Te is rettegsz attól, hogy a 12 éves lányodból cicababa válik? Így kerüld el!

szülő lány kamaszkor nemi érés felnőttkor
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nemrég még egy cuki, csöpp kislány volt, ma meg már titokban a vörös rúzsodat, vagy éppen a szempillaspirálodat lopkodja? A felnőtté válást – sajnos vagy nem sajnos – nem tudod megakadályozni, annak érdekében viszont tehetsz lépéseket, hogy lányodból 12 éves korára ne váljon cicababa. A Life.hu szakértőjének, Győri Szilvia szexuálpszichológusnak a tanácsai következnek.

Az, hogy lányunk milyen korán kezd felnőtt nővé válni, nem csak a szülői hozzáálláson múlik. Bármilyen nehéz is, ezt a tényt el kell fogadnunk. Ott a kortárs csoport befolyása, az azonnal hozzáférhető információk, de már a reklámok is azt sugalmazzák, hogy a női minőséghez a „szexiség" társul. A tiltások ebben az esetben sem igazán lesznek célravezetők. Attól, hogy lemosatjuk a gyerekkel a szemceruzát vagy a körömlakkot, még nem fog azonosulni a „jókislány" stílussal. Könnyen abba a csapdába eshetünk, hogy előttünk elvárásainknak megfelelően viselkedik, aztán ahogy kiteszi a lábát az ajtón, átváltozik. Az iskola mosdójában készül a smink, az extrém frizura vagy lesz rövidebb, kivágottabb a ruha, extrémebb esetben kihívóbb, rámenősebb a viselkedése.

Forrás: Dreamstime

Ha úgy érezzük, gyermekünk túl korán akar felnőni, kezeljük partnerként és beszélgessünk vele. Olykor lehet vele egy kis cinkosságot vállalni, picit engedékenyebbnek lenni, hogy ne csak azt érezze: otthon minden csak a tiltásokról és a szabályokról szól. Így is meglesznek a saját kis titkai, de legalább valamivel több rálátásunk lesz életére. Emellett pedig könnyebb vele kompromisszumot kötni: mi is engedünk valamiből, ő is.

Egy anyának nem kell a barátnő szerepét is betölteni, de ha kicsi kortól kialakul egyfajta bizalmi kommunikáció, ebben a helyzetben is előhozakodhatunk a kényes témával.

Kérdezzünk, érdeklődjünk, és ne azzal indítsunk, hogy fel vagyunk háborodva.

Miért tetszik ez a ruha/szín/hajvisele? A barátnőidnek is hasonló az ízlése? Milyen sztár a példaképed? Miért épp érte rajongsz? Mit jelent számodra a nőiesség? Mit jelent számodra a felnőttség?

Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket egy érett lánnyal már meg lehet beszélni, akár épp ruhavásárlás közben is. Sőt, saját emlékeinkből is megoszthatunk vele néhányat.

No, nem azt, hogy bezzeg a mi időnkben tilos volt a körömlakk az iskolában.

Inkább olyan formában, hogy „nekem annak idején nagyon tetszett a vörös lakk, volt egy hölgy a szomszédban, aki mindig elegánsan, gondosan lakkozott körmökkel járt. Akkor nagyon vágytam rá, úgy éreztem, ennél stílusosabb, nőiesebb dolog nincs is a világon, aztán mire megtehettem, már egészen más lett az ízlésem. De imádtam csizmát és miniszoknyát hordani, persze szigorúan garbóval. Mennyivel másképp hangzik, ugye?

Forrás: Dreamstime

Emellett arra is felhívhatjuk a figyelmét, hogy mik a veszélyei, ha túl intim fotókat posztol magáról, vagy ha túlzottan kihívóan öltözködik, mindezt természetesen higgadt hangnemben.

Az ebben a korban fellépő szexuális érdeklődés teljesen normális, azonban ezzel ilyenkor még általában lelki érettség nem társul. Ezt persze nem mondhatjuk lányunknak, feltehetően ki is kérné magának vagy hárítana. Viszont ha a családon belül nem tabu a szex, akkor gyermekünk már kicsi korától magába szív egyfajta értékrendet erről is. Adhatunk iránymutatásokat, mesélhetünk történeteket, de egy szülőnek nem ér el mindenhová a keze és ezt el kell fogadni. Teremtsünk olyan viszonyt, hogy lányunk merjen kérdezni és mindig kapjon is választ.

Győri Szilvia, szexuálpszichológus

A kamaszkor, a korai érés sok fejfájást okoz egy anyának. Próbáljunk meg hiteles szülők lenni, ne hazudjunk a gyereknek, ne fenyegessük, ne tiltsuk, mert a legtöbb gyerek megkeresi a kiskapukat vagy későbbi életszakaszban visszaköszönnek a problémák. A partneri viszony sokkal célravezetőbb.

Anyámra ütök - A génektől nem szabadulunkhttp://www.life.hu/anyjalanya/20160804-nezd-meg-az-anyjat-vedd-el-a-lanyat-genetika-szocializacio-mintakovetes.html"Én aztán nem leszek olyan, mint az anyám!" - ismerős kijelentés? Bármennyire idegesítenek anyukád rossz szokásai, bármennyire is fogadkozol, hogy te mindent máshogy fogsz csinálni - a génjeid ellened dolgoznak. A tanult és öröklött viselkedésformák - akár tudatában vagy, akár nem - hatással vannak életedre, döntéseidre. Anyja lányaOrigoLezárult az anya-lánya hasonmásverseny - Íme az eredményhttp://www.life.hu/anyjalanya/20160804-anya-lanya-hasonmasverseny-eredmenyhirdetes.htmlIgazán szoros volt a verseny, nagyon sokan szavaztatok, jöjjön hát az eredményhirdetés! Anyja lánya--Ki hasonlít legjobban az édesanyjára? Lezártuk a szavazást!http://www.life.hu/anyjalanya/20160726-anyja-lanya-hasonmasverseny-szavazas.htmlAugusztus 3-án éjfélkor lezártuk a szavazást, köszönjük, hogy velünk játszottatok! Hogy melyik anya-lánya páros kapta a legtöbb szavazatot? Itt megtudhatod! Anyja lánya--Sztárcsemeték és szemtelenül fiatal mostoháikhttp://www.life.hu/anyjalanya/20160722-hires-es-fiatalak-mostohaanyak-es-lanyaik.htmlA közkedvelt tündérmeséknek köszönhetően a mostohaanyáknak nem túl jó a hírük, legtöbbször bizony sztereotípiákkal kell megküzdeniük. Az új anyukát a családban általában a lányok fogadják el nehezebben, a feszültséget pedig csak tovább fokozhatja, ha a mostoha fiatalabb a férj lánygyermekénél. Az alábbi sztárcsemetéknek nemcsak az új anyukával, hanem annak korával is meg kellett barátkozniuk. Anyja lányaAFPÉdesanyád kiköpött mása vagy? Jelentkezz a Life.hu anya-lánya hasonmásversenyére!http://www.life.hu/anyjalanya/20160707-life-hu-anya-lanya-hasonmasversenye.htmlOlyanok vagytok, mint két tojás? Néha te is azt gondolod, hogy valójában édesanyád klónja vagy? Akkor itt a lehetőség, mutassátok meg magatokat a nagyvilágnak! Anyja lányaAFPAz a bizonyos 9 hónap - Sztármamik vicces és megható aranyköpéseihttp://www.life.hu/anyjalanya/20150709-sztarmamak-hires-nyilatkozatai-gyerekeikrol.htmlA várandósság nem csak egy fizikai folyamat, gyakran bizony érzelmileg is megterheli a kismamát. Ezen az érzelmi hullámvasúton pedig a sztármamik is átmennek, akik néha könnyen, néha viszont kicsit nehézkesen veszik az akadályokat. Az alábbiakban összegyűjtöttünk 5 olyan sztáranyukát, akik nyíltan és néha viccesen meséltek a gyermekvárás csodájáról. Anyja lánya--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.