Így hat az omega-3 az agyunkra

2014.07.14. 10:00

Bár szervezetünk egészének jót tesz, az omega-3 zsírsav rendkívül fontos az egészséges agyi fejlődéshez és az agyi kondíciónk fenntartásához. 

Mire is jó az omega-3 zsírsav?

Az omega-3 zsírsavaknak rendkívül sok hasznos tulajdonsága van: a várandós nőknél segíti a magzat fejlődését, csökkenti a koraszülés előfordulását, mérsékli a vér koleszterinszintjét, javítja a vérkeringést, véd a szív- és érrendszeri betegségektől. Javítja immunrendszerünk állapotát, erős gyulladáscsökkentő hatású, részt vesz az idegrendszer és a sejthártyák felépítésében. A kutatások eredményei szerint megakadályozhatja a depresszió kialakulását, illetve sokat javíthat a betegek állapotán. Lassíthatja az öregedést, javíthat a szem és a fogíny állapotán, és a Laval Egyetem kutatói szerint védő hatása lehet a Parkinson-kór kialakulásával szemben is.

Forrás: Thinkstock

Agyunk egyik legfontosabb tápláléka

Az emberi agy 30%-át az omega-3 zsírsav egy fajtája teszi ki, mely az idegsejtek közötti kommunikációs folyamatokban játszik szerepet. Intelligenciánk, értelmi képességünk ezen kommunikáció egészséges működésétől függ - az omega-3 olajok tehát az agy táplálékául is szolgálnak. Mivel szervezetünk nem tudja előállítani, táplálkozásunktól függ, hogy mennyi omega-3 zsírsavhoz jutunk hozzá. A fejlődő magzatokat a méhlepényen át még az anya látja el a megfelelő mennyiséggel, ezért is fontos a várandós kismamák omega-3 utánpótlása. Patkánykísérletekben igazolták, hogy azok a picik, akik nem jutottak hozzá elegendő omega-3-hoz, azok viselkedési rendellenességekkel küszködtek.

Agysérültek felépülését is segítheti

Az omega-3 zsírsav nemcsak a babák agyának fejlődésében segíthet, de jó kondícióban tartja a felnőtt agyat, és lassíthatja annak öregedését. Kedvező hatását jól mutatja, hogy egyes esetekben agysérülést elszenvedetteknél is javított az agy állapotán. Dr. Julian E. Bailes és munkatársai patkányokkal végezték el a kísérleteket, és arra jutottak, hogy a megfelelő dózisú omega-3 zsírsav mérsékli a szövetkárosodás nagyságát agysérülés esetén, illetve csökkentheti a magatartásváltozást vagy a memória romlását.

Forrás: Thinkstock

Új remény az Alzheimer-kóros betegeknek?

Nemrégiben ismertették amerikai tudósok azokat a kutatási eredményeket, melyek kimutatták a D-vitamin és az omega-3 együttes jótékony hatását az Alzheimer-betegeken. Mindkét anyag segít az immunrendszernek megtisztítani az agyat azoktól az amyloid lerakódásoktól, amelyek az Alzheimer-kór fizikai jelzői. Azok a makrofágok, melyeknek a sejtek közti kommunikációt akadályozó káros anyagok takarítása a feladata, a D3-vitamin és omega-3 kombinációja mellett sokkal aktívabbak és hatékonyabbak voltak.

A gyermekek agyi működésén is rengeteget javít

Azok a gyerekek, akik kiskoruktól kezdve hozzájutottak a megfelelő omega-3 zsírsavakhoz, könnyebben tanulnak és értelmi képességeik gyorsabban fejlődnek. Ez a hatás akkor is mérhető, ha a gyerkőc csak iskolás korában kap omega-3 pótlást: a kisiskolásokkal végzett kísérletekben ők jobban teljesítettek az iskolapadban, nagyobb mértékben voltak képesek koncentrálni, és memóriájuk, illetve felfogóképességük is sokat javult. A pozitív hatások miatt szó volt róla, hogy a brit kormány nemcsak könyveket, de elegendő omega-3 zsírsavat is biztosítana a tanulóknak.

 

egészségbetegségomega 3