Judith Leiber, egy magyar táskatervező, akit imádtak a hollywoodi sztárok

Judith Leiber Hollywood vörös szőnyeg táska
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Lehet, hogy nem cseng túlságosan ismerősen Judith Leieber neve, pedig a leghíresebb magyar származású táskatervezőről van szó, aki New Yorkba költözve megvalósította az amerikai álmot. Táskái megjelentek a Szex és New York című sorozatban, de mai napig is rendszeresen ott van a vörös szőnyegen, kedvenc sztárjaink kezében. 

Pető Judit, későbbi nevén Judit Leiber 1921-ben született Budapesten. A 97 éves korában elhunyt designer 17 évesen még vegyészetet tanult és kozmetikusnak készült Londonban, ahova édesapja küldte. Ekkor már érezhető volt a II. világháború elkerülhetetlensége, és habár a szülők biztonságosabbnak érezték, hogy lányuk külföldön van, Judith még a világháború befejeződése előtt hazautazott. Itthon egy kézműves cégnél helyezkedett el, ahol táskákat készítettek. Itt tanulta meg a bőrmegmunkálás alapjait.

Judith Leiber Forrás: AFP/Amy Sussman

1946-ban, 25 évesen hozzáment egy Gerson Leiber későbbi festőmévészhez, akivel nem sokkal később Amerikába költöztek. A talpraesett Judit itt is jól boldogult, különböző cégeknél dolgozott szintén táskatervezőként, majd 1963-ban megalapította saját cégét. Ekkor találta meg azt a designt, azt a különc stílust, amiről máig is ismert. Megálmodta a különböző, egészen extrémebb formájú, kristályokkal díszített darabokat: egyszerűen imádott játszani a giccsel.

Emlékszel arra a részre a Szex és New Yorkból, amikor Mr. Big meglepi Carrie-t egy hattyú formájú, Swarovskikkal díszített táskával? Carrie zavarában szerelmi vallomással hálálja meg a cifra ajándékot, majd elpanaszolja barátnőinek, hogy mit kapott a nagy Ő-től. Ez a hattyús darab is Judith Leibertől származik, ahogy a sorozatot követő filmben feltűnt cupcake-es darab. Ilyet egyébként Kary Perrynél is láthattunk egy vörös szőnyeges eseményen.

A filmben feltűnt cupcake-es darab Judith Leibertől származik, a sorozatból ismert hattyús darab szintén Forrás: HBO Original Programming

Kevesen tudják, hiszen elsősorban az extravagáns darabok tervezőjeként lett híres Judith, de azt a csodálatos, krém színű clutchot is ő tervezte, amit a sorozatban Carrie Franciaországba visz magával. Ha emlékszel, ennek a szakadt bélésében találja meg Carrie az elveszett nyakláncot.

A krém színű clutchot is ő tervezte, amit a sorozatban Carrie Franciaországba visz magával Forrás: HBO Original Programming

Nemcsak a Szex és New York stylistja, a világsztárok is imádták és imádják Judith extrém stílusát. Miley Cyrustól kezdve Margot Robbie-n át Blake Livelyig sokan viselték a táskáit.

Nézd meg a galériánkat!

Forrás: Northfoto
1 / 7
Forrás: Northfoto
1 / 7
Forrás: Northfoto
1 / 7
Forrás: Northfoto
1 / 7
Forrás: Northfoto
1 / 7
Forrás: Northfoto
1 / 7
Forrás: Northfoto
1 / 7
Forrás: Northfoto
1 / 7
Forrás: Northfoto
1 / 7
Forrás: Northfoto
1 / 7
Forrás: Northfoto
1 / 7
Forrás: Northfoto
1 / 7
Forrás: Northfoto
1 / 7
Forrás: Northfoto
1 / 7
Forrás: Northfoto
1 / 7
Forrás: Northfoto
1 / 7
Forrás: Northfoto
1 / 7
Forrás: Northfoto
1 / 7
Forrás: Northfoto
1 / 7
Forrás: Northfoto
1 / 7
Forrás: Northfoto
1 / 7

Körömtrendek: a 10 legszebb szín az őszi szezonrahttp://www.life.hu/trend/20181001-a-10-legszebb-koromlakk-szin-az-oszi-szezonra.htmlKíváncsi vagy rá, melyek lesznek az őszi szezon legvagányabb körömlakk trendjei? Szebbnél szebb színek várnak rád, amelyek közül biztosan megtalálod a kedvencedet. Mutatjuk is a kínálatot! TrendOrigoMi mindenre lehet használni egy sálat? 8 trendi ötlet!http://www.life.hu/trend/20181001-egy-selyemsal-es-8-felhasznalasi-mod.htmlMi mindenre lehet felhasználni egy klasszikus selyemkendőt? Csak egy kis kretivitásra van szükség, hogy kiszakadjunk a megszokott keretekből, és egy sálat akár óraszíjként, vagy táskaként gondoljunk újra. A Marie Claire munkatársának, Julia Gallnak köszönhetően a selyemkendő lett az új kedvenc kiegészítőnk: ismerd meg a divatszerkesztő vagány ötleteit! TrendOrigoVanílialila: ez a hajszín lesz az őszi szezon legnagyobb kedvencehttp://www.life.hu/trend/20180927-a-vanilia-lila-az-osz-kedvenc-haszine.htmlTudtuk, hogy ősszel visszatérnek a kardigánok, a műszőrmék és a tweed anyagok, egyvalamit azonban nem láttunk jönni: a frissen berobbant új hajtrendet. Viszont ezzel sem kellett sokáig szemeznünk, hogy beleszeressünk. TrendOrigoVajúdó, plus size és androgün modellekkel mutatta be új kollekcióját Rihannahttp://www.life.hu/trend/20180918-rihanna-savage-x-fenty-showjan-vajudo-kismama-es-plus-size-modell-is-felvonult.htmlIdén Rihanna divatbemutatója zárta a New York-i divathetet. Az énekesnő korábban is közreműködött más brandekkel, most azonban saját fehérneműmárkájának kollekcióját mutatta be. A Savage x Fenty show egészen rendhagyó lett. Trend--Elképesztően dögösek voltak a magyar modellek a divathetek kifutóinhttp://www.life.hu/trend/20180928-mihalik-eniko-palvin-barbi-es-szikszai-johanna-is-felvonulta-az-europai-dvatheteken.htmlJavában dübörögnek az európai nagyvárosokban a divathetek. Szerencsére magyar modellekből sincs hiány, Mihalik Enikő, Palvin Barbi és Szikszai Johanna is megjelentek egy-egy bemutatón, és nem is akármilyen ruhákban. TrendOrigo5+1 trend, amit imádni fogunk idén ősszelhttp://www.life.hu/trend/20180926-51-trend-amit-imadni-fogunk-iden-osszel.htmlIzgalmas és szemet gyönyörködtető trendekkel érkezett meg az őszi szezon. Ha felfrissítenéd pár új darabbal a ruhatáradat, akkor most mutatunk néhány ötletet. Inspirálódj velünk! TrendOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.