A ráncok megelőzésére időben, már egészen fiatalon gondolni kell

Forrás: Shutterstock -
bőr megelőzés krém egészség életmód ránc
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A bőrünket nem a korunk, sokkal inkább annak tulajdonságai, problémái alapján kell ápolnunk, de nem árt a ráncok elkerülésére időben gondolni. Sokan korainak érzik, hogy a húszas éveikben foglalkozzanak ezzel a témával, pedig a megelőzésnek ezen a területen is igen nagy szerepe van – mondja dr. Széchenyi Kornél orvos-esztétikai specialista, a Budai New Beauty Orvos-Esztétikai Központ vezetője.

A bőr öregedését nemcsak az életkor, sokkal inkább a szokásaink befolyásolják, nagyjából 20 százalékban a genetikai adottságoktól és 80 százalékban az életmódunktól és a mindennapi bőrápolásunktól függ, így valóban érdemes időt és energiát szentelni arra, hogy sokáig szép és egészséges maradjon.

Máig az egyik vezető oka a bőr öregedésének az UV-sugárzás, ezért a napozási szokásokra fokozottan érdemes figyelni. A dohányzás, étkezési és alvási szokások is befolyásolják a ráncaink számát, de tudni kell azt is, hogy a kollagéntermelés a 21. év után fokozatosan csökken, illetve a bőrsejtek regenerálódása is érezhetően lassul.

„A ránctalanító, anti-aging krémeket három csoportba tudjuk osztani, az egyik a megelőzésért felel, a másik a meglevő ráncok elleni harcot célozza meg, a harmadik pedig újjáépít. Korosztályonként más és más az elsődleges szempont, 15 és 25 év közt egyértelműen a megelőzésé a főszerep, érdemes az ebbe a kategóriába sorolt termékek közül válogatni. 25 év felett a megelőzés mellett szerepet kap a védelem is, és a 35. életkor betöltése után javasolt a harmadik termékcsoportot, az újjáépítőt is beiktatni a másik kettő mellé" – hívja fel a figyelmet a szakember.

Időben gondoljunk a ráncokra Forrás: Shutterstock

A 15 és 25 év közti korosztály számára javasolt a napi bőrvédelem, a nappali és éjszakai arcápoló krémek rendszeres használata, mivel ezek a termékek segítenek a bőr hidratáltságát, egészségét fenntartani. „25 éves kor felett, noha még fiatalokról beszélünk ebben a korosztályban, már láthatóvá válhatnak az öregedés jelei. A homlokon és a szem körül kialakulhatnak felületes ráncok, a szem alatt karikák, valamint az orr és a száj között húzódó nasolabiális redő is elmélyülhet. Ezenkívül a túlzásba vitt napozás hatására a bőr is pigmentálódhat, illetve az UV-A sugárzás hatására a fokozott kollagénlebontás miatt a bőr is veszíthet a feszességéből. Elsősorban a megelőzés szerepét kell kiemelni, de vannak olyan orvos-esztétikai kezelések, amelyekkel csökkenthető a ráncok kialakulása, visszaadható a bőr feszessége és a pigmentfoltokat is el lehet tüntetni" – mondja dr. Széchenyi Kornél orvos-esztétikai specialista.

Akkor érdemes szakemberhez fordulni, ha valaki a tükörbe nézve nem elégedett azzal, amit lát. Nem az a fontos, amit a környezetünk sugall, hanem az, hogy mitől leszünk elégedettek. Ha jóleső érzéssel nézünk a tükörbe, akkor javul az önbizalmunk, és jobb lesz a kisugárzásunk.

Így kerek a világ: ezek a táskák a szezon kedvenc darabjaihttp://www.life.hu/trend/20190415-kerek-taskak-a-tavaszi-nyari-szezonra.htmlA kerek táskák trendje nem számít újdonságnak az idei szezonban, egyszerűen nem tud kimenni a divatból. Nem meglepő, hiszen annyira letisztult, mégis látványos forma, hogy idén már-már az alapdarabok között kell emlegetnünk a kerek táskákat. TrendOrigoA mesterfodrász szerint ilyen gyakran érdemes hajat mosnihttp://www.life.hu/trend/20190416-mesterfodrasz-szerint-ilyen-gyakran-kell-hajat-mosni.htmlEgy mesterfodrász adta meg a választ arra a kérdésre, hogy milyen gyakran érdemes hajat mosni. TrendOrigoEzzel a trükkel könnyedén felhajtható a farmer – videóhttp://www.life.hu/trend/20190416-ezzel-a-trukkel-konnyeden-felhajthato-a-farmer.htmlEgyszerű trükk, hogy a felhajtott farmer úgy is maradjon: csak két hajgumi kell hozzá. Trend--Csipkebogyó: igazi csodaszer a bőrnekhttp://www.life.hu/trend/20190415-csipkebogyo-igazi-csodaszer-a-bornek.htmlA rosa canina, magyarul csipkebogyó vagy vadrózsa fantasztikus gyógynövény, fontos része a házipatikának. Különösen a téli időszakban fogyasztjuk előszeretettel magas C-vitamin-tartalma, immunerősítő hatása miatt. Talán azt már kevesebben tudják, hogy a szépségápolásban is hatékony, a bőröregedésnek, de a tinikori bőrhibáknak is kiváló ellenszere. Íme, az 5 + 1 kedvenc csipkebogyós kozmetikumunk! TrendOrigoMihalik Enikőt egy szál törölközőben fotóztákhttp://www.life.hu/trend/20190415-mihalik-enikot-egy-szal-torolkozoben-fotoztak.htmlEgy szál törölközőben mutatta meg magát a közösségi oldalán Mihalik Enikő. Trend--Egyforma ruhába bújt 93 éves nagymamájával Dukai Regina – fotóhttp://www.life.hu/trend/20190415-egyforma-ruhaba-bujt-93-eves-mamajaval-dukai-regina.htmlDukai Regina egy közös fotót töltött fel a közösségi oldalára 93 éves nagymamájával. Trend--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.