méregtelenítés diéta tavasz méreganyag dietetikus Györki Niké tisztító kúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Visszavonhatatlanul itt a tavasz, még ha a mostani hidegfront nem is ezt mutatja. Itt az ideje a tavaszi nagytakarításnak, előszedjük a lengébb ruháinkat, de mi van a testünkkel és a lekünkkel? Hogy saját magadat is formába hozd, a Life.hu dietetikusa, Györki Niké összeállított nektek egy tavaszi tisztítókúrát, hogy megszabaduljatok a télen felhalmozódott méreganyagoktól. Első cikkünkben bevásárlólistát és minden fontos információt megtaláltok!

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com


A tavasz közeledtével egyre inkább felmerül a kérdés: itt az idő, hogy a tél során felgyülemlett méreganyagokat kiürítsük a szervezetünkből? Belekezdjünk egy tisztítókúrába? Nos, méregtelenítő kúra mint olyan nem létezik, hiszen testünknek megvan a saját méregtelenítő mechanizmusa. A máj, a vesék, a nyirokrendszer folyamatosan azon munkálkodik, hogy a felesleges bomlástermékek kiürüljenek testünkből. Szervezetünk nem arra hivatott, hogy ezeket raktározza. Azonban segíthetjük, támogathatjuk munkáját. Napjainkban, a rendszertelen és sokszor egyoldalú táplálkozás, a stressz és a mozgásszegény életmód indokolttá teszi, hogy egy-egy könnyedebb, pihenéssel és megnyugvással teli időszakot iktassunk be életünkbe, azaz belekezdjünk egy tisztítókúrába.

A tisztítókúra lehet rendszeres (hetente egy gyümölcs és/vagy zöldségnap) vagy alkalomszerű (pár napos, 1-2 hetes). Fontos! Három napnál hosszabb kúrák és/vagy rendszeres gyógyszeres kezelés alatt állók esetén kötelező az orvosi felügyelet! Nagyon fontos továbbá megemlíteni, hogy tisztítókúrát is csak egészséges ember végezhet. Gyermekek, várandós és szoptató anyák, reflux-, gyomor- és bélbetegek, valamint cukorbetegek számára tilos böjtölni vagy méregtelenítő kúrát végezni. Egyéb krónikus betegség esetén a diéta megkezdése előtt orvosi konzultáció szükséges.

A témában kérdezd cikkünk szerzőjét, a Life.hu dietetikusát, Györki Nikét!






thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com


A nagyon alacsony kalória- és tápanyagtartalmú böjt vagy ivókúrák megfelelően képzett szakember vezetése nélkül szintén többet árthatnak, mint használnak. Ezeket kizárólag böjtklinikákon ajánlott végezni, orvosi felügyelet mellett. A salak- és méreganyagok ásványi anyagokhoz kötődve ürülnek ki szervezetünkből. Emiatt különösen a hosszú távú kúra ideje alatt, mind annak befejezése után szükség lehet az ásványi anyagok pótlására.

A tisztítókúrák ideje alatt étrendünk gerincét a zöldségek és gyümölcsök alkossák magas folyadékbevitel mellett. A méregtelenítő napokon leginkább gyümölcsleveket, gyümölcspépeket, gyümölcssalátákat, illetve zöldségprésnedveket, főzelékféléket, párolt/grillezett zöldségeket, leveseket fogyasszunk, melyeket házilag készítünk friss vagy mirelit alapanyagokból. A kúra ideje alatt kerüljük a kávé és az alkoholos italok fogyasztását! A zöldségek és gyümölcsök nagy mennyiségű vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaznak, magas rosttartalmuknak köszönhetően pedig csökkentik a kínzó éhségérzetet. Mivel a zöldségek és a gyümölcsök nem tartalmaznak fehérjét, illetve zsiradékot sem, így egy hosszú távú tisztítókúra káros mellékhatásokkal járhat, mint például az izomtömeg-csökkenés.

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com

A tisztítókúra ideje alatt érdemes betartanunk néhány szabályt!

Az első és legfontosabb talán, hogy ezeket a méregtelenítő napokat nyugodt körülmények között végezzük, lehetőleg olyan napot/napokat válasszunk, amikor kizárólag magunkkal tudunk foglalkozni. Ne tartsunk gyümölcsnapot olyankor, amikor dolgozunk, vagy éppen elfoglaltak vagyunk. A kúrára könnyen emészthető ételekkel és elegendő mennyiségű folyadék fogyasztásával hangolódjunk rá, már a megelőző napokban is kerüljük a kávét és a cukrozott üdítőket és alkoholos italokat. Miután befejeztük a kúrát, ügyeljünk arra, hogy ne terheljük túl a szervezetünket, a visszatáplálás is fokozatosan - kezdetben gyümölcs- és zöldséglevekkel, párolt zöldségekkel, majd a gabonafélékkel, legvégül állati fehérjékkel (halak, húsok, tej és tejtermékek, tojás) - történjen. Kerüljük a bő olajban sült (pl. rántott zöldségek/húsok), illetve a puffasztó ételeket (pl. karfiol, brokkoli, zöldborsó, lencse).

Bevásárlólista - ezeket a dolgokat kell beszereznetek a jövő heti étrendhez:

Gyümölcsök:
2 kg alma
3 kg narancs
1 doboz kivi
1 kg banán
3 db citrom
2 db avokadó
1 mangó

Tejtermékek:
1 l 1,5 % tej
2 pohár natúr joghurt (nem cukrozott)
2 pohár kefir
10 dkg sovány sajt (pl. köményes, light trappista)
250g sovány tehéntúró
1 doboz cottage cheese
1 cs mozzarella sajt

Gabonafélék, cereáliák:
1 csomag zabpehely
1 kg barna kenyér
1 cs tejes őrlésű toast kenyér
1 csomag köles golyó (natúr, nem sózott, nem ízesített)
1 cs korpovit keksz
1 csomag barna rizs
1 cs natúr müzli

Zöldségek
2 kg sárgarépa
4 üveg bio zöldséglé - de frissen is facsarhatjuk otthon céklából, répából
2-3 db cékla
1 doboz paradicsom
4 db kaliforniai paprika
2 db kígyóuborka
2 cukkini
1 padlizsán
2 fej jégsaláta
1 doboz szárított paradicsom
2 fej lollo rosso
1 kis doboz gomba
1 cs medvehagyma
mentalevél
1-2 csomag leveszöldség (gyökér, sárgarépa, karalábé, zeller)

Húsok, halak:
1,5 kg csirkemell filé
10 dkg pulykamell sonka
1 tonhalkonzerv - sós lében eltett

Egyéb:
1 doboz light margarin
1 doboz zöld tea
12 l ásványvíz

Étrend 1. nap
Étrend 2. nap
Étrend 3. nap
Étrend 4. nap
Étrend 5. nap
Étrend 6. nap






Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.