Lehet még sokkal hatékonyabb a fogyás - 6 jó tanács edzés utánra

Forrás: Thinkstock -
testmozgás testépítés edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha aktívan sportolsz, és fontos számodra, hogy jó formában legyél, akkor egészen biztosan a táplálkozásra is odafigyelsz. Nem mindegy például, mikor és mit eszel az edzés után, ahogy az sem, hogy ha fogyni szeretnél. A következő 6 szabályt érdemes észben tartanod, ha tudatosan készülsz az életmódváltásra és arra, hogy az eddigieknél hatékonyabb legyen az edzésed!

Evés edzés után

Cynthia Sass táplálkozási tanácsadó szerint edzés után fél-egy órán belül érdemes enni, a mozgás ugyanis nagy erőfeszítést igényel az izmok, az ízületek és a csontok részéről, így a szervezet eközben szinte minden tápanyagot felhasznál. Az edzés utáni evés lényege, hogy juttasd vissza a szervezetbe azokat a nyersanyagokat, amelyek a helyreálláshoz szükségesek. Ha valaki nem hagyja, hogy edzés után a szervezete helyreálljon, az a legközelebbi mozgás során gyengébb és sérülékenyebb lesz.

Forrás: Thinkstock

Ne hanyagold a jó zsírokat!

Edzés után ne csak fehérjét vegyél magadhoz, hanem jó zsírokat valamint keményítőt is! Utóbbihoz könnyen hozzájuthatsz a quinoából, ami egy dél-amerikai gabonaféle, az édesburgonyából vagy a babból. Ezek az élelmiszerek mind segítenek regenerálódni azáltal, hogy helyreállítják az anyagcsere-folyamatokat.

Az vagy, amit megeszel

Azok a tápanyagok, amiket magadhoz veszel, valóban befolyásolják minden egyes sejtedet: az, hogy a sejtjeid mennyire egészségesek, attól is függ, hogy mit fogyasztasz. Bármilyen karcsú is vagy, és bármilyen gyorsan égeted a kalóriákat, figyelj oda arra, hogy ne fogyassz feldolgozott termékeket, helyette tápanyagban gazdag, tiszta élelmiszereket válassz.

Csökkentsd a jutalmazást!

Figyelj oda arra is, különösen, ha fogyni szeretnél, hogy edzés után ne jutalmazd magad túlságosan felelőtlenül, mert könnyen abba a csapdába eshetsz, hogy amit ledolgoztál, azt rögtön visszaszeded magadra. Ha edzés után egy órán belül enni fogsz, akkor felesleges már az öltözőben bekapnod egy müzliszeletet vagy hasonló finomságot.

Nassolj valami egészségeset!

Nassolni mindenki szeret és szokott is. ITT már mutattunk egészséges rágcsákat, amik finomak is, így csipegetés közben nem kell minden percben a kalóriákat számolnod.

Hidratálj!

Ha erősen izzadsz, vagy az edzésed több mint 60 percig tart, sima víz helyett érdemes valamilyen sportitalt fogyasztani, melyeket direkt úgy készítették, hogy az izzadás során elvesztett elektrolitokat is pótolják. Ha ennél rövidebb ideig edzel, akkor a sima csapvíz is tökéletes, a lényeg, hogy edzés előtt két órával igyál legalább két pohárral, edzés előtt negyedórával még két pohárral, majd edzés alatt minden negyedórában fél pohárral. Hogy edzés után mennyit kell inni, az a mozgás intenzitásától is függ, de érdemes a vizeletedet is ellenőrizni. Aki ugyanis megfelelően hidratált, annak a vizelete halvány színű.

Forrás: Thinkstock

Vigyázz az alkohollal!

Sok sportoló szeret edzés után iszogatni egy kicsit a barátokkal, amivel önmagában még nincs baj, de előtte mindenképpen egyél valamit, és azt is tartsd szem előtt, hogy az alkohol akár 40 százalékkal is felgyorsíthatja az izomveszteség és az izomerő csökkenésének mértékét, így könnyen bajba kerülhetsz a következő edzés során. Érdemes tehát e téren is mértéket tartani!

Mit mond a szakértő?

Nagy Amarilla aerobikoktató, gerinctréner, a Life.hu szakértője szerint az edzés utáni táplálkozás függ az edzés fajtájától, az időtartamától, valamint a kitűzött céltól. "Ha például izmosodni szeretnénk, fontos a fehérjebevitel, ha viszont fogyni, akkor a szénhidrátot kell nagymértékben szabályozni. Egy maratoni futónak nem szabad megvonnia magától sem a szénhidrát-, sem a zsirbevitelt, viszont a testépítők grammokra kiszámolva követik a szénhidrát napi fogyasztását."

Te mennyire éled meg a mindennapokat? Tudatosan éled az életed? Töltsd ki tesztünket - kattins IDE!

6 hiba, amit edzés közben elkövethetsz - kerüld el őket!http://www.life.hu/ez-zsir/20150227-6-hiba-amelyet-edzes-kozben-elkovethetunk-keruld-el-oket.htmlImádsz edzeni, és ennek meg is van az eredménye? Még a legprofibbak is elkövetnek olyan hibákat edzés közben, amelyek negatívan befolyásolják a végeredményt. Íme 6 dolog, amikre érdemes odafigyelned!Ez Zsír!Thinkstock20 ok, amiért érdemes citromos vízzel kezdeni a napodat!http://www.life.hu/ez-zsir/20150203-citromos-vizzel-jo-kezdeni-a-napot-nagyon-hatasos-a-dietetikus-is-elmondja-miert.htmlA citromos víz nemcsak tökéletes szomjoltó, de a szervezetet is vitaminokkal, ásványi anyagokkal és nyomelemekkel látja el. Nem is beszélve arról, hogy a legjobb természetes energiabombának tartják. Miért érdemes citromos vízzel kezdened a napod? Eláruljuk! Ez Zsír!--Enyhítsd a menstruációs fájdalmakat, és élvezd ezt az időszakot jógával!http://www.life.hu/ez-zsir/20150206-jogaiskola-a-jogaklikkel-gyakorlatok-es-menstruacio.htmlA család lemondóan legyint a kirohanásaidra mondván, „szegény, már megint menstruál"? Túl sok a fény, nagy a hangzavar, mindenki idegesít, görcsöl a hasad és legszívesebben paplant húznál a fejedre? Ha ismerős a szitu, akkor ez a cikk neked szól.Ez Zsír!--Planking, a hasizomgyakorlatok adu ásza - tanuld meg helyesen végrehajtani!http://www.life.hu/ez-zsir/20150227-crosstrening-edzes-balogh-zsolt-crosstrening-oktatoval-planking-es-variacioi.htmlTélen-nyáron divat a kockás, edzett hasizom. Most igen népszerű a planking nevű gyakorlat, ami tényleg nagyon hatásos, ám fontos, hogy helyesen végezd. Balogh Zsolt crosstréning-oktatóval megmutatjuk, hogyan is kell tökéletesen végrehajtani, és hogy hogyan teheted még nehezebbé a gyakorlatot. Ez Zsír!--40 felett is az edzés az élete - Így hozza magát csúcsformába Palecián Judithttp://www.life.hu/ez-zsir/20150212-palecian-judit-fitneszmodell-edzesrol-es-etkezesrol-meselt.htmlJudit a tökéletes példa arra, hogy 40 felett is lehet egy nő csúcsformában. De hogy ehhez pontosan mire is van szükség? Erről faggattuk az athletic kategóriában versenyző sportolónőt.Ez Zsír!OrigoIzmos, formás combokra vágysz? 3 gyakorlat, amit tanulj meg még ma!http://www.life.hu/ez-zsir/20150126-crosstrening-edzes-combizom-gyakorlatok-a-feszes-formakert.htmlErős combok, feszes, tónusos izmok, egészséges térdízület? Ezek mind teljesülnek, ha nem hanyagolod el a combizmok edzését. Mutatunk is 3 gyakorlatot, amik pofonegyszerűek, és érdemes rendszeresen végezni őket.Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.