Vérzés, hasfájás, láz - Ijesztő tünetek a terhesség alatt, amitől nem kell megrémülni

láz terhesség tünetek hőemelkedés vérzés hasfájás várandósság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A várandósság alatt a kismamák általában minden apróságnak nagyobb jelentőséget tulajdonítanak, mint kellene. Ez érthető is, hiszen mindenki egészséges kisbabát szeretne, az aggódást azonban nem szabad túlzásba vinni. Egy kis vér láttán vagy hasfájás esetén nem kell azonnal a legrosszabbra gondolni, ahogy néhány más tünet esetén sem - az orvost természetesen minden esetben tanácsos mielőbb felkeresni.

Zsibbadás a végtagokban

A végtagfájdalomról legtöbbször az influenza jut mindenki eszébe, ami terhesség alatt nem gyerekjáték. Ha azonban nincs más erre utaló tüneted, nem kell rögtön a legrosszabbra gondolnod - ternészetesen az orvosod mondja ki az utolsó szót!

A lábak zsibbadásának vagy fájdalmának lehet egy sokkal prózaibb oka is, név szerint a megnövekedett testtömeged. Ez valószínűleg a nagy napig nem is múlik el, de egy illatos, meleg fürdő kis időre enyhítheti a kellemetlenségeket. Ha gyakran be is görcsölnek a végtagjaid, az magnéziumhiányra utalhat, amit kismama-vitaminokkal vagy természetes úton, magnéziumban gazdag olajos magvak, hüvelyesek, friss gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával csökkenthetsz.

Menstruációs vérzés a terhesség alatt

A terhesség hónapjaiban fellépő vérzés a vetélés előjele is lehet, nem meglepő hát a kismamák részéről az aggodalom már néhány csepp vér esetén is. Ha ehhez alhasi fájdalom vagy görcsök is társulnak, azonnal orvoshoz kell fordulni, de jó, ha tudod, hogy a pecsételő vérzés önmagában még nem feltétlenül jelent rosszat. Származhat ugyanis a méhből amiatt, hogy a várandósság alatt megnő annak vérellátása, vagy egy fertőzés miatt, mely a terhességtől független ugyan, de a méhszájat vérzékennyé teheti - amennyiben az ilyen fertőzéseket megfelelően kezelik, a magzat nincs veszélyben.

Forrás: Thinkstock

Vérzést ezenkívül a méhlepény nem megfelelő tapadása is előidézhet, mely elsősorban a terhesség második és harmadik szakaszában okozhat gondot. Ilyenkor általában szigorú ágynyugalmat rendel el az orvos, aki emellett fokozottabban figyeli is a vérzést, amely, ha meglátása szerint túl erős, császármetszést tehet szükségessé. A 37. hét után is jelentkezhet vérzés, pontosabban véres nyák váladékozhat, amely azonban szintén ne adjon okot a túlzott aggodalomra: ez nem jelent mást, minthogy hamarosan megindul a szülés.

Fájdalom a hasban

A vérzés után a hasfájás az a tünet, ami szintén ijesztő lehet a kismamák számára. Az erős, esetleg vérzéssel kísért hasfájás valóban utalhat komolyabb problémára, nem árt azonban tudnod, hogy például a terhesség elején jelentkező éles, enyhén görcsös, szúró fájdalom természetes is lehet. Hátterében a méh mozgása állhat, mely készülődik a magzat növekedésére: a fájdalmat a méhizmok összehúzódása okozza, melynek következtében a méhszalagok megfeszülnek. Fontos megjegyezni, hogy ez a fájdalom nem minden kismamánál jelentkezik, tehát akkor sem kell megijednek, ha másoktól még nem hallottál erről. A terhesgondozáson azért említsd meg, hogy milyen fájdalmat tapasztaltál, főleg akkor, ha más tüneteket is tapasztalsz, hiszen fontos, hogy az orvosod minden apró tünetről tudjon.

A terhesség későbbi szakaszában az emésztési problémák, többek között a puffadás is okozhat fájdalmat, amelytől szintén nem kell kétségbeesni. Jelezd a problémát az orvosodnak, aki segít majd abban, hogy hogyan változtass az étrendeden úgy, hogy az neked is jó legyen, és a babának is.

Láz

A lázat komolyan kell venni, és minél előbb orvoshoz fordulni vele. Ha tartósan magas a lázad, természetes az aggodalom, de ha csak kisebb hőemelkedésed van, ne ess kétségbe: a láz az emberi szervezet teljesen természetes reakciója a betegségekkel szemben, tehát a babára sem ártalmas. Ha emelkedik a testhőmérséklet az annak a jele, hogy vírusok vagy baktériumok hatoltak be a szervezetedbe, ami ellen a testhőmérséklet emelkedésével harcol az immunrendszered.

Fontos, hogy a kisebb hőemelkedést is jelezd az orvosodnak, aki minden bizonnyal megnyugtat majd, és fokozott mértékű folyadékbevitelt, pihenést és langyos fürdőt javasol majd. Amennyiben a lázad nem szűnik, mielőbb keresd fel az orvosodat személyesen is, aki meg fogja találni a megfelelő gyógymódot úgy, hogy az a babának sem árt majd.

Rugalmas és kényelmes tavaszi nadrágok kismamáknakhttp://www.life.hu/anyaskodj/aza9honap/20110414-rugalmas-es-kenyelmes-tavaszi-nadragok-kismamaknak.html4 bútor, ami a gyerekkel együtt nőhttp://www.life.hu/anyaskodj/kisbabadvan/20110414-5-butor-ami-a-gyerekkel-egyutt-no.htmlÍgy lehetsz tökéletes édesanya! - 5 hasznos könyv kismamáknakhttp://www.life.hu/anyaskodj/kisbabadvan/20110413-igy-lehetsz-tokeletes-edesanya-5-hasznos-konyv-kismamaknak.htmlNormális, ha egyáltalán nem kívánod a szexethttp://www.life.hu/anyaskodj/kisbabadvan/20110405-normalis-ha-egyaltalan-nem-kivanod-a-szexet.htmlA várandósság alatti dohányzás 5 súlyos következményehttp://www.life.hu/anyaskodj/aza9honap/20110404-a-varandossag-alatti-dohanyzas-5-sulyos-kovetkezmenye.htmlMindent elnyelő táskák tavaszra, kisgyerekes anyukáknakhttp://www.life.hu/anyaskodj/kisbabadvan/20110404-mindent-elnyelo-taskak-tavaszra-kisgyerekes-anyukaknak.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.