koraszülés halál újraélesztés túlélés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A 23. hét előtt világra jött kisbabák szervezete még annyira gyenge, hogy a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat szerint nem kellene megmenteni őket.

Hagyni kellene meghalni azokat a koraszülött kisbabákat, akik a 23. hét előtt jönnek a világra a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat szerint. Dr. Daphne Austin úgy nyilatkozott, annak ellenére, hogy milliókat költenek a speciális kezelésekre, csak nagyon kevés koraszülött marad életben, mivel a testük nagyon kicsi, és a szervezetük még túlságosan gyenge. Szerinte ezzel csak meghosszabbítják a babák szenvedését, és a sok pénzt inkább a rákkutatásba kellene fektetni.

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com

A brit egészségügy körülbelül 10 millió fontot költ évente az ilyen korán született kisbabákra: inkubátorba helyezik őket és különleges kezeléseket kapnak. Sajnos azonban ez sem elég, mindössze csak 9 százalékuk marad életben, és csak minden századik baba nő fel maradandó károsodás - mint például vakság, süketség és bénulás - nélkül.
Az útmutató szerint a 22. hét előtt született babákat nem kellene újraéleszteni az orvosoknak, azonban a 23. és 25. hét között világra jött kicsiket igen. A végső döntés azonban a szülőké lenne, akik viszont érthetően a legjobbakat remélik.

"A koraszülötteknek is szükségük lenne egy ügyvédre"

Dr. Austin szerint az egészségügynek az ilyen koraszülötteket ugyanúgy kellene kezelnie, mint a halálos daganatos betegeket, vagyis ne finanszírozza a kezelésüket. Fontos a szülők véleménye a kérdésben, ugyanakkor - ahogyan a halálos betegek esetében is -, a koraszülötteknek is szüksége lenne egy ügyvédre, aki valóban az ő érdekeit képviseli. Az orvosok és a szülők ugyanis nehezen állják meg, hogy valamit tegyenek a baba életéért, még akkor is, ha ezzel többet ártanak, mint használnak. "Ha az én gyerekemről lenne szó, és az összes információ birtokában lennék, én bizony nem küzdenék azért, hogy életben tartsák" - tette hozzá az orvos, aki ugyanakkor nem szeretne "boszorkányüldözést" sem generálni a nézőpontjával.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.