Mátra utazás szórakozás program
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha kiszakadnál egy kicsit a városi nyüzsgésből, ha aktívan, a szabad levegőn töltenéd a szabadidőd, ha gyógyulnál-feltöltődnél, vagy épp a népművészetekkel szeretnél ismerkedni: irány a Mátra!  

1. Sportosan

Ha Mátra, akkor túrázás, természetjárás a csodás, tiszta levegőn. Az első célpont természetesen az ország legmagasabb pontja, a Kékes, ahonnan a kilátóból gyönyörködhetsz a hegyvonulat látképében. Az sem baj, ha tartasz a hidegtől - télen ugyanis gyakran megtapasztalható errefelé az úgynevezett hőmérsékleti inverzió jelensége: a nyugalomba jutott hideg levegő fölé időnként beáramlik a viszonylag enyhe légtömeg, így a 600-800 méter feletti régiókban melegebb van, mint a hegység lábánál. De elindulhatsz Mátraszentimréről, az ország legmagasabban fekvő önálló településéről Galyatető, a Mátra-bérc és az Ágasvár felé is, ha pedig valami keményebbre vágysz, bejárhatod az egy nap alatt megtehető Kis Rákóczi túraútvonalat. A lovaglás szerelmeseit számos lovarda várja.

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor
Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

2. A múltba révedve

Bár a Mátra nem elsősorban várairól híres, mégis érdemes felkeresni a mátrai települések vármaradványait: a sámsonházai Fehérkő várát, amelyet a legenda szerint a 12. század elején építtetett a vidéket birtokló Sámson nevű főúr, a Mátraderecske és Recsk között húzódó Kanázsvárat, a bátonyterenyei Gyürky-Solymossy kastélyt, a siroki és markazi várromot. A sétákat pedig a mátraszentimrei Vidróczki csárdában pihenheted ki, ahol nemcsak ínycsiklandozó fogásokat kóstolhatsz, hanem a Mátra legendás betyárja, Vidróczki Márton életének emlékeit is megnézheted. Ha a közelmúlt történelme érdekel, Recsken a mai napig megtekinthetők az egykori hírhedt munkatábor maradványai.

3. Népiesen

A mátrai településeken a vidék hagyományaival, népi motívumaival és klasszikus mesterségeivel is megismerkedhetsz. A híres parádi Kocsimúzeum mellett a parádsasvári kézművesház is komoly érdeklődésre tarthat számot: üvegmúzeuma, a Parádsasvári Üveggyár csaknem 300 éves múltját mutatja be, az üvegcsiszolást pedig testközelből is megcsodálhatod. A bodonyi népművészeti házban a hagyományos népi mesterségekről kaphatsz képet, míg a Kincsesház és Népi Motívumgyűjtemény elnevezésű magánmúzeum (amely egyébként a tulajdonos lakóháza is) azt mutatja meg, hogyan lehet egy többnyire régi bútorokkal berendezett parasztházban modern, teljes életet élni. A mátraballai, mátrafüredi és kisterenyei palócházak a hagyományos palóc paraszti életet mutatják be.

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor
Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

4. Gyógyulóban

Parád és környéke komoly gyógyvízkinccsel rendelkezik: a legismertebb mátrai gyógyvíz a vulkáni működések utóhatásaként jelentkező, kénes vegyületeket tartalmazó úgynevezett "csevice". A parádi völgy nyugati oldalán két Csevice-forrás is található, vizük Parádi víz néven kerül forgalomba. Mátraderecske térségében szén-dioxid tartalmú vulkáni kigőzölgés tör a felszínre, amely kis mennyiségben radont is tartalmaz. A mofettának nevezett jelenség a tapasztalatok szerint jót tesz a reumatológiai problémáknak, az érbetegségeknek, de az immunrendszert is erősíti. A wellness-kezelésekre vágyók a mátraházai lifestyle hotelben töltődhetnek fel, és élvezhetik a Mátra tüdőbetegségekre is jó hatást gyakorló klímáját, tiszta levegőjét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.