Indulhat az életmódváltás! Íme az egészséges táplálkozás 5 szabálya

Forrás: Thinkstock -
kihíváséve2016 diéta egészséges életmód edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha a tavaszi méregtelenítés után úgy döntöttél, végérvényesen átalakítanád az életmódodat, akkor nem árt, ha tisztában vagy az alapokkal. Az egészséges életmód – és főként táplálkozás – alábbi 5 szabályát számos kutatás igazolja. 

1. Ne hagyj ki egyetlen étkezést sem!

A tudatosan táplálkozó ember egyetlen étkezést sem hagy ki, mert tisztában van azzal, hogy az anyagcseréjét teljesen összezavarja a koplalás. További probléma ilyenkor, hogy a különféle elfoglaltságok miatt kihagyott ebédet este a többség üres kalóriákkal próbálja pótolni, nem törődve azzal, hogy mivel is terheli valójában a szervezetét. Az American Journal of Epidemiology folyóiratban megjelent kutatás szerint 4,5-ször több a túlsúlyos ember azok között, akik rendszeresen kihagyják a reggelit. Az egészségbarát alternatíva ezzel szemben az, ha rendszeresen, néhány óránként eszel kisebb adagokat, anélkül, hogy a gyomrodat megterhelnéd. Sőt, a legfrissebb kutatások szerint napi 7 adag zöldség és gyümölcs elfogyasztásával számtalan betegséget megelőzhetsz - erről itt írtunk bővebben.

Forrás: Thinkstock

2. Az elegendő alvás fontosabb, mint hinnéd

A Nature Communications című szaklap kutatása rámutatott, hogy a 7 óránál kevesebb alvás az éhségérzet erősödéséhez vezet, és az ember ösztönösen magasabb kalóriatartalmú élelmiszereket kíván ilyenkor. Nemcsak a nehéz, zsíros ételeket, de az édességeket és a chipset is szívesebben fogyasztották azok az önkéntesek, akiket a kísérlet során nem hagytak eleget pihenni. Az eredmény nem túl meglepő: átlagosan 600 kalóriával többet vettek magukhoz, mint a kipihent, friss társaik.

3. Tilos elhagyni a zsírokat

Gyakori tévhit, hogy ha a zsírokat teljesen kiiktatjuk az életünkből, egészségesebbek és karcsúbbak leszünk. Noha a túlzott zsírbevitel valóban problémás lehet, a cukor, a só és a legtöbb kémiai anyag sokkal veszélyesebb a zsírnál. Ha fogyni szeretnél, a szervezetnek különös módon épp a zsírokra van szüksége az anyagcsere ideális működéséhez, de érdemes elsősorban a telítetlen zsírokra koncentrálni.

Forrás: Thinkstock

4. Evés közben csak az ételre figyelj!

A modern ember egyik legnagyobb problémája, hogy egyszerre legalább három dolgot csinál, és ez az étkezéssel sincs másként. Az Y-generáció tagjai a legszívesebben az interneten nézelődnek evés közben, így észre sem veszik, hogy pontosan mekkora adagot is vettek épp magukhoz. Ha a menüt sietve, stresszes állapotban tömöd magadba, általában nagyobb adagot fogyasztasz el a szükségesnél.

5. Ne egyél túl gyorsan

Ha sok a dolgod, igyekszel minél hamarabb végezni a reggelivel, ebéddel, vacsorával, pedig ezzel többet ártasz, mint használsz az esetek nagy részében. A gyomor nagyjából húsz perccel az étel elfogyasztása után jelzi az agy felé, hogy tele van, ezért a kapkodva étkező ember szinte mindig többet eszik, mint amire igazából szüksége volna. Az Amerikai Dietetikusok Szövetsége már bizonyította, hogy a lassan étkezők 66 kalóriával kevesebbet vettek magukhoz, mint azok, akik néhány perc alatt végeztek a menüvel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.