A szépség másik arca, 3. rész: Down-szindrómás modellek

modell down szindróma kifutó szépség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szépség fogalma egyre kevésbé korlátozható szűk határok közé. Míg a 20. század évtizedei a különböző szépségideálokról szóltak, ez az évszázad leginkább a másságot idealizálja. A tökéletesség helyett a tökéletlenség, a szimmetria helyet az aszimmetria, a szépség helyett a szépséghibák lettek a mérvadók. A divatiparban is a változás szele fúj, így a következő hetekben olyan modelleket mutatunk be, akik a megszokotthoz képest máshogyan szépek. Az ő jelenlétük és munkásságuk a másság társadalmi elfogadtatásában is nagy szerepet játszik. 
  • Madeline Stuart

Nem véletlenül vele kezdjük a sort, ő ugyanis a leghíresebb Down-modell. 2015-ben ismerte meg a világ: Madeline azzal került címlapokra, hogy 20 kilót adott le azért, hogy modell lehessen. Az egykor túlsúlyos fiatal lány már ezzel is bizonyította eltökéltségét, és a siker nem is váratott magára, egy fitneszruházatot gyártó cég kérte fel, hogy legyen a kampányuk arca. Hitvallásuknak, vagyis a pozitív testképnek és önmagunk elfogadásának és szeretetének képviseletére nem is találhattak volna alkalmasabb személyt. Még ebben az évben, 2015 szeptemberében a világ egyik legrangosabb divateseményén, a New York-i divathéten is felkérték egy bemutatóra, ahol modellként vonult a kifutóra. Két évvel ezután pedig már saját márkájával (21 Reasons Why) debütált a divathéten. Madeline a mai napig is modellkedik, motivációs előadásokat tart, de saját táncstúdióját is üzemelteti. Ahogy édeanyja mondja: „Madeline bármit képes elérni, amit a fejébe vesz”.

Madeline Stuart Forrás: JBJ Pictures, Instagram/Madeline Stuart

  • Kate Grant

Kate is igencsak korán, 13 évesen döntötte el, hogy modell lesz, és mindent meg is tett azért, hogy ez megvalósuljon. Madeline-hez hasonlóan ő sem ismert lehetetlent. „Éld a saját életedet, foglalkozz a saját dolgaiddal. Bízz és higgy magadban” – üzente korábban sorstársainak. Kate álma 2017-ben teljesült, ekkor ugyanis kifutóra lépett a Belfast Fashion Weeken. Idén nyáron pedig egy szépségversenyen is elindult, szintén Észak-Írországban, és meg is nyerte a kategóriáját. „Szeretném, ha a különleges szükségletű emberek is tudnák: az igazi szépség nem azon múlik, hogyan nézel ki, hanem hogy ki vagy” – nyilatkozta a győzelmet követően Kate, aki azt is elmondta, hogy egy befogadó társadalomról álmodik, ahol mindenkit egyenlő félként kezelnek.

Ket Grant Forrás: Instagram/kategrantmodel
  • Marian Avila

2018 szeptemberében a spanyol modell, Marian Avila nagy álma is teljesült azzal, hogy kifutóra léphetett a New York-i divathéten. A fiatal lány hazájában már ismert volt, amikor egy Facebookon kapott üzenet nagy fordulatot hozott az életében. A levél a divathét modellkoordinátorának lányától, Kenzie Dugmore-tól érkezett, aki azt írta: szeretné valóra váltani Marian álmát, hogy a New York Fashion Weeken modellkedhessen. A 14 éves Kenzie egyébként maga is modellkedik, egy szépségverseny nyerteseként két ügy támogatása között kellett választania: az egyik az iskolai bántalmazások elleni küzdelem, a másik pedig a Down-szindrómások segítése volt. Kenzie ügye és Marian álma szerencsésen összetalálkoztak. „Mindannyian mások vagyunk, de egyenrangúak. Törekednünk is kell rá, hogy egyedülállóak legyünk, és kövessük az álmainkat” – nyilatkozta Avila.

Marian Avila Forrás: Instagram/marianavilamodel
  • Jack Brumpton

A férfimodellek sem maradnak alul, itt van például Jack Brumpton, akivel elképesztően jó fotósorozatot készítettek, ráadásul nem is akárki, hanem a világhírű brit divatfotós, Rankin. A fotósorozat a Hunger magazinban jelent meg, Jack pedig olyan tervezők ruháiban pózolt, mint Christian Dior, Fendi, Moschino és Kenzo. Jack olyan kampányokban is szerepelt, mint az önelfogadást, testpozitív gondolkodást hirdető #EveryBodyBeautiful. A fiatal Down-srácot egyébként a Zebedee Management modellügynökség vette a szárnyai alá, akik más fogyatékossággal élő modelleket is foglalkoztatnak.

Jack Brumpton Forrás: Instagram/jack.brumpton

Március 21.: A down-szindróma világnapja

A világnap alkalmából március 21-én este 20:30 órai kezdettel Kéz a kézben címmel a down-szindrómát bemutató dokumentum filmmel készül a LifeTv.
A műsorról bővebben ITT.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.