Magyar divattervezők mutatkoznak be Rómában: kezdődik a Concreta.Festamoda

divattervező magyar divattervezők Róma
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hamarosan megvalósul a Concreta.Festamoda című divatesemény, melynek célja, hogy bemutassa a feltörekvő közép-európai ruha- és kiegészítő tervezők munkásságát Rómában, valamint lehetőséget adjon a párbeszédre a V4 divatszereplők és az olasz vásárlók, dizájnérzékeny közönség közt. Az eseménynek a Római Magyar Akadémia impozáns barokk palotája ad otthont május 3-án.

UrbsArt és Concreta.Festamoda

A rendezvény az április 20-tól május 6-ig zajló UrbsArt Fesztivál keretein belül zajlik majd, melynek programjai a konkrét költészet műfajához kapcsolódnak. Az UrbsArt Fesztiválon kiállítások, koncertek, felolvasások, kiadói bemutatkozások, street art jam segít élővé tenni a vizuális kulturális hagyományt, főként olasz és közép-európai résztvevők segítségével.

Siető Linda ruha kreációja Forrás: Siető Linda

A Concreta.Festamoda csúcspontja egy izgalmas divatprezentáció lesz, melyen magyar, lengyel, szlovák, cseh divattervezők aktuális munkáit, valamint a dizájnerek sajátos vizuális és zenei világát is megismerhetik a látogatók. Ezt megelőzően pedig magyar kiegészítőtervezők kreáció válnak láthatóvá egy sajátos kiállítás keretein belül; a programon bemutatkozik többek közt a Faludi G, Alma Abonyi, eVe by Eva Remenyi, Gabriella Veszprémi, Delacier, Linda Sieto, Berecz Vanda, Vidó Nóri és a Mandragora is.

Veszprémi Gabriella által tervezett cipőcsoda Forrás: Veszprémi Gabriella

V4, azaz retró minimalizmus, computer art, underground elegancia és időtlen nőiesség

A divatprezentáción Magyarországot Tomcsányi Dóri képviseli. Dóri tavaszi-nyári kollekciója a sportos, szexi irányvonalat ötvözi a szolid eszképizmus ideájával, melyben a lezser elegancia az urbánus hétköznapok részévé válik. A poszt-szocialista Magyarország életstílusából inspirálódó, játékos és humoros eszközökkel is operáló, a vintage esztétika jegyében alkotó tervezőnő ezúttal a tenisz világából merített ihletet, mely a szabásvonalakban, a színvilágban és a printekben is visszaköszön letisztult, minimalista megoldásokkal.

Tomcsányi Dóri tavaszi-nyári kollekciója a sportos, szexi irányvonalat ötvözi a szolid eszképizmus ideájával Forrás: Tomcsányi Dóri

Az ODIVI egy prágai bázisú brand, melynek alapító-tervezője, Iva Burkertova szeret játszani az izgalmas struktúrákkal és anyagokkal. Munkáira leginkább a geometrikus formák jellemzőek. A tervezőnő kedveli a végleteket, szívesen alkalmazza az extrém sportok és a modern urbánus életforma stílusjegyeit kollekcióiban. A személyes szabadság fontosságát is igyekszik kommunikálni, miközben a határok feszegetését, a kísérletezést hangsúlyozza. Az ODIVI egy street style brandként indult, mára azonban prémium high fashion márkáva avanzsálódott, mégis hű maradt gyökereihez és előszeretettel keveri a különböző stílusokat.

ODIVI ruhákra a geometrikus formák jellemzőek Forrás: ODIVI

Ewa Gołaszewska, aki Lengyelországot képviseli, az University of Warsaw Fashion Design szakán diplomázott. Karakteres, bárhol felismerhető kreációi a modern városi nőnek szólnak, akinek fontosak a részletek, a markáns megjelenés és a ruhákkal való személyes kapcsolat. A Concreta.Festamoda programján bemutatásra kerülő kollekciója a computer artból inspirálódott, speciális figyelmet fordítva Frieder Nake német matematikus és művész munkásságára, akit a computer art egyik alapító atyjaként említhetünk. A ruhák a matematika és az esztétika – egymástól elsőre távolinak tűnő – kapcsolatát igyekeznek feltérképezni, nagy hangsúlyt fektetve a designra, a részletekre és a színekre.

Ewa Golaszewska kollekciója a computer artból inspirálódott Forrás: Ewa Golaszewska

Szlovákiából a MUSA márka mutatkozik be Rómában. A tervezőnő, Katarina Halasova Bécsben végzett művészettörténet, illetve alkalmazott művészet szakot. Katarina Ausztriában és Szlovákiában alkot, kollekciói az időtlen eleganciát hirdetik, a dizájner kiemelt figyelmet fordít a kiváló minőségű anyagokra. A MUSA kulcsszavai: klasszikus szabásvonalak, kortárs dekonstruktuvizmussal, játékos könnyedség, urbánus eklektika.

MUSA kollekciói az időtlen eleganciát hirdetik Forrás: MUSA

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.