig vannak érte. Zsófi elmesélte a smink és a haj elkészítése között, hogy életének új szakasza kezdődik, ugyanis hazaköltözött Magyarországra. Elege lett abból, hogy távol van a családjától, így Budapestre tette át a székhelyét. Persze ugyanúgy folytatja a modellmunkáit továbbra is, ám most már közel lesz a családjához és a barátaihoz. Ha pedig minden jól megy, hamarosan egyetemista lesz - már jelentkezett is több hazai intézménybe. A fiatal szupermodellel persze a divatról és a szépségápolásról is csevegtünk: Zsófi elárulta, hogy a hétköznapokban egyáltalán nem sminkeli magát, ha pedig a trendekről van szó, ő legszívesebben a farmer-edzőcipő párosítást kedveli.

Srej Zsófi Fotó: Hámori Zsófia - Origo

A csevej után természetesen a fiatal modell sietett a ruháiért, amikből volt egy pár: a lányok ugyanis egy 10-15 perces show alatt 2-3 alkalommal öltöztek át, hogy bemutathassák a tervező összes ruháját. Gyorsnak kell lenniük, de nagyon, hiszen alig 1-2 perc áll a rendelkezésükre egy átöltözéshez. Ez kevésnek tűnik, ám jobban belegondolva én is képes vagyok arra, hogy a munkába indulás előtti tíz perccel még öt szettet felpróbáljak, hátha azok jobban passzolnak majd a reggeli értekezletre... Ennélfogva lehetnék akár modell is, de gyanítom, ez sosem történik meg: akármennyire is szeretem a nyüzsgést és a divat világát, amellett, hogy alkatilag is nagy hátránnyal indulnék, sosem lenne annyi türelmem, mint ezeknek a nagyon fiatal és karcsú lányoknak. Hisztinek és nyafogásnak ugyanis nyoma sem volt: mindannyian csöndben, mosolyogva tűrték, hogy a mesterek azzá varázsolják őket, amivé csak akarják. Jó volt nézni!

/1404/Budap2014418123948

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.