Sikeres fogyókúra, gyönyörű haj - 10 ok, amiért érdemes chiamagot fogyasztanod!

Forrás: Thinkstock -
szuperétel depresszió haj chia mag csonterősség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A chiamag, azaz az aztékzsályamag itthon is egyre népszerűbb szuperétel, és nem is hiába: rengeteg ómega-3-zsírsavat, antioxidánsokat és élelmi rostokat tartalmaz. Összeszedtünk tíz indokot, miért érdemes beépíteni a mindennapjaidba ezt a különleges növényt. 

Szuperétel - kamu vagy csodaszer?

Évről évre egyre több élelmiszert kiáltanak ki szuperételnek. Kétségkívül számtalan jótékony hatással bírnak, mégsem helyettesíthető velük a vegyes étrend. Ihász Katalin, a Life.hu dietetikusa szerint bár a bioboltokban és webáruházakban kapható chiamag valóban remek tulajdonságokkal bír, azt mindenképp tudni kell, hogy nem szabad tőle várni a csodát. ,,Mint a legtöbb szuperélelmiszer, megfelelő kiegészítője lehet a mindennapokban, ám elsősorban a vitamindús, rostban és ásványi anyagokban gazdag táplálkozást kéne követnünk." Persze azzal csak jót teszel a szervezetednek, ha chiamagot fogyasztasz, el is áruljuk, miért.

Forrás: Thinkstock

1. Tele leszel energiával!

A chiamag kifejezetten jó energia- és tápanyagforrás, a magas aminosav- és fehérjetartalma miatt kiváló azoknak, akik intenzíven sportolnak vagy fizikai munkát végeznek.

Life.hu tipp

Egészséges energiabombák energiaitalok és csoki helyett? Igenis léteznek, és itt meg is mutattuk már a kedvenceinket!

2. Depresszió ellen is kitűnő

A téli időszakban hajlamos vagy befelé fordulni és kicsit depresszióba esni? A chiamag fogyasztásával ezt elkerülheted, mert tele van ómega-3-zsírsavakkal, ami kifejezetten jó a mentális betegségek megelőzésére. Mint korábban írtuk, az emberi agy 30%-át az ómega-3 zsírsav egy fajtája teszi ki, mely az idegsejtek közötti kommunikációs folyamatokban játszik szerepet - ezért fontos, hogy minél több, a szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagot szerezz be.

Life.hu tipp

Az ómega-3-zsírsav pozitívan hat többek között a fogyókúrádra, a bőrödre és az immunrendszeredre is - itt megmutattuk a legjobb forrásokat.

3. Erős csontozat

A chiamag remek kalciumforrás: a kálciumtól lesznek szilárdabbak a csontok és segít, hogy a fogsor is egészséges maradjon. Javasolt a csontritkulás megelőzésére, az emésztés javítására valamint a véralvadás és a szív- és izomösszehúzódás elősegítésére.

Life.hu tipp

Karcsúsodj kalciummal! A kutatók kiderítették, hogy már a diétádban is segíthet a kalcium: gátolja a zsír felvételét és aktiválja a sejtek zsírfelhasználását.

4. Szép és fényes haj, erős köröm

Ezeket mind elérheted, ha naponta fogyasztasz egy kis aztékzsályát. A benne található ómega-6 segít továbbá az anyagcsere megfelelő működésében és csökkenti a cukorbetegség tüneteit is. A chiagél (a chiamag vízzel elkevert masszája) lelassítja a szénhidrátok cukorrá történő átalakulását, ezért a cukorbetegek számára nagyon értékes táplálékkiegészítő.

Forrás: Thinkstock

Tudtad?

A krumplihoz hasonló csicsóka amellett, hogy remek vitaminforrás, megelőzi a cukorbetegség kialakulását is.

5. Fordítsd vissza az idő kerekét!

Tudtad, hogy a chiamag a benne lévő antioxidánsokkal lassítja az öregedés folyamatát? Az ORAC nevű felmérés (az élelmiszerek antioxidánsszintjét szokták ezzel az értékkel jellemezni) kimutatta, hogy olyan magas a benne lévő antioxidánsok száma, hogy megvédik a sejteket a szabadgyökök károsító hatásától. Ezáltal védik a testet a helytelen táplálkozás és a stresszes életmód okozta károktól, valamint az Alzheimer-kór kialakulásától. Nem utolsósorban pedig az öregedés lassításában is szerepet játszik.

Life.hu tipp

Így működnek az antioxidánsok - ebből a videóból kiderül, pontosan hogyan semlegesítik a szabadgyököket.

6. Jótékony magnéziumot tartalmaz

A magnézium jót tesz a kismamáknak, segít ellazulni egy fáradt nap után, és oldja a menstruációs görcsöket. Érdemes azonban tudnod, hogy a szervezeted nem állítja elő. A chiamag kiváló magnéziumforrás - ezért is érdemes fogyasztani vagy bőrön át bevinni a szervezetbe!

Life.hu tipp

Magnéziumhiányod van? Erre az idegesség, alvászavarok, izomgörcsök, fáradékonyság, de akár szívritmuszavar is figyelmeztethet - itt elárultuk, hogyan turbózhatod fel magad magnéziummal.

7. Ételallergiában szenvedőknek is kiváló

Ha érzékeny vagy néhány adalékanyagra, akkor sem kell lemondanod erről a szuperételről, mert lisztérzékenyek is fogyaszthatják, természetes formájában ugyanis a chia gluténmentes.

Life.hu tipp

Gluténmentes diéta - valóban ér valamit? Ebben a cikkünkben utánajártunk a témának.

Forrás: Thinkstock

8. Kiváló társ a fogyókúrában

Az élelmi rostoknak köszönhetően a chiamag segíti az emésztést és felpörgeti az anyagcserét. Az oldható rostok segítségével csökkenti a koleszterinszintet, az oldhatatlan rostok viszont a bélrendszer helyes működéséhez járulnak hozzá. A chiamag segíti a szénhidrátok felszívódását, így nem fognak falási rohamok rád törni a diéta alatt, és beindul a súlycsökkenés.

Life.hu tipp

Intenzív diéta vagy lassú fogyás - nagyon nem mindegy, melyiket választod. Ebben a cikkünkben nemrég elárultuk, melyik a hatékonyabb.

9. Regenerálódj természetesen!

A fehérjékre nagy szüksége van a szervezetnek, ezt folyamatosan pótolni kell. Sportolóknak kiemelten fontos a magas fehérjetartalmú étrend többek között az aminosavak és az izmok regenerálódása miatt. Emellett erősíti a csontokat és szépíti a bőrt. A többi magféléhez viszonyítva a chia fehérjetartalma a legmagasabb, így emiatt is érdemes gyakrabban fogyasztanod.

Life.hu tipp

Izomépítés hús nélkül - lehetséges! Mi vegánokkal és dietetikussal jártunk utána a témának.

10. Mondj le a fáradtságról!

Ha állandóan fáradt és ingerült vagy, akkor ideje pótolnod a vas mennyiségét a szervezetedben. A vas nélkülözhetetlen a vörösvértestek képződéséhez, ráadásul fokozza a szervezet ellenálló képességét. A chiamag pedig bőven tartalmaz vasat, így emiatt is érdemes fogyasztani!

Life.hu tipp

Tévhit, hogy vérvételre csakis akkor kell menni, ha az orvos beutal - ha figyelsz a jelekre, te is tudhatod, mikor kell alaposabban megnézni a vérképedet!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.