Véletlenül lett magas a spenót vastartalma - A legnagyobb, ételekkel kapcsolatos tévhitek

tápanyag vitamin élelmiszer tévhit
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokan sokat tudnak az egészséges és egészségtelen ételekről, néha azonban tévedések áldozataivá válnak. Előfordul ugyanis, hogy a vitamindúsnak gondolt falatok nem is azok, vagy hogy a hizlalónak gondolt fogások valójában nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmaznak.

Tipp! Így még sosem láthattad házikedvencedet! Elképesztő fotók képgalériánkban!


Thinkstock
Thinkstock


A spenót gazdag vasban

A zöld zöldség legendája egy egyszerű tévedésen alapul. A paraj vastartalmát a svájci fiziológus, Gustav von Bunge vizsgálta a XIX. század végén. A kutató számításai helyesek voltak, de a nyomtatás során a tizedesvessző egy helyi értékkel hátrébb került - így lett 3,5 mg vasból 35 mg 100 g friss parajban. Ennek ellenére a spenót nagyon egészséges! Valóban tartalmaz vasat, de elsősorban a benne lévő A-, C- és E-vitamin, továbbá a folsav, a béta-karotin, a kálium és a kálcium miatt ajánlott a fogyasztása.

A tojás növeli a vér koleszterinszintjét

Sokan állítják, hogy a tojás nem szívbarát étel magas koleszterintartalma miatt. Pedig ez nem igaz. Egy-két, de még öt tojás sem ellensége a szívnek, inkább nagyon jó barátja - magas koleszterintartalom ide vagy oda. Többek között értékes összetevői - A-, B1-, B2-, B5-vitamin, folsav, kálcium, vas, cink, magnézium, foszfor, kálium - védik és erősítik a sejteket, ápolják és szépítik a bőrt, óvják az agyat és az idegeket. Az omega-3 zsírsavak pedig kifejezetten szívbarát anyagok. Tehát ha kiegyensúlyozottan táplálkozol, nem kell aggódnod egy-egy tojás miatt.

A barna jobb?

A tojáshoz egy másik tévhit is kapcsolódik, miszerint a barna héjú egészségesebb, mint a fehér. Pedig sem ízbeli, sem tápanyagbeli különbség nincs a kettő között, csupán a mama színére utal. A barna tyúkok ugyanis barnát, a fehérek fehéret tojnak általában.

Minden méz egészségesebb, mint a cukor

Tény és való, hogy a méz egészséges, hiszen értékes vitaminokat, ásványi anyagokat, fehérjéket, aminosavakat és enzimeket tartalmaz, gazdag B2- B3-, B5-, B6-, C-vitaminban, folsavban, kalciumban, vasban, magnéziumban, foszforban, káliumban, nátriumban és cinkben.

Thinkstock
Thinkstock

Azt azonban sajnos merészség kijelenteni, hogy egészségesebb, mint a cukor, a boltok polcain sorakozó mézes bödönök többségében ugyanis elég kevés a méz, ezek többnyire szőlő- és gyümölcscukorral, valamint glükózzal dúsított termékek. Így ha valóban egészséges édesítőt szeretnél a kamrádban tartani, vegyél minőségi mézet, nyírfacukrot vagy juharszirupot.

Tipp! Amy Winehouse élete képekben! Nézd meg képgalériánkat!


A szőlőcukor szőlőből készül



Az állati eredetű zsírok egészségtelenek



A kávé dehidratál



Thinkstock
Thinkstock

A kávé ugyanis semmiben sem különbözik más italoktól, nem dehidratálja, hanem hidratálja a testet. Csupán azoknál lehet enyhe vízhajtó hatása egy csésze kávénak, akik nem szoktak mindennap, akár többször is kávézni, de ez kevés ahhoz, hogy valóban kiszárítsa a szervezetet.

A teljes kiőrlésű kenyér mindig sötét

A teljes kiőrlésű pékáruk gyakran sötétebbek, mint a hagyományosak, a különbség azonban nem törvényszerű. Nem minden sötét színű kenyérféle teljes kiőrlésű, és vica versa. A zsemle, kifli és más pékáruk színe az összetevőktől függ. Míg a búza és tönköly péktermékek inkább halványabbak, addig a rozsból dagasztottak, malátával kevert tésztájúak inkább barnábbak, majdnem feketék lehetnek. A kenyérfélék akkor számítanak egészségesnek, ha legalább 90 százalékban tartalmaznak teljes kiőrlésű rozs-, búza- vagy más lisztet. Ha egy fehér zsemlét vagy kiflit például napraforgó- vagy tökmaggal bolondítanak meg, még nem lesz feltétlenül egészségesebb.

Tipp! Nézegess elbűvölő képeket apró kiskutyákról! Katt ide!


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.